Obljetnica

Svečana sjednica i nagrade zaslužnima za Dan grada Raba

Ivor Balen

Radimo na projektima koji su od strateške važnosti za Rab, a vezani su za prometnice, plaže, sportsku infrastrukturu... Ministar Butković obećao je da će se ubrzati radovi na dovršetku državne ceste D-105



RAB Grad Rab proslavio je jučer Dan Grada koji se tradicionalno oblježava 9. svibnja na obljetnicu pobjede protiv Italskih Normana 1075. godine, a ujedno se slavi i Dan pobjede nad fašizmom. Svečana sjednica Vijeća održana je u Kinu Rab uz uzvanike i uobičajene govore, a najsvečaniji dio bila je dodjela nagrada i plaketa Grada Raba.


Kako je istaknuo gradonačelnik Nikola Grgurić, Rab je grad bogate povijesti, kulture i tradicije koji je nepresušna inspiracija za domaće stanovništvo i brojne prijatelje i goste.


– To nam daje vjeru u ljude i budućnost. Rab je prepoznatljiv kao turistička destinacija, za što su zaslužne prirodne ljepote, kultura i tradicija, ali prije svega ljudi. Grad je to visokog standarda, što želimo i podignuti, ali pritom zadržati tradicionalne vrijednosti koje su sve rjeđe i zato više vrijede, rekao je gradonačelnik Grgurić, nastavivši konkretnim postignućima svoje uprave koja je grad preuzela na pola mandata, nakon izvanrednih izbora. Već u proljeće 2017. trebali bi biti redovni lokalni izbori.


Nova radna mjesta




– Najveći posao smo odradili sređivanjem gradskih financija, prije svega smanjenjem nepotrebnih troškova i nepotrebno velikog broja zaposlenih. Uz to radimo na projektima koji su od strateške važnosti za Rab, a vezani su za prometnice, plaže, sportsku infrastrukturu… Ne smijemo dopustiti da nas nesloga udalji od cilja. Rab mora stvarati nova radna mjesta i mora živjeti cijelu godinu, što je moguće i što smo pokazali u vrijeme adventa, kada se na našem trgu konačno mogao osjetiti blagdanski duh, rekao je Grgurić.


Među gostima su bili saborski zastupnik Josip Borić iz susjednog Lopara kao izaslanik predsjednika Sabora Željka Reinera, ministar pomorstva, prometa i infrastrukrure Oleg Butković, predsjednik Skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić, saborski zastupnik iz Rijeke Lucijan Vukelić, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, vršitelj dužnosti gradonačelnika Novog Vinodolskog Velimir Piškulić…


– S obzirom da smo okruženi morem pa nam je život skuplji nego u ostatku Hrvatske, u posljednjih 20 godina država je osmislila način kako da pomogne otočanima. To je putem subvencija i sve Vlade brinule su o otocima na kvalitetan način. Ono što želimo u ovom mandatu je da se potpore i subvencije povećaju, rekao je Josip Borić.


Stinica i Lopar


Konkretne brojke iznio je ministar Butković.– Ministarstvo zajedno sa Županijskom lučkom upravom kreće u dva projekta, uređenje trajektnih luka u Stinici, za što je namijenjeno četiri milijuna kuna, i u Loparu, gdje će se utrošiti tri milijuna. Uskoro će se potpisati ugovori u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji, rekao je Butković, obećavši i da će se ubrzati radovi na dovršetku cjelokupne trase državne ceste D-105. Dok je dio od grada prema Loparu uglavnom završen ili pri kraju, ostalo je urediti dionicu od grada prema trajektnom pristaništu Mišnjak.

– Naša Vlada će nastaviti povećavati sredstva za lučke uprave jer su rive i lukobrani ogledalo svakog mjesta. Radite projekte i povećajte aktivnosti, a ja vam stojim na raspolaganju, rekao je Butković i zaključio rečenicama o privatizaciji Imperiala, naglasivši da će Država znati štititi svoje interese, koji su, kako je naglasio, i interesi Rabljana.


– Tražit ćemo da novi vlasnik zadrži postojeća radna mjesta, da se otvaraju nova te da to bude partner koji će cijelu destinaciju podignuti na viši nivo, rekao je Butković.


Erik Fabijanić poželio je Rabljanima još puno uspjeha te da postanu još prepoznatljivija destinacija. – Županija će pomoći prije svega u onom dijelu koji se odnosi na pitanje dolaska do Raba, u čemu dijelimo zajednička nastojanja s Ministarstvom, rekao je Fabijanić.


Nagrade Grada Raba za 2016. godinu uručene su malonogometnoj ekipi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Rab, uljari Dočić i uljari Sušić, a Plakete Grada Raba učitelj ugostiteljskog posluživanja Mirko Mikelić, učitelj kuharstva Ivan Mikelić i gostionica Gožinka. U ime nagrađenih okupljenima se obratio Mirko Mikelić.– Dobivanjem ovih priznanja osjećamo da je naš rad i trud javno prepoznat. Iza svih nas su godine na koje smo ponosni. Mi obavljamo poslove koji su na dobrobit našeg otoka i dalje ćemo se truditi jer prosječnost nije dobra. Rad za druge poticaj je za generacije koje dolaze, rekao je Mikelić.


Prijatelj iz Bavarske


Poseban gost bio je gradonačelnik prijateljskoga grada Königsbrunna iz Bavarske, Franz Feigl, koji je rekao da je prvi put na Rabu i da mu je sada jasno oduševljenje koje su mu prenosili sugrađani. Ove godine obilježava se 20 godina od uspostave prijateljstva, pa je Feigl govorio o potrebi jačanja partnerstva dvaju gradova.


– Vrijeme je za konkretne projekte, pa su samnom ovdje došli stručnjaci iz naše administracije. U zadnje vrijeme mi se bavimo održivim izvorima energije i električnim biciklima, što je jedna od zajedničkih tema, rekao je Faigl, koji je Rabu darovao stanicu za punjenje e-bicikala te najavio zajedničku prezentaciju dvaju gradova u lipnju u Münchenu.