Puštena glavata želva

Viktorija spašena! Kornjača opet zaplivala lošinjskim akvatorijem

Slađana Vignjević

Početkom kolovoza ozlijeđenu su je kod Unija kako pluta na moru  pronašli talijanski turisti. U Oporavilištu za morske kornjače Plavog svijeta u Malom Lošinju pod nadzorom veterinara brzo se oporavljala, iako su u njezinom izmetu pronađeni komadići plastike



MALI LOŠINJ  Spašena je morska kornjača Viktorija koja je ponovo puštena u prirodno obitavalište, nakon što je gotovo dva tjedna provela u Oporavilištu za morske kornjače Plavog svijeta – Instituta za istraživanje i zaštitu mora u Sunčanoj uvali u Malom Lošinju. Stotinjak okupljenih na poznatoj lošinjskoj plaži Borik pratilo je prizor kojim je odaslana poruka kako čovjek ne smije biti malen ispod zvijezda te da je osviješteno ponašanje imperativ vremena u kojem živimo. 


Ozlijeđenu Viktoriju početkom kolovoza u oporavilište su donijeli djelatnici Pomorske policije, nakon što su je talijanski turisti pronašli kako pluta na površini mora kod otoka Unije jer nije mogla zaroniti. Nadležni veterinar promatrao je kornjaču nekoliko dana u Oporavilištu za morske kornjače. Brzo se oporavljala unatoč pronađenim komadićima plastike u izmetu. Kako su naglasili iz Instituta, plastika u moru postaje gorući ekološki problem s obzirom na činjenicu da su potrebna desetljeća kako bi se razgradila, a čini oko 60 do 80 posto ukupnog otpada u moru. 


– Procijenjeno je da po kvadratnom kilometru mora pluta oko 13.000 komada plastike. Preliminarna istraživanja u Sredozemnom moru ukazala su da oko 205 biliona mikro-čestica plastičnog otpada pluta u vodenom stupcu na dubini do oko 10 do 15 centimetara.Plastika ne predstavlja opasnost samo u fizičkom smislu nego i onom toksičnom jer u sebi sadrži toksične tvari koje se otpuštaju u okoliš prilikom razgradnje. Smatra se kako kod trećine morskih kornjača u Jadranskom moru možemo pronaći komade plastike u probavnom traktu, poručili su iz Instituta. 

Dodali su i kako glavata želva, vrsta morske kornjače, boravi u Jadranskom moru tijekom cijele godine. 




– Gnijezdi se na plažama Grčke, Turske i Cipra. Nakon što se izlegu, mlade kornjače plivaju prema otvorenom moru gdje dočekaju odraslu dob. Tijekom razvoja ulaze u Jadran, a područje sjevernog dijela Jadrana vrlo je važno za takozvanu bentičku fazu njihovog životnog ciklusa te predstavlja ključno stanište glavatih želvi.


Kornjače tada prelaze na prehranu organizmima koji žive na dnu kao što su rakovi i školjke, dok hladne zimske mjesece provode na dnu mora tek povremeno izlazeći na površinu udahnuti zrak. Na žalost, činjenica da morske kornjače žive u blizini područja ljudskih aktivnost, čini ovu vrstu ranjivom. Kao posljedica našeg utjecaja njihov broj značajno se smanjuje. Direktiva o staništima Europske Unije glavatu želvu navodi kao prioritet za očuvanje i zaštitu, zaključuju u Plavom svijetu.