Cres

Twerkanjem istresali ping-pong loptice i u ”majstorici” pobijedili

Walter Salković



CRES Nakon što je kraljica creskog karnevala Valentina Lucis preuzela ključeve Grada od zamjenika gradonačelnika Marina Gregorovića, nije trebalo dugo čekati da karnevalsko društvo »Vežgani« počne organizirati razna događanja pod maskama. Iako Cres ima dugu karnevalsku tradiciju uspjeli su započeti s nečim novim – osmislili su maškarane igre spretnosti zanimljivih naziva Karijola rally, Ki prima, Spusti u bukalin, Ćapaj ga, Vertigo i Hiti ga venka. Karijolom se vozilo između prepreka, prenosilo se i prevozilo jaja, teniske i stolnoteniske loptice, koje su su se potom dobacivale i hvatale.


Na prvom izdanju creskih maškaranih igara sudjelovale su tri četveročlane ekipe »Čičo revival«, »Kauboji« i »Zmešani«, a usprkos hladnom i vjetrovitom popodnevu na rivi se okupilo dosta gledatelja koji su uživali komentirajući spretne i manje spretne natjecatelje. Nakon šest igara »Čičo revival« i »Kauboji« su prikupili jednak broj bodova, pa su ponovili zadnju igru »Hiti ga venka«. Iz kutije provezane iznad stražnjice »twerkanjem« su natjecatelji morali istresti ping-pong loptice koje su njihovi suigrači hvatali po rivi. Odlučivale su nijanse, ali netko je morao pobijediti jer je organizator pripremio komplete zlatnih, srebrnih i brončanih medalja. Ove godine najbolja je bila ekipa »Čičo revival« u sastavu Dražen Dražić, Fabio Fučić, Mauro Surdić i Daniele Surdić.


– Igrama smo htjeli ne samo uvesti nešto novo, nego potaknuti Cresane da se više uključe u naš domaći karneval koji u Cresu stvarno ima dugu tradiciju. A i zimski mjeseci su dugi, zabavnih sadržaja na otoku gotovo i nema, pa smo igre vidjeli i kao priliku za zabavu, izjavila je Sanja Rogović, glasnogovornica Vežganih, te najavila predstojeća karnevalska događanja. Subotom (27. siječnja i 3. veljače) su maškarani plesovi, a nedjeljom dječje redute (21. i 28. siječnja) u restoranu »Nono Frane«. Vežgani se intenzivno pripremaju za nastup u Rijeci na izboru za kraljicu Riječkog karnevala, a sudjelovat će i na Međunarodnoj povorci. Karneval završava na Pusni utori, 13. veljače, kada će se presuditi pustu.