Trodnevna manifestacija

Velika fešta janjetine, kreativnosti i baštine: Nikad crnji festival u Bašku doveo pola svijeta

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



Nakon višegodišnje stanke, oživljen te kako i organizatori i svi koji su ga posjetili s razlogom kažu – nikad crnji festival Crna ovca proteklog se vikenda u velikom stilu vratio Baški i otoku Krku. Trodnevna manifestacija, velika fešta janjetine, ali i individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta u svom novom, revitaliziranom izdanju okupila je brojne posjetitelje koji su u Bašku, »ciljano«, stigli iz cijele Hrvatske te Slovenije, Njemačke, Austrije, Italije, BiH, Nizozemske kao i mnogih drugih europskih zemalja. Bašćani su svoju umnogome drugačiju, ciljano »pomaknutu« manifestaciju (koja je sve prije doli »tek još jedna pučka fešta«) i u ovoj prilici ispunili svom silom atraktivnih događanja, koncertnih i sportsko-rekreativnih okupljanja, kulturom obojenih druženja, ali i iznimno zanimljivih prikaza lokalne tradicije i baštine koja je, vidjeli su to svi koji su ovih dana guštali u tom slikovitom bodulskom turističkom središtu, snažno utkana u svakodnevicu pa tako i događaj kojim je ondje otvorena ona »prava« turistička sezona.


Oduševili beeeburgeri


Gosti Baške i posjetitelji Crne ovce imali su tako priliku uživati u brižno pripremljenim specijalitetima od autohtone bašćanske janjetine, kako u objektima Valamar Riviere (glavnog sponzora i partnera Crne ovce) tako i na terasama svih bašćanskih ugostiteljskih objekata, jednako kao i na štandovima postavljenim duž Palade na kojima se, sasvim razumljivo, gastroponuda također vrtjela oko janjetine. A ona je bila spravljene i nuđena na sve konvencionalne, ali i mnoge ponešto inovativnije načine, čak i u obličju beeeburgera koji su, doznajemo, tih dana u Baški bili iznimno tražena roba. Osim u gastronomiji, Bašćani i njihovi posjetitelji imali su prigodu aktivno sudjelovati (ili tek pasivno guštati) i u nizu u Crnu ovcu spretno uklopljenih sportskih aktivnosti među kojima i u čak dva nogometna turnira, edukativnom kampu trekkinga i traila, biciklističkoj turi »Beeeciklom do Mjeseca«, Ovčarskom pohodu ali i nezobilaznoj jedriličarskoj regati – Corinthia cupu, odnosno njegovu Memorijalu Jure Vukasovića oko kojeg je, valja reći i to, Crna ovca svojevremeno i nastala.


Žestoka svirka


Bašćani su iznimno brojnim posjetiteljima spremno pokazali i znamenitosti svoje baštine, poučili ih pripremi lokalnih specijaliteta, od janjećeg kotlića pa sve do domaće tjestenine – valcića, a svi su mogli poslušati i predavanje najaktivnijeg hrvatskog astronoma Korada Korlevića koji je tom prigodom progovorio 21. stoljeću kao posljednjem stoljeću homo sapiensa. Ljubitelji kulture i rock’n’rolla već su u tijekom prve večeri bašćanskog »ovčarskog trodnevlja« imali priliku pogledati iznimno vrijednu i atraktivnu izložbu fotografija »David Bowie by Brian Rasic« postavljenu u galeriji »Zvonimir« ali i poslušati nove hitove grupe Jinx, koja je Crnu ovcu iskoristila za predstavljanje svog novog albuma »Zagrebi i pomiriši«.




Rakan Rushaidat oduševio je publiku koja je u Hotelu Corinthia gledala njegovu izvedbu predstave »Ja, tata«, a sa svih strana regije u Bašku pristigle crne ovce tijekom subotenje su noći priliku dobili rasplesati najprije fenomenalni TBF-ovci, a potom i u potpuni trans baciti članovi riječkog Leta 3, na Crnoj ovci već viđeni ali uvijek više no dobrodošli gosti. Oni su žestokom svirkom sve na Paladi odveli u druge dimenzije te tako ispunili svoje proročanstvo s najavne press konferencije vezano uz »buđenje svih vila Velebita ovčjim pijevom«.