Nezavisna lista

Vodstvo Krka na meti kritika: Infrastruktura budućnosti povjerena privatnoj tvrtki

Mladen Trinajstić

Osim »nestanka« nekih strateških projekata, problem je tvrtka Smart Island Krk, osnovana da upravlja krčkom svjetlovodnom mrežom, čiji je većinski vlasnik privatna tvrtka iz Ludbrega, a tek manjinski Ponikve Eko otok Krk



Iako se Gradu Krku već neko vrijeme dodjeljuju visoke ocjene za transparentnost proračuna, te se ocjene odnose isključivo na objavu proračunskih dokumenata, dok je upravljanje gradom i proračunskim sredstvima i dalje nedovoljno transparentno. Ustvrdili su to na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji članovi Nezavisne liste Krk i ujedno vijećnici u krčkom Gradskom vijeću David Mrakovčić, Darko Purić i Goran Marević. Proračun za 2020. godinu koji je usvojen na posljednjoj lanjskoj sjednici Vijeća tako nije sadržavao projekte koji su bili strateški planirani tijekom proteklih godina, a koje smatramo izuzetno bitnima za poboljšavanje kvalitete života naših sugrađana. Primjer »nestalih« projekata su gradnja dječjeg vrtića na Vrhu, gospodarske zone Vela Ravnica, kružnog toka s pristupnim cestama na lokalitetu Kod fratri, kao i šetnica oko zidina, napomenuo je Mrakovčić, primijetivši da se s druge strane u proračunu značajno povećao iznos za projekt Multimedijalnog kulturnog centra na trgu Kamplin, a koji je sad pretvoren u projekt uređenja Muzeja grada Krka. Uz to, pojavili su se i neki novi izdaci kao što je energetska obnova zgrada u javnom sektoru. Nezavisna lista, naravno, nije protiv gradnje muzeja, ali smo protiv netransparentnog donošenja odluka o velikim projektima te odustajanja ili stavljanja na čekanje nekih drugih hvalevrijednih projekata koji su bili planirani, ističu Mrakovčić, Marević i Purić, ustvrđujući da članovi Gradskog vijeća, kao predstavnici građana, očito nisu dobro niti potpuno upoznati s planovima vodstva Grada.


Ignoriranje strategija


– To je porazno jer nas onemogućava u zadaći procjenjivanja je li nešto vrijedno naše potpore ili nije. Nekoliko puta smo na Vijeću tražili da se na gradskim web stranicama omogući svim građanima uvid u planirane projekte, ali se to nikad nije napravilo, iako je bilo rečeno da hoće. Brojne odluke donesene na Vijeću se ne provode jer ne postoji vremenski rok u kojem se odluka mora provesti niti je igdje jasno određeno tko je zadužen za provođenje iste, ističu Marević i Purić.


Svjesni smo da Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka u ovom trenu predstavlja uteg proračunima svih otočnih lokalnih jedinica, tako i Grada Krka, ali to ne smije biti razlog za odgađanje i stihijsko brisanje nekih drugih, građanima također bitnih projekata. Potrebno je proračun usmjeriti prema podizanju kvalitete života lokalnog stanovništva, no nipošto na način da u njemu, zbog velikih ili preambicioznih projekata, godinama nedostaje novca za dječja igrališta, vrtiće, parkove, nogostupe i šetališta, nastavlja Mrakovčić, ocjenjujući nedopustivom praksu nepridržavanja donesenih strategija koje, konstatira, izgleda da postoje samo forme radi. Primjer je strategija »Pametni grad« za koju nam je jamčeno da ćemo imati dovoljno sredstava i da ćemo moći pratiti zacrtani akcijski plan. Međutim, u prvom sljedećem prijedlogu proračuna strategija je praktički izignorirana pa se pitamo zašto smo je uopće usvajali i zašto su je građani platili, pitaju se krčki vijećnici. Upozoravali smo i na brojne nepravilnosti, od ilegalne gradnje značajnih turističkih subjekata koje su nevješto opravdavane, pa do neadekvatne kontrole korištenja javnih površina za koju nam je rečeno da je minimalna, ili pak problema u javnoj nabavi ranije spomenutog velikog »kanalizacijskog« EU projekta, a koja nam je netočno objašnjena. Mi naravno ne možemo donositi pravorijeke ni po jednoj od tih dubioza, ali možemo utvrditi da nam se prečesto predstavljaju nepotpune, čak i netočne informacije, zaključio je nezavisni trojac, ističući da se ta njihova ocjena odnosi i na praksu onemogućavanja vijećničkog uvida u funkcioniranje tvrtki u vlasništvu Grada.


Izmijeniti Poslovnik




Naznake u najmanju ruku netransparentnog vođenja poslova vezanih uz trošenje javnog novca, vijećnici Nezavisne liste prepoznaju u tvrtki Smart Island Krk, osnovanoj s ciljem upravljanja sustavom svjetlovodne mreže na Krku. Iako su u gradnju te infrastrukture Grad i ostale otočne općine godinama ulagali značajna sredstva, sad se ispostavlja da je većinski vlasnik tvrtke Smart Island Krk privatna tvrtka iz Ludbrega, a Ponikve Eko otok Krk tek manjinski suvlasnik, kaže Mrakovčić, upitavši hoće li Grad Krk, kao vlasnik te vrijedne »infrastrukture budućnosti«, sutra uopće moći upravljati poslovnim odlukama tvrtke u kojoj je zbog nekog razloga uloga većinskog vlasnika prepuštena jednoj fizičkoj osobi? Koje su uopće reference čelnih ljudi tog novog društva kojem povjeravamo vrijednu gradsku imovinu? Mi o tom i mnogim sličnim pitanjima ne dobivamo nikakave informacije, a još manje sudjelujemo u procesu odlučivanja. Nažalost, saznajemo za to tek kad je sve realizirano, zaključio je David Mrakovčić, istaknuvši da će zbog svega navedenog, ali i niza drugih »zabrinjavajućih pojava u radu Grada i Gradskog vijeća« već na sljedećoj sjednici članovi Nezavisne liste predložiti izmjene Poslovnika Gradskog vijeća. »Predložit ćemo snimanje i objavu točke sjednica u dijelu koji se odnosi na vijećnička pitanja i odgovore. Također, tražit ćemo i određivanje rokova za ostvarenje odluka, kao i određivanje osoba odgovornih za njihovu provedbu, čime će se omogućiti praćenje provođenja odluka Vijeća, a što je očito postalo nužno«, zaključili su Mrakovčić, Marević i Purić.


Pojačati kontrolu


Predložit ćemo i potrebne promjene u kontroli rada tvrtki u vlasništvu Grada Krka te uvođenje obaveznih izvješća o provedbi donesenih strategija, rekli su na presici okupljeni vijećnici Nezavisne liste Krk, napomenuvši da su se na javno obraćanje odlučili kako važne teme ne bi ostale »zakopane« u zapisnicima Gradskog vijeća, ali i kako bi sugrađane potaknuli na razmišljanje o odgovornosti onih koji upravljaju javnom imovinom.