Priznanje

Turistička zajednica otoka Krka u finalu europskog kulturnog turizma

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Program digitalnog predstavljanja kulturne baštine otoka Krka zapazili su predstavnici Europske mreže kulturnog turizma.Projektom je sažeto bogato, višestoljetno kulturno krčko nasljeđe



KRK – Turistička zajednica otoka Krka ušla je u finale izbora najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma. Kako doznajemo od direktorice te otočne turističke institucije, Majde Šale, spomenuti izbor već godinama organizira i nagrade dodjeljuje Europska mreža kulturnog turizma (ECTN) – jedina paneuropska organizacija okrenuta razvoju i promociji kulturnog turizma, i to u sklopu svog programa ECTN Awards. Otok Krk i njegov projekt digitalne prezentacije kulturne baštine u finale akcije odabira ponajboljih destinacija održivog kulturnog turizma (Destination of Suistainable Cultural Tourism) ušla je projektom »Kulturno nasljeđe otoka Krka«, odnosno prezentacijom otočne kulturne baštine koju je TZ otoka Krka pokrenuo još 2017. godine te od tad razvija i gradi u suradnji s riječkim Centrom za industrijsku baštinu, točnije s njegovom predstavnicom, povjesničarkom umjetnosti Emom Makarun.


Mrežna stanica


Upravo je na njenu inicijativu u proteklom periodu provedeno opsežno istraživanje u sklopu kojeg je, zahvaljujući prepoznavanju važnosti, značaja, ali i turističkih potencijala krčke kulturne baštine učinjen velik i od stručne javnosti očito i prepoznat prezentacijski iskorak osmišljen i pretočen u inovativan i suvremeni vid prezentacijskog korištenja modernih tehnologija i komunikacijskih alata.


U prvoj je fazi spomenutog projekta, predstavila nam je Šale, izrađena mrežna stanica »Visit Krk« u sklopu koje je bilo obrađeno i predstavljeno više od 50 otočnih lokaliteta posebnog kulturnog značaja, podsjeća direktorica otočnog TZ-a, napominjući i da je u sklopu prve etape izrade odnosno razrade tog promocijskog alata zainteresiranim posjetiteljima Krka i izletnicima detaljno predstavljena kulturna baština otoka, »katalogizirana« odnosno podijeljena u kategorije crkava, arheoloških nalazišta, gradova, samostana i utvrda. Slijedila je nova faza tijekom koje su izrađene mobilne aplikacije, uz prevođenje cjelokupnog sadržaja tog promotivnog proizvoda na engleski i njemački jezik te dopunu obrađenih lokaliteta novim kategorijama, među ostalim i galerijama te zavičajnim i etnografskim zbirkama.




Projektom je, zaključuje naša sugovornica, ponosna na činjenicu da je program digitalnog predstavljanja kulturne baštine otoka Krka zapažen od predstavnika spomenute paneuropske mreže, na jednom mjestu sažeto bogato, višestoljetno kulturno nasljeđe otoka Krka, i to od njegovih prapovijesnih i antičkih sastavnica pa sve do njegovih novovjekovnih elemenata – crkvenih zadanja i drugih »reprezentativnih« kulturnih dobara u baš svim krčkim mjestima.



Od direktorice Turističke zajednice otoka Krka doznali smo i da je u godišnjoj akciji odabira ponajboljih projekata i programa iz oblasti kulturnog i održivog turizma ovog puta sudjelovalo i za priznanja konkuriralo čak 55 takvih projekata iz 19 europskih zemalja.



 


Svečanost u Granadi


Doznali smo i da je slijedom uvrštenja ovog otočnog turističkog projekta na listu najboljih i najkvalitetnijih europskih projekata kulturnog turizma TZ-a otoka Krka pozvana, kao jedan od finalista, sudjelovati na svečanosti dodjele nagrada i priznanja najboljima, i to na svečanosti koja će se koncem listopada održati u španjolskoj Granadi. Svečani prijam finalista, kazuje Šale, održat će se u prostorima kompleksa Museo Memoria de Andalusia.


Osim TZ-a otoka Krka koja je finalni izbor ušla u kategoriji inovacija i digitalizacije kulturne baštine, Hrvatsku će u finalu još predstavljati i predstavnici rovinjskog Eko muzeja batane (finalisti u kategoriji projekata i programa čuvanja i prezentacije nematerijalne kulturne baštine) te Turističke zajednice Općine Motovun koja je u finalni izbor uvrštena u kategoriji vinskih i gastrodestinacija zahvaljujući svom projektu »Motovun – kulturno, povijesno i gastroenološko središte unutrašnjosti Istre«