Turnir

Tradicionalna hrvatska rekreacija: Sedmi po redu “Picigin fest” u Baški

P. N.



U subotu, 30. srpnja, s početkom u 16 sati na Veloj plaži u Baški na otoku Krku održat će se sedmi po redu turnir u piciginu. Događaj organizira udruga mladih „Lampada“ iz Baške, a njime se želi oživjeti ovu tradicionalnu hrvatsku rekreaciju, koja svojom zahtjevnošću ne zaostaje za drugim sportovima i koja je preventivno zaštićena od strane Ministarstva kulture kao nematerijalno kulturno dobro RH.


Picigin se igra na obalama Jadrana s manjim razlikama u pravilima igre koje ovise o konfiguraciji terena – plaže. U Baški je običaj da se pet igrača postavljenih u elipsu međusobno nabacuju lopticom s ciljem da ona ostane što dulje u zraku. U pokušajima da je spase igrači izvode atraktivne skokove, dok oni iskusniji namjerno „kuhaju“ suigračima kako bi ih prisilili na skok te time podigli intenzitet igre. Za to će vrijeme sudački žiri ocjenjivati ekipe uzimajući u obzir četiri elementa igre: uigranost i požrtvovnost ekipe, atraktivnost igre te vrijeme koje loptica provodi u zraku.


Ekipe koje se žele prijaviti za sudjelovanje na turniru mogu to učiniti online na www.lampada.hr ili putem mobitela na 091 899 0852 te osobno prije početka turnira ukoliko bude slobodnih mjesta jer broj ekipa je ograničen. Kotizacija po ekipi iznosi 100 kuna, a svi sudionici turnira dobit će službenu majicu Picigin Festa i piće na after partyju. Za ekipe koje osvoje prva tri mjesta te za najboljeg igrača turnira osigurane su posebne nagrade. Prijave na dan natjecanja zaprimaju se od 15 sati, previđeno trajanje turnira je od 16 do 19 sati, a proglašenje pobjedničke ekipe i after party održat će se u 21 sat u beach baru Plaza.




Više informacija možete pronaći na Facebook događaju.