Ponos otoka, ali i zemlje

VELEBNO ODGOJNO-OBRAZOVNO ZDANJE Malim Puntarima školski kompleks za budućnost

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



PUNAT  Tri godine nakon što je »pala« definitivna odluka o pokretanju projekta obnove Područne škole Punat te dvije godine nakon što su, po zaokruženju dokumentacijsko-projektne i financijske priče, u taj kompleks ušli vješti otočni građevinari, danas je prigodnom proslavom svečano otvorena rekonstruirana puntarska škola, a s njom i njena novoizgrađena školska sportska dvorana. I to kakva! Suvremeno, velebno, te u najmanju ruku nadstadardno odgojno-obrazovno zdanje, jedna od nedvojbeno najmodernijih i najdopadljivijih osnovnih škola na otoku, ali i u zemlji, danas je zasjala punim sjajem, na čast i diku svih koji su se, a kako su, predstavljajući taj netom zgotovljeni projekt naglasili puntarski općinski načelnik Marinko Žic, župan Zlatko Komadina i pročelnica županijskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, u proteklim mjesecima pa i godinama dobrano namučili u nastojanjima provođenja tog plana u djelo.


Škola u Puntu / Foto M. Trinajstić


Škola u Puntu / Foto M. Trinajstić



Ponosan načelnik




– Prostorni kapaciteti škole čija su gradnja i opremanje sveukupno stajali 28,5 milijuna kuna, povećani su za oko 1,7 tisuća kvadrata namijenjenih školarcima  pa tako sadašnja neto površina cjelokupnog školsko-dvoranskog kompleksa obuhvaća nešto više od 3,3 tisuća četvornih metara – naglasila je Stilin. Novouređeni prostori postali su funkcionalniji i energetski učinkovitiji, a uz postojeće učionice, njih 11, izgrađeni su i opremljeni i pripadajući specijalizirani kabineti, novi bibliotečno-informatički centar, školska kuhinja s blagovaonicom i brojni servisno-spremišni prostori, nastavila je Stilin podsjetivši mještane koji su dupkom ispunili školsku sportsku dvoranu, i da je nova »škola za budućnost« opremljena i lifovima, zahvaljujući kojima su sve učionice sad dostupne i školarcima s otežanom pokretljivošću.


Škola u Puntu / Foto M. Trinajstić


Škola u Puntu / Foto M. Trinajstić



Općinski načelnik Marinko Žic, s pravom ponosan na najrecentnije ostvarenje općinske uprave koja je oživotvorenje tog dugo čekanog projekta »pokrila« sa 60-ak posto ukupnih ulaganja, istaknuo je da su baš sve učionice opremljene najsuvremenijim interaktivnim, pametnim pločama te projektorima, računalima i svom ostalom opremom nužnom za provođenje obrazovnih procesa »na razini 21. stoljeća«.


I Žic, i Stilin, kao i župan Komadina koji je naglasio da je dovršetkom tog projekta uspješno dovršen višegodišnji ciklus investicijskih ulaganja u školstvo otoka Krka, posebnim su se riječima dotakli i dojmljive školske sportske dvorane u kojoj je upriličena svečanost, a koja će, pokazalo se to i u ovoj prilici, postati novo središte sportsko-rekreacijskog, ali i kulturno-zabavnog i društvenog života Puntara.


Škola u Puntu / Foto M. Trinajstić


Škola u Puntu / Foto M. Trinajstić



Teleskopske tribine


– Jednodjelna dvorana s ukupnom površinom od 1,1 tisuća kvadrata, unutar koje se, osim za izgradnju sportskog borilišta, našlo prostora i za postavljanje pomičnih, teleskopskih tribina, otvara novu stranicu na planu kvalitete provedbe nastave tjelesne i zdravstvene kulture, ali jednako tako i kvalitete života lokalnog stanovništva, pa čak i obogaćenja turističke ponude Općine Punat – »podcrtao« je Žic, zahvalivši se glavnim »podupirateljima«, onima iz PGŽ-a, na financijskoj i logističko-organizacijskoj podršci bez koje, kaže, dovršetak ovako velikog i bitnog projekta teško da bi bio moguć. Iako je  dan bio hladan i vjetrovit pa time i nepogodan za boravak na otvorenome, nikome od gostiju i uzvanika fešte kojoj je, u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja, nazočio i Momir Karin, zamjenik ministrice Blaženke Divjak, nije promaklo ništa od onog što je izgrađeno i uređeno u školskom eksterijeru. Nova škola koja će, kao područna jedinica, nastaviti djelovati u okrilju OŠ Fran Krsto Frankopan Krk, u svom vanjskom okružju (na gotovo 10 tisuća kvadrata) dobila je vanjsko rukometno, odnosno malonogometno igralište, zaseban košarkaški teren, ali i sprintersko, višestazno trkalište prekriveno tartanom. Mjesta se našlo i za park, odnosno maslinik, školski trg te parkirališni prostor – sadržaje čiju je izgradnju, kao i cijelog eksterijera, u potpunosti financirala lokalna samouprava.