KARTULINA Z MIK-a

Tri za MIK, MIK za sve: Mikovca karavana u Krku 18. lipnja

Slavica Mrkić Modrić

Puntari - Branko Karabaić i Marinko Žic / Foto: R. KALČIĆ

Puntari - Branko Karabaić i Marinko Žic / Foto: R. KALČIĆ

Grad Krk, te općine Punat i Malinska – Dubašnica 2014. godine potpisale su dogovor u kojem stoji da će MIK svake godine pjevati na Zlatnom otoku, te da će ga zajedničkim snagama financirati navedene jedinice lokalne samouprave koje će se rotirati u ulozi domaćina, postigavši tako da Krčani svakog lipnja uživaju u svome, na svome



KRK Mikovska krilatica što je 2014. godine zavladala otokom Krkom, a glasi »Tri za MIK, MIK za svih« zapravo je rezultat dogovora grada Krka, te općina Punat i Malinska – Dubašnica, u kojem stoji da će MIK svake godine pjevati na Zlatnom otoku, te da će ga zajedničkim snagama financirati navedene jedinice lokalne samouprave koje će se rotirati u ulozi domaćina. Lani su mikovci pjevali u Malinskoj, iduće godine će u Puntu, a ovog lipnja u Krku ili Veji. To znači da ova kartulinica nosi potpis sve tri mikovske destinacije, odnosno da smo zavirili u svaku od njih pitajući – ljudi, ča j’ pu vas novoga?


Darijo Vasilić, prvi čovjek grada Krka, grada u kojem će mikovci pjevati u ponedjeljak 18. lipnja najprije je izrazio zadovoljstvo što je Krk opet na redu da ugosti raspjevanu karavanu, a onda krenuo s novitadama. Spominjao je Vasilić kapitalni projekt sakupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda koji se odnosi na cijeli otok, i u sklopu kojeg se u gradu Krku gradi 18 kilometara kanalizacije. No, ono što Krčane, a i njihovog gradonačelnika jako veseli je »nova kino sala«.


– Prošlo je 30 godina od kada se zatvorilo staro kino, a objekt u denacionalizaciji vraćen crkvi. Mi smo u staroj gradskoj vijećnici načinili novo, sa 150 sjedećih mjesta. zapravo je prostor multifunkcionalan jer se u njemu osim filmskih projekcija mogu održavati kongresi, seminari, kazališne predstave, koncerti i slično, kaže Vasilić.Spominje krčki gradonačelnik i da su natkrili boćalište, a bogme i u sklopu projekta »Mala barka 2«, te uz pomoć Primorsko-goranske županije zgotovili i prezentacijski centar pomorske baštine.

Krk Music Fest


O zajedništvu u gradu Krku pričala nam je Nataša Jurina, direktorica TZ Grada Krka. Predočila nam ga je kroz projekt »Krk Music Fest« kojim će obilježiti 21. lipnja, odnosno Svjetski dan glazbe. Realizaciju tog dvodnevnog događanja tijekom kojeg će nastupiti »more« glazbenika i prezentirati razne glazbene žanrove, od alternative do klasike, združenim su snagama iznijeli TZ Grada Krka, Grad Krk i Valamar tvrtka.




– Krk Music Fest pratit će i Street food festival. Bit će to spoj glazbe i gastronomije s egzotičnim predznakom, napomenula je Jurina, te između brojnih glazbenika koji će sudjelovati na Festivalu nastupiti i Josipa Lisac, te »Frajle«.


Kako je u Krku glavna sezona već odavno prekapacitirana, kaže Jurina, kako sve snage usmjeravaju na pred i posezonu, te bilježe i dobre rezultate tj. 17 posto više noćenja u odnosu na lanjsku godinu. Dakle, u Krku grabe punom parom naprijed.A ništa manje nije zahuktano ni u Puntu.

– U tijeku su rekonstrukcija osnovne škole i gradnja školske sportske dvorane koju će koristiti ne samo učenici već i svi sportu naklonjeni Puntari. Gradimo i POS-ove stanove, a brinemo i o izgledu općine, te uređujemo parkove i hortikulturu. Stalno neš delamo jer treba zadovoljiti visoke standarde koje smo si postavili, kako u smislu turizma, tako i u smislu zadovoljstva autohtonog stanovništva, kazao je Marinko Žic, načelnik Općine Punat.


Puntari slave


Branko Karabaić, prvi čovjek puntarskog turizma više je nego zadovoljan i dolascima i noćenjima u predsezoni.– Formula koja spaja prirodne ljepote, gastronomiju i sport pokazala se vrlo uspješnom, naglašava Karabaić i spominje kako je 2018. godina u Puntu slavljenička godina. Slave 110 godina organiziranog turizma, 60 godina manifestacije »Ribarski dani«, 45 godina KUD-a Punat, 20 godina eko akcije »Puntarska Draga, svima nam draga« i 10. obljetnicu »Krajanske noći«. E pa Puntari sretno i veselo! Vidimo se iduće godine na MIK-u.


Robert Grubišić, poznati glazbenik i kompozitor na MIK je došao prvi put 1993. godine i to kao dio »Vivka«, grupe koja je na Festivalu pratila Josu Butorca. Kako došao, tako ostao i ostvario osam pobjeda!


– Već 1994. napisao sam kompoziciju »Ćao lipoto moja«, a godinu dana kasnije načinio i prvi aranžman. Sve u svemu, u ovih 25 godina imam pedeset pjesama. Je, dobil san puno nagrada i lipo ti se vidi, ma najveća nagrada je kad ti pjesma zaživi med ljudimi. Recimo »Otok od zlata« postala je »himna« Krka, a na Festivalu ni dobila ni jednu nagradu. Ovo leto na MIK-u iman tri pjesme, ča će bit? Bit će super, o plasmanu ne razmišljan.



Oni s kojima smo lani proveli krčku mikovsku noć su stanovnici Općine Malinska – Dubašnica. Od onda do danas, čuda projekta i realizirano, i u realizaciji, i u planu.


– Domaće snage grade novi hotel, u sklopu Projekta prikupljanje, odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda, radi se na kanalizacijskoj mreži Vantačići-Porat, uređujemo centar Malinske, širimo rivu, a u narednu godinu, dvije izgradit ćemo i cestu koja će omogućiti kružno prometovanje Malinskom. Planiramo i uređenje plaža Portić i Vrulja, stari vrtić pretvoriti u Dom udruga, tu je i vatrogasni dom…, nabraja Robert Anton Kraljić, načelnik Općine Malinska – Dubašnica, a direktor pripadajuće joj turističke zajednice Daniel Manzoni, napominje kako Malinska živi turizam tijekom cijele godine, nabraja brojne manifestacije koje su obilježile predsezonu kao i one koje nas očekuju do kraja godine, spominje da će džezeri »zatvoriti« sezonu, ali i novu web stranicu i skorašnje postavljanje »city light panela« tako da svi znaju gdje su i što mogu.


Kartulinu sa Zlatnog otoka završavamo zaključkom kako ni ni čudo što je zlatan kad ima tako radišne i promućurne ljude, te pozivom na MIK u Krk.