Poseban dan

Utrka kroz povijesnu jezgru Raba – za pamćenje

Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje Hodak

Mjesto starta bio je »adventski« Trg Municipium Arba. Razvrstani u šest kategorija, trčali su najmlađi Rabljani, rođeni od 2004. do 2015. godine, a u glavnoj utrci na 4 kilometra nastupili su natjecatelji rođeni 2001. i 2002. godine, zatim oni rođeni od 1979. do 2000. godine te oni rođeni do 1979. godine



RAB Između brojnih, dobro organiziranih događanja Najboljeg otočnog adventa u gradu Rabu, prošla subota ostat će mnogima u posebnom sjećanju po prvi put organiziranoj Novogodišnjoj uličnoj utrci, bolje rečeno utrkama koje su se, u sjajnoj organizaciji Triatlon kluba Rab, odvijale prema zacrtanoj satnici od jutra pa sve do večeri. Mjesto okupljanja i starta bio je »adventski« Trg Municipium Arba, a trkačke rute protezale su se povijesnom jezgrom grada Raba.


Trud organizatora ovog cjelodnevnog događanja bio je nagrađen i izuzetno lijepim, sunčanim i toplim vremenom, a upravo zahvaljujući Triatlon klubu Rab te posebno prvom čovjeku kluba, pomorskom kapetanu i triatloncu Nenadu Šimičiću te njegovim klupskim asistentima trenerima Dorijanu i Ivi Kurelić, kao i pokroviteljstvu i potpori Grada Raba, TZG-a Raba i Rapske plovidbe, čitav je grad bio u znaku prve Novogodišnje ulične utrke.


Ravrstani u šest kategorija, trčalo je 40-ak najmlađih Rabljana, rođenih od 2004. do 2015. godine, i to na dionicama dugim od 100 do maksimalnih 1.500 metara. Točno u podne krenula je glavna dnevna utrka na 4 kilometra, razvrstana u tri dobne kategorije, za natjecatelje rođene 2001. i 2002. godine, zatim za one rođene od 1979. do 2000. godine te za one rođene do 1979. godine. Nakon starta ispred zgrade Kneževa dvora na Trgu Municipijuma Arba, natjecatelji su trčali Gornjom, Srednjom i novoobnnovljenom Donjom ulicom, kao i dijelom šume gradskog parka Komrčar.





Dva sata po završetku Novogodišnje Twist Off utrke ulicama Raba, na Trgu Municipium Arba gotovo da nije bilo mjesta niti za stajati. Naime, točno u 21 sat, kako je i najavljivano, na pozornici Najljepšeg otočnog adventa pojavila se pjevačka legenda s ovih prostora Željko Bebek sa svojim bendom. Uz moćan zvuk i poznate stare i nove Bebekove hitove, od Dugmeta do današnjih dana, glasno i raspoloženo feštalo se do kasno u noć.


Sve to tek je uvertira za zabavu koja očekuje Rabljane u novogodišnjoj noći uz Doris Dragović.bebekk (uz okvir)


Kod starijih nastupilo je također 40-ak natjecatelja, a pobijedio je triatlonac iz Matulja Domagoj Pauković. Drugo mjesto pripalo je natjecatelju zbog kojeg je ovo natjecanje poprimilo međunarodni značaj, Slovencu Gabrijelu Smrekaru, dok je najbolji Rabljanin bio na trećem mjestu Bruno Radić.


Samo su njih trojica zadanu duljinu staze pretrčala u vremenu ispod 15 minuta. Nenad Šimičić, iako opterećen organizacijom natjecanja, uspio je dotrčati do petog mjesta. Najmlađi u toj trci, Roko Šurlina, rođen 2005. godine, trčeći izvan konkurencije, osvojio je vrijedno osmo mjesto. U utrci je nastupilo i nekoliko žena, ali i dvojica čelnih ljudi Grada Raba, gradonačelnik Nikola Grgurić i njegov zamjenik Denis Deželjin, koji su zajednički utrčali u cilj i osvojili 23. mjesto.


Dvadesetak natjecatelja startalo je i navečer u natjecateljsko-zabavnoj twist of novogodišnjoj utrci, u kojoj su se, zbog posebnih propozicija, mogli naći samo punoljetni natjecatelji koji trče na vlastitu odgovornost. Naime, na startu svakog od četiri otrčana kruga rapskom Donjom i Srednjom ulicom, ovi veseli natjecatelji morali su iskapiti po bocu (bočicu) piva. U ovoj utrci titulu prvog pobjednika odnio je mladi rapski profesor Patrik Krstinić, koji je obećao da će se sljedeće godine pojaviti i u glavnoj utrci.