Povelja u betonu

U Puntu počela gradnja 22 POS-ova stana: Evo kako bi kompleks trebao izgledati

Mladen Trinajstić

U dva niza bit će deset kuća, s deset odnosno 12 stanova, veličine od 50 pa do 110 kvadrata, a za njih će se natjecati 36 puntarskih obitelji



PUNAT Potpisivanjem povelje i njenim polaganjem u svježi beton temelja budućeg kompleksa POS-a u Puntu svečano je obilježen konačni začetak onih »konkretnih« radova na izgradnji dviju »društveno poticanih« stambenih građevina vrijednih 12 milijuna kuna. Metalni tuljac s prethodno potpisanom poveljom o polaganju temeljnog kamena čast su imali ugraditi Marinko Žic, načelnik Općine Punat, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Goran Bradić te Katica Prpić, državna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a sve uz pomoć angažiranih građevinara otočne graditeljske kompanije GPP »Mikić« koja se za taj posao, kao najpovoljniji ponuditelj, izborila posredstvom nedavno provedenog javnog natječaja.


Rok 400 dana


Kako su nakon »radnog djela« jučerašnje svečanosti obznanili Žic i Bradić, izljevanjem prve kariole betona u oplatu temelja puntarskog POS-ova kompleksa počeo je teći 400-dnevni rok unutar kojeg bi »mikićevci« trebali zgotoviti planirana dva niza stambenih kuća u nizu, jedan s deset te drugi sa dvanaest stanova. Za njih će se, u međuvremenu, propisanim postupcima koji slijede »boriti« 36 puntarskih obitelji koje će, ovisno o broju njihovih članova, socijalnim i drugim kriterijima, ali i kreditnoj sposobnosti iz kataloga stanova moći birati iz ponude stambenih jedinica čija je kvadratura u rasponu između 50, pa sve do 110 četvornih metara. Kako je direktor APN-a istaknuo, cijena stanova u Puntu za kupce će biti maksimalno dopuštenih 1.125 eura po kvadratu, unatoč tome što je natječajem izlicitirana najniža cijena izgradnje i opremanja tog kompleksa dosegla 1.300 eura. Zbog toga se, odlukom Općinskog vijeća, lokalna samouprava razliku u cijeni odlučila pokriti vlastitim sredstvima odnosno već osiguranim novcem iz općinskog proračuna.


Uklopljeni u okoliš 


– Ovo je velik dan za žitelje naše lokalne zajednice, posebice za sve one koji se u sklopu ovog projekta nadaju riješiti svoje stambeno pitanje, naglasio je pak Žic napomenuvši i da će spomenuti kompleks odnosno dva niza s ukupno deset kuća i 22 stambene jedinice biti prilagođene tipologiji okolne izgradnje te uklopljena u okružje u kojem, točno preko puta budućeg POS-a, upravo ovih dana niče i nova škola sa školskom sportskom dvoranom i supremarket jedne otočne trgovačke kompanije. Svaka od 22 stambene jedinice dobit će svoje parkirno mjesto od kojih je dio u sklopu samog kompleksa, a dio na susjednom javnom parkiralištu. U jednom od dvaju projektiranih »nizova« bit će mjesta za četiri jednoipolsobna, dva dvoipolsobna te šest trosobnih stanova. U drugom pak nizu grade se dva jednoipolsobna, pet trosobnih, dva troipolsobna te jedan četverosobni stan.


Radovi i u sezoni




Potpisnici povelje i »polagači« temljnog kamena istakli su jučer i da je lokalna uprava POS-ovo gradilište izuzela iz sezonske zabrane izvođenja građevinskih radova. Zbog toga će se zahvati ondje odvijati i u ljetnim mjesecima ali na način kojim će se, zaključio je općinski načelnik, remećenje mira u svim gradilištu susjednim stambenim objektima nastojati svesti na najmanju moguću mjeru.