Pušu i na hladno

U creskoj uvali Sv. Blaž uređuje se maslinik, a ne teren za hotel kako se mislilo

Walter Salković

Na području Sv. Blaža još nije uspostavljena granica pomorskog dobra, no Grad će odmah pokrenuti proceduru zaštite plaže /  T. VODARIĆ

Na području Sv. Blaža još nije uspostavljena granica pomorskog dobra, no Grad će odmah pokrenuti proceduru zaštite plaže / T. VODARIĆ

Kako je pojasnio gradonačelnik Kristijan Jurjako, pravo služnosti na terenu na kojemu se radi ima bivši gradonačelnik Rijeke, direktor Jadrolinije i ministar Željko Lužavec, a njegov je plan podizanje višegodišnjih nasada, zbog kojih uređuje teren



Proteklog vikenda na Facebook stranici Grada Cresa razvila se živa rasprava o navodnim »sumnjivim aktivnostima« u uvali Sv. Blaž koja se nalazi oko sedam kilometara zračne udaljenosti od otočnog središta. U ovo doba godine rijetki su šetači koji lutaju tim dijelom otoka, no ipak je bilo nekih koji su uočili da se u blizini plaže i popularnog izletišta odvijaju radovi, te su na to upozorili preko društvenih mreža. Zbog nedostatka točnih informacija »puhalo se i na hladno«, priviđali se bageri i nasipavanje plaže, prozivalo Grad i državna tijela. Dobro obaviješteni fejs-komentatori već su znali da će se graditi hotel ili kamp, kao i tko se nalazi iza svega, pa su prozvani bivši ministri Goranko Fižulić i Željko Lužavec. Kako bi zaustavio daljnja nagađanja, u raspravu se uključio gradonačelnik Kristijan Jurjako i sve zainteresirane pozvao na sastanak ujutro u svoj ured.



Ako Željko Lužavec doista na području iznad uvale Sv. Blaž želi saditi masline, vinograde i voćnjake, učinit će to na mjestu za koje se veže prva zabilježena sadnja danas popularne poljoprivredne kulture. Još 4. veljače 1504. Petrissio de Petrisje zapisao je da će zasaditi nekoliko divljih maslina na stanciji Sv. Blaž. Godine 1508. posađeno je još dvadeset sadnica, a 1550.izgrađeno skladište koje je služilo za pohranu ulja.



Sastanak u Gradu




Internetsko »događanje naroda« rasplinulo se u stvarnom svijetu. Na sastanak s gradonačelnikom Jurjakom, predsjednikom Gradskog vijeća, ujedno i predsjednikom gradskog odbora za urbanizam Marčelom Damijanjevićem i njihovim suradnicima iz gradske uprave došlo je samo dvoje građana i dvoje gradskih vijećnika. Marko Velčić, koji je dan ranije posjetio uvalu Sv. Blaž i snimio niz fotografija, rekao je da se u blizini plaže očito nešto radi, iako se za sada samo čisti raslinje, pa da građane zanima kakvi su planovi za to područje.


Gradonačelnik Jurjako iznio je sve informacije do kojih je došao Grad, a koje su uostalom i javno dostupne uvidom u zemljišne knjige. Iz njih je vidljivo da je Željko Lužavec, nekadašnji gradonačelnik Rijeke, direktor Jadrolinije i ministar, a danas stanovnik Porozine na otoku Cresu, sklopio krajem 2011. godine s Hrvatskim šumama ugovor o osnivanju služnosti na vrijeme od 50 godina na oko 25 hektara šumskog zemljišta radi podizanja višegodišnjih nasada (vinograda, voćnjaka i maslinika). Radi se o dijelu puno veće parcele u državnom vlasništvu koja se prostire sve do plaže Sv. Blaž. Gradonačelnik je objasnio da se ne radi o građevinskom zemljištu i da na njemu nije moguća gradnja.


– Iz fotografija koje je snimio Marko Velčić vidi se da nema nikakvih aktivnosti na samoj plaži već da se obližnji teren čisti od korova, što je obaveza svakog vlasnika zemljišta, a to redovito rade svi odgovorni maslinari. Kad bi svi vlasnici tako čistili svoje terene, bilo bi to samo za pohvalu – rekao je gradonačelnik Jurjako.


Pomorsko dobro


Na prigovor da plažu treba zaštititi u izvornom obliku gradonačelnik je rekao da na području Sv. Blaža još nije uspostavljena granica pomorskog dobra, no kako bi se plaža zaštitila Grad će odmah pokrenuti proceduru kod nadležnih tijela Primorsko-goranske županije. Gradonačelnik je naglasio da će se boriti kako bi se što veće područje obuhvatilo pomorskim dobrom, a ne samo minimum od sedam metara od obalne crte predviđen zakonom.


Na kraju sastanka gradonačelnik Jurjako je upozorio na neodgovorno ponašanje određenih pojedinaca koji su iznosili neprovjerene ili neistinite informacije na društvenim mrežama te su na taj način nepotrebno raspirivali nezadovoljstvo među sugrađanima.


– Kako bi se izbjegli nesporazumi, trebalo je samo zatražiti točne informacije, a do gradonačelnika se uvijek može doći raznim komunikacijskim kanalima – zaključio je Jurjako te pohvalio gradsku vijećnicu Nataliju Marelić Tumaliuan i Marka Velčića zbog uloženog truda na zaštiti prirodne baštine, kao i zbog traženja informacija na pravom mjestu.


– Ako se investitor drži ugovora, nitko nema ništa protiv, dapače, neka se očiste i obnove nasadi maslina – izjavio je nakon sastanka Marko Velčić te obećao da će i dalje motriti što se događa na omiljenoj plaži. I vijećnica Marelić Tumaliuan zahvalila se gradonačelniku što je kod rješavanja ovog problema naišla na otvorena vrata. »Mislim da bismo bili svi puno konstruktivniji kada bi se ovakvo što događalo i češće (ne mislim na probleme, već na ovakve razgovore). Vjerujem da će se zbilja nešto i poduzeti oko ovog problema i da ćemo zadržati svoju omiljenu livadu uz plažu«, napisala je Marelić Tumaliuan na Facebook stranici Grada Cresa.