Grad Krk

Velike investicije u kupališne oaze na Krku. Kreće uređenje plaža Portapisana i Lukobran

Mladen Trinajstić

Radovi će se izvoditi i na plaži Lukobran / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Radovi će se izvoditi i na plaži Lukobran / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Po provedenom postupku jednostavne nabave za ustupanje radova prihvaćene su ponude tvrtke Marvel Krk iz Omišlja, vrijedne 412 tisuća kuna za Portapisanu, odnosno 211 tisuća kuna za Lukobran



KRK – Ulaganja u plaže, odnosno na području grada Krka ljeti uvijek prostorom deficitarna javna kupališta, već su godinama konstanta predsezonskih investicija financiranih iz proračuna te otočne jedinice lokalne samouprave.


Ulaganja u uređenje, uljepšanje, sadržajno obogaćenje i opremanje kupališta uvijek se izvode u proljetnim tjednima pa će tako i ove godine, do početka sezone i dolaska značajnijeg broja turističkih posjetitelja, na inicijativu Gradske uprave glavnina investicijskih ulaganja tijekom idućih tjedana krenuti u zonama dviju gradskih kupališnih oaza – na plažama Portapisana i Lukobran.


Na ovotjednoj su sjednici kolegija krčkoga gradonačelnika Darija Vasilića kojoj su, uz obnašatelje izvršne vlasti, nazočili i predstavnici svih odjela i službi koje djeluju u okrilju jedinstvenog upravnog odjela Grada, tako sad i formalno »zaokruženi« natječajni postupci slijedom kojih će se uskoro pristupiti izvođenju radova na spomenuta dva kupališta.




Po provedenom postupku jednostavne nabave za ustupanje radova na uređenju dijela plaže Portapisana u gradu Krku, kao jedina pristigla prihvaćena je ponuda tvrtke Marvel Krk iz Omišlja, a koja je, s uračunatim PDV-om, vrijedna nešto više od 412 tisuća kuna.


Isto tako, po zaključenom postupku jednostavne nabave za ustupanje radova na uređenju dijela kupališta Lukobran, također kao jedina pristigla, prihvaćena je i druga ponuda iste omišaljske tvrtke čiji će djelatnici na toj popularnoj i ljeti posjećenoj plaži prije početka sezone kupanja izvesti zahvate »teške« nešto više od 211 tisuća kuna (također s uračunatim PDV-om).


Plaža Portapisana na kojoj će uskoro početi uređenje / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Plaža Portapisana na kojoj će uskoro početi uređenje / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



Ulaganja u Črnike


Govoreći o investicijama pripreme plaža za iduću turističku sezonu, gradonačelnik Vasilić je najavio da će se na Portapisani u okvirima netom ugovorenih radova urediti, oplemeniti i obnoviti oko 400 »kvadrata« kupališnih površina, i to na potezu od plažnog ugostiteljskog objekta Neptun prema Dražici, dok će na Lukobranu radovima biti obuhvaćene neke dosad neuređene površine.


Uz spomenute dvije plaže, članovi vodstva Grada na ovotjednom su se redovnom radnom sastanku dotakli i ulaganja u plažu Črnike, danas neuređenu, odnosno još uvijek »divlju« kupališnu zonu na zapadnoj strani gradskog priobalja koja, istaknuto je, u bližoj budućnosti ima perspektivu postati jednom od važnijih gradskih plaža, predstavio je Vasilić, govoreći o najvažnijoj temi svog ovotjednog sastanka s najbližim suradnicima.


Plažni potez koji u godinama pred nama ima potencijal transformirati se u jedno od prihvatnim kapacitetom kupača jačih i potentnijih kupališnih zona, trenutno je u fazi verifikacije idejnog projekta za uređenje puta, a koji će ubuduće voditi do te gradske plaže. Put će, objašnjava nam krčki gradonačelnik, kupače do mora voditi trasom koja će se probiti i povezati s već asfaltiranom prometnicom koja danas vodi do obližnjeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u zoni Lunta.


Područje Črnike na zapadu grada Krka / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Područje Črnike na zapadu grada Krka / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



Nove površine


– Kad se taj budući put, slijedom na ovotjednom kolegiju verificiranog idejnog projekta što ga je izradio Građevno projektni zavod iz Rijeke, uskoro pretvori u prometnicu široku 5,5 metara, na zapadnom ćemo rubu naselja dobiti mogućnost uređenja novih kupališnih površina i to u značajnijoj površini – otkriva nam prvi čovjek Grada Krka, napominjući i da će buduća ulaganja u nove plažne površine za sobom »vući« i potrebu rješavanja niza pitanja povezanih s pratećom infrastrukturom.


– Uz sve one sportsko-rekreacijske i slične sadržaje potrebne na javnim kupalištima, u toj zoni moramo razmišljati i o problematici parkiranja vozila – zaključio je Vasilić, predstavivši nam da upravo u zoni kojom će kupače do mora voditi budući kolni put, Grad u svom vlasništvu ima zemljišnu česticu površine 10-ak tisuća četvornih metara na kojoj će se moći urediti i uklopiti svi oni sadržaji nužni gradskom kupalištu.