Radovi na kanalizaciji diljem Krka

Turiste zamijenili bageri: Čitava Bodulija opet pod opsadom građevinara, evo što se sve gradi

Mladen Trinajstić

Građevinari će idućih tjedana iznova "prekopati" brojna krčka naselja / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Građevinari će idućih tjedana iznova "prekopati" brojna krčka naselja / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Dosad je izgrađeno 62 posto sustava kanalizacije koji treba biti okončan do sredine 2021. Stoga je, nakon ljetne pauze, na terenu već 25 timova građevinara i njihovih strojeva pa će se radovi intenzivirati na svim stranama otoka



KRK  Sa završetkom ljetne sezone i odlaskom glavnine posjetitelja krčkih turističkih destinacija, otočne ceste i trgove iznova počinju »okupirati« građevinari. Uobičajena i već uhodana smjena »korisnika javnih prostora« u većini bodulskih turističkih centara i ove će godine uglavnom biti povezana s radovima kojima se nastavlja realizacija velikog, zahtjevnog i za očuvanje okoliša iznimno bitnog Projekta gradnje sustava prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka.


Taj svukupno čak 648 milijuna kuna vrijedan EU projekt sufinanciran sredstvima Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014. – 2020., već dvije godine obilježava svakodnevicu žitelja tog kvarnerskog otoka na kojem bi, završetkom te pozamašne infrastrukturne investicije, u svim naseljima šest njegovih uzobalnih aglomeracija, trebala biti osigurana stopostotna usluga prikupljanja i obrade sekundarnih otpadnih voda, odnosno u potpunosti isključiti mogućnost njihova izravnog upuštanja u more, te time pridonijeti osiguranju najviše kakvoće mora.


I na području Dobrinjštine intenziviraju se radovi na izgradnji kanalizacije  / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


I na području Dobrinjštine intenziviraju se radovi na izgradnji kanalizacije / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



Sve u rokovima




Što je i koliko dosad napravljeno, a još više što će se, kad i gdje na tom planu činiti u projektno-investicijskom ciklusu koji ovih dana započinje, doznali smo u razgovoru s direktorom otočne tvrtke Ponikve eko otok Krk, Ivicom Plišićem i njegovim najbližim suradnicima zaduženim za praćenje tog projekta – Nevenom Hržićem i Tamarom Vrkić Šivolija.


– Dosad je izgrađeno 62 posto sustava kanalizacije koji se, do krajnjeg roka zacrtanog za sredinu 2021. godine, ima izgraditi u sklopu ovog projekta, napomenuli su Vrkić Šivolija i Hržić, dodavši da se tek nešto manje od tog postotka kreće i udio izvedenih radova u ukupno planiranima u dijelu koji se tiče obnove vodovoda. U tom smo pak segmentu zahvata dosad uspjeli izvesti 58 posto planiranog što nam, uzmemo li u obzir podatak da je dosad na radove »potrošeno« 55 posto ugovorenog vremena, ipak govori da smo još uvijek u zacrtanim rokovima, pa čak i ispred datuma definiranih terminskim planovima koji prate ovaj projekt, dodaje Plišić, uvjeren da će se unatoč opsežnosti radova i nepredvidivosti elemenata koji mogu utjecati na njihov daljnji tijek, sve i dalje nastaviti odvijati željenim tempom. Da je situacija »pod kontrolom« i kad su u pitanju dosad izvedeni zahvati, a još više i oni koji će tek uslijediti, predstavnici Ponikava zaključuju navodeći nam i da je već ovih ranojesenjih dana na terenu 20 izvođačkih ekipa. Već idućih dana tu će brojku dopuniti još pet timova građevinara i njihovih strojeva tako da će se, nakon ljetne pauze, uskoro radovi intenzivirati na svim stranama otoka, najavljuju naši sugovornici.



U gradu Krku idućih će se tjedana početi raditi i u Ulici Slavka Nikolića, na potezu na kojem je kanalizacija već izgrađena, ali i gdje Gradska uprava prethodno načeto gradilište, iako izvan ovog EU projekta, kani »kompletirati« izgradnjom sustava odvodnje oborinskih voda. Za razliku od tog zahvata, tijekom zime će se u okvirima europskim novcem »zaokruženog« projekta nastaviti i izgradnja kanalizacijskog sustava unutar krčke starogradske jezgre, na potezu od Malih vrata do Biskupije te u nekim okolnim uličicama zbog čega će dijelovi juga stare jezgre Krka u predstojećem periodu biti teže prohodni, prenose nam komunalci, uvjereni da će i ta gradilišna zona, baš kao i sve ostale, spremna dočekati iduću ljetnu sezonu.



Njivice prve gotove


I na mjestima na kojima se s kopanjem još nije počelo, i to ponajprije zbog tehničkih razloga, odnosno potrebe »bajpasiranja« poteza koji će biti zahvaćeni radovima njihove rekonstrukcije, već će ovih listopadskih dana zabrujati građevinski strojevi, tako da će u tjednima pred nama na svim lokalitetima biti živo, najavljuju mjerodavni.


Što se grada Krka tiče, ove jeseni red je došao na prekapanje i kanalizacijsko-vodovodno opremanje »vrha« Ulice Mate Balote, Ulice Josipa Pupačića te Paške i Vrbničke ulice. U Omišlju se s radovima kreće u ulici Mali Kijec te Stran i Lokvica, ali i u ulicama Kančinar i Jadranskoj, ali i u povijesnoj jezgri Omišlja, odnosno u uličicama Dunaj i Vele steni.


U skorije se vrijeme očekuje i začetak zahvata na Placi, a njihov tijek i brzinu uvelike će diktirati, kako to uvijek biva u povijesnim središtima lokalnih centara, ondje također angažirani arheolozi i njihovi istražni radovi.


Njivice su više-manje gotove i ondje preostaje tek dovršiti radove u nekim manjim ograncima na predjelu Rosulja, zbog čega već danas možemo reći da će upravo to otočno naselje biti prvo u kojem će planirani radovi biti u potpunosti zgotovljeni sasvim sigurno do idućeg ljeta, kaže Hržić, dok Vrkić Šivolija listu otvorenih ili pak gradilišta u otvaranju nastavlja onima na području Općine Malinska-Dubašnica.


U naseljima Porat i Vantačići radi se na Maslinskoj ulici, jednako kao i u njenom odvojku, ali i u ulicama Ograde, Duhljica (kod kućnog broja 14 A,B,C), a očekuje se i početak radova u Prhovićevoj ulici. U Svetom Vidu Miholjicama na redu je pak izgradnja kanalizacije na Putu uz crkvu, kod kućnih brojeva 11 te 11 c i d.



Podsjetimo, taj 648 milijuna kuna vrijedan projekt iz EU fondova trebao bi biti pokriven s čak 369 milijuna kuna, a kad se za kojih godinu i pol dovrši, rezultirati bi trebao sa 79,4 km novih gravitacijskih kanalizacijskih vodova, 6,9 km tlačnih cjevovoda otpadnih voda te 26 crpnih stanica i 7.730 novih kućnih priključaka na sustav odvodnje. U sklopu istog projekta odrađuje se i obnova 2.969 metara obalnih kolektora te 331 okna na obalnim kolektorima, izgradnja 326 metara podmorskih ispusta te temeljita rekonstrukcija 39.854 metara vodovodne mreže. Uz sve to, lokalne jedinice otoka Krka su prekapanje ulica i trgova u svojim obalnim mjestima iskoristile i za ugradnju podzemnih vodova buduće svjetlovodne mreže, kao i za prateće izvođenje niza zahvata na regulaciji i odvodnji oborinskih voda na potezima na kojima su takve intervencije bile potrebne.



Punat, Baška, Dobrinj…


U Puntu je radovima sad zahvaćena Ulica Prgon, a očekuje se i njihov skorašnji začetak u Paškoj te u Plavničkoj ulici. Na području općine Baška, točnije u naselju Draga Bašćanska kreće se raditi na predjelu Bneci te na potezu naselja od Place prema Štefanićima. U Jurandvoru je pak »na tapetu« predio Cubranić. Naravno, s popisa lokaliteta na kojima se već radi i gradi, ili se to planira, nisu izostavljena niti obalna naselja Općine Dobrinj.


Tako se u Šilu kreće s kopanjem i infrastrukturnim opremanjem Jesenovice i Žvankove ulice, a očekuje se i skorašnji početak radova u Ulici braće Franolić. Uz spomenute ulične poteze, predstavnici krčkog komunalnog društva koje je ujedno i glavni naručitelj tog golemog »sveotočnog« infrastrukturnog projekta, najavili su i da će, također na području Dobrinjštine, već za koji dan krenuti i radovi u zoni rubnog, južnog dijela naselja Čižići.