TIC na čekanju

Sveotočni info-centar ostao samo želja

Mladen Trinajstić

Problemi nisu nepremostivi, ali još uvijek nemamo konkretnu ponudu koju bi čelnici krčkih lokalnih jedinica, kao i turističkih zajednica mogli bespogovorno prihvatiti, ističe predsjednik TZ-a otoka Krka Marinko Žic



OMIŠALJ  Da je dugo snivani san uspostave otočnog turističko-informativnog centra u kojem bi se, na samom ulazu na Krk, posjetitelji informirali i »kanalizirali« prema nekoj od turističkih destinacija tog i svih susjednih kvarnerskih otoka, i dalje tek u sferi sanjanja i priželjkivanja, dade se zaključiti iz navoda koje smo na tu temu ovih dana čuli od čelnika krčkih lokalnih samouprava i turističkih zajednica.


Planirano stavljanje u funkciju »Centra za posjetitelje – Kvarnerski otoci« koji je, prema dosadašnjim planovima, trebao biti uređen u prostoru nedavno izgrađenog supermarketa uz državnu cestu na ulazu u Omišalj, prema svemu sudeći, ozbiljno zapinje.


Da stvari ne teku željenim tokom potvrdio nam je neizravno i aktualni predsjednik Turističke zajednice otoka Krka, načelnik Općine Punat Marinko Žic, kojeg smo upitali o tom projektu.





Smisao i funkcija Centra bilo je »pokrivanje« svih otočnih turističkih destinacija do kojih se, cestovnim, ali i pomorskim, odnosno trajektnim putem dolazi preko te točke. U omišaljskom TIC-u posjetitelje se kanilo informirati i »oboružavati« promotivnim i servisnim materijalima kojima su se, osim krčkih, trebale promovirati i turističke destinacije otoka Cresa, Lošinja i Raba. Nezainteresiranost dobrog dijela otočana za uspostavu tog servisa, kao i njihova nespremnost na dodatna izdvajanja tako bi, zajedno s previsokom cijenom najma, naposlijetku mogla presuditi projektu koji je još nedavno ocjenjivan vrlo izvjesnim, potrebnim, a za sve o turizmu ovisne otočane – i isplativim.



   Prema Žicovim riječima, realizaciju »sveotočnog« TIC-a već neko vrijeme ozbiljno koče za osnivače i sufinacijere TZ otoka Krka »nedovoljno dobri« uvjeti koje postavljaju vlasnici trgovačkog objekta u kojem je Centar trebao biti uspostavljen i u kojem već neko vrijeme posluje poslovnica najvećeg domaćeg maloprodajnog lanca.


   – Jedan je problem previsoka cijena zakupa prostora, a drugi i određena ograničenja koja su na planu autobuserskog prometovanja okružjem tog kompleksa naši sugovornici nastojali ugraditi u ugovor. Problemi, držim, nisu nepremostivi, ali zasad još uvijek nemamo konkretnu ponudu koju bi čelnici krčkih lokalnih jedinica, TZ-a, kao i otočne Turističke zajednice mogli bespogovorno prihvatiti, objasnio nam je Žic ne želeći ulaziti u detaljnija objašnjenja razlika između »željenog i dobivenog«. U svakom slučaju, pregovori i razgovori još uvijek traju, a ovih dana očekujemo i konačan pismeni prijedlog vlasnika tog poslovnog prostora o kojemu će se predstavnici svih krčkih lokalnih jedinica i TZ-a potom dobiti prigodu očitovati već na idućoj sjednici Vijeća TZ otoka Krka, zaključuje predsjednik te institucije.


   A da razlog neostvarenja ambicioznog projekta u čiju su realizaciju, financijski i logistički, bila spremna ući i tijela PGŽ-a te Turističke zajednice Kvarnera, ne leži samo u »ugovornim razmimoilaženjima«, već i sve evidentnijem nejedinstvu otočana u ocjeni opravdanosti postojanja takvog centra, Žic ipak nije mogao skriti. Općinski načelnik Punta potvrdio nam je da iza, ocjenjujemo, sve klimavijeg projekta »Centra za posjetitelje – Kvarnerski otoci«, unatoč prvotnim naznakama zainteresiranosti, naposljetku ipak nisu stala vodstva lokalnih jedinica i TZ-a dobrog dijela ostalih kvarnerskih otoka.