Volonteri

“VOLIM BELI” Creska udruga orgaizirala uređenje zapuštenih staza na sjeveru otoka

Walter Salković

Volonteri s Cresa, Lošinja, iz Rijeke, Zaprešića i Slovenije složno su čistili i označavali stazu Konec – Ivanje te područje oko Žanjevića, a sve kako bi se proširila turistička ponuda tog kraja i povećala sigurnost planinara i rekreativaca, pri čemu je stručnu pomoć pružio riječki PD Kamenjak



BELI Udruga »Volim Beli«, kojoj je cilj revitalizacija Tramuntane, sjevernog dijela otoka Cresa, organizirala je akciju remarkacije i čišćenja zapuštenih pješačkih staza kako bi se proširila turistička ponuda tog kraja i povećala sigurnost planinara i rekreativaca. U akciji im je stručnu pomoć pružilo riječko planinarsko društvo Kamenjak te je označavanje staza provedeno u skladu s pravilima Hrvatskog planinarskog saveza.


Udrugu »Volim Beli« i PD Kamenjak povezao je Tomislav Bandera Anić, voditelj Centra za posjetitelje u Belom i dugogodišnji član Kamenjaka. Bandera Anić je certificirani markacist Hrvatskog planinarskog saveza i autor karte »Tramuntana Hike&Bike« s mrežom od sedam planinarskih, šest turističkih te tri biciklističke staza na Tramuntani.


Dobar odaziv


Proteklog vikenda volonteri s Cresa, Lošinja, iz Rijeke, Zaprešića i Slovenije složno su čistili i označavali stazu Konec – Ivanje te područje oko Žanjevića.




– Jako je dobar odaziv volontera s otoka i kopna, bez kojih ova akcija ne bi bila izvediva. Ljudi prepoznaju entuzijazam i rado se odazivaju na naš poziv, a brojni poduzetnici pružaju financijsku podršku, kako za ovaj projekt, tako i za druge aktivnosti udruge Volim Beli – rekla je članica udruge i predsjednica Mjesnog odbora Beli Eliana Zec Solina koja najavljuje da će po završetku projekta Tramuntana biti siguran, atraktivan i bogat izvor rekreativnog sadržaja za sve zaljubljenike u prirodu.


Zapušteni labirinti


Akcija remarkacije i čišćenja staza dio je projekta »Mističnim stazama Tramuntane«, a osim čišćenja poljskih puteva, planiraju i druge aktivnosti. PD Kamenjak izradio je novu topografsku kartu Tramuntane te grafičku pripremu za dva velika panoa koja bi se trebala postaviti na trajektnim pristaništima Merag i Porozina.


Tijana Ban Vrsalović iz udruge »Volim Beli« najavila je slične akcije i ubuduće, a osim postojećih staza koje trebaju remarkaciju i čišćenje, planiraju iskrčiti i stare staze koje već dugo nisu u funkciji. Svoje sudjelovanje najavilo je i Lovačko društvo Orebica koje će urediti takozvanu zelenu stazu, a jedna od želja udruge je obnova zapuštenih labirinata, za što će pokušati dogovoriti suradnju s creskom osnovnom školom. Posla ima jako puno za sve one koji se žele uključiti, a sljedeća akcija održat će se već u subotu, 2. veljače. Svoje aktivnosti udruga će najavljivati na Facebook stranici Volim Beli.