Priznanje

Ugledni britanski Guardian plažu u Valunu i uvalu Čikat svrstao među najljepše u Europi

Alenka Juričić Bukarica

Foto TZ Mali Lošinj / The Guardian

Foto TZ Mali Lošinj / The Guardian

Za plažu u Valunu se kaže da je opuštajuća kao i ostatak otoka, a za plažu na Čikatu navode kako je bila omiljena destinacija za odmor austrougarskog cara Franje Josipa. Među najljepšim europskim plažama našle su se i Murvica na otoku Braču, Blaće na otoku Mljetu i Maslinica na Šolti



Plaže na Čikatu i u Valunu među 40 su najljepših europskih plaža po izboru uglednog britanskog lista The Guardian. Naime, britanski je list objavio godišnju listu najpoželjnijih plaža, među kojima su se našla i ova dva kvarnerska dragulja. Za plažu u Valunu se kaže da je opuštajuća kao i ostatak otoka, a za plažu na Čikatu navode kako je bila omiljena destinacija za odmor austro-ugarskog cara Franje Josipa, koji je bio oduševljen izuzetno svježim i čistim zrakom, mirisom borove šume i ljekovitog bilja. Kao uostalom i današnji turisti. Među najljepšim europskim plažama našle su se i Murvica na otoku Braču, plaža Blaće na otoku Mljetu i plaža Maslinica na otoku Šolti.


Sanja Živanović, direktorica, Turističke zajednice grada Cresa, istakla je kako ovo doista lijepo priznanje.


– Izuzetno smo ponosni na naše plaže, kojih imamo jako puno, i drago mi je da se na listama najljepših gotovo uvijek nađe neka naša druga plaža. Što samo potvrđuje s kakvim bogatstvom se možemo pohvaliti. Mi smo, pak, prošle godine krenuli s projektom kompletiranja materijala i sumiranjem tog našeg resursa, tako da imamo prekrasne fotografije svih naših plaža što ćemo objediniti kroz poseban katalog, rekla je direktorica creske TZG.




Zadovoljstvo s razlogom nisu krili ni na Lošinju.


– Svakako je veliko zadovoljstvo da se naša plaža našla na listi velikog Guardiana i nadam se da će to također biti jedan od poticaja britanskim gostima da dođu na Lošinj. Vjerujem da je plaža na listi i zbog sadržaja obzirom da je riječ o zoni s hotelima s 5 zvjezdica, naveo je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice grada Malog Lošinja.


Lošinju priznanje za najbolje sportsko događanje u svijetu 


Na Lošinj je stiglo još jedno prestižno priznanje – Eventex Award za najbolje sportsko događanje u svijetu, i to za biciklističku downhill utrku Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup Lošinj 2018. Bike natjecanje u Velom Lošinju je pobijedilo u konkurenciji 331 prijavljenog kandidata iz cijeloga svijeta, a pri izboru su uzimani kriteriji poput inovativnosti, kreativnosti i unikatnosti.


– Ocjenjivači su vrednovali potpuno drugačiji pristup organizaciji utrke. Osim činjenice da su se biciklisti spuštali s 248 metara nadmorske visine do samog mora, dakle na nulu, i to dijelom kroz gradske ulice, specifična je i po volonterizmu i entuzijazmu biciklističkih klubova Lošinja i slovenskog Trbovlja koji su zajednički organizirali natjecanje. A uključena je bila i lokalna zajednica, stanovnici Velog Lošinja su praktički tri dana bili »odsječeni« jer je natjecanje prelazilo glavnu prometnicu, no sve je prošlo bez ikakvih problema, istaknuo je direktor TZG-a Mali Lošinj.