Prezentacija u Trst

Sva blaga Lošinja u – Trstu: Apoksiomen povezao dvije obale Jadrana

Kim Cuculić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Destinacija otoka Lošinja i Muzej Apoksiomena te selektivne oblike turizma i podvodnu arheologiju predstavili su gradonačelnica Malog Lošinja, ravnateljica muzeja, direktor TZG-a te predstavnici Jadranka grupe i HGK-a, svi na tečnom talijanskom, što je oduševilo domaćine



Prezentacija »Apoksiomen na otoku vitalnosti« održana je u Trstu, u organizaciji Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Malog Lošinja te u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Trstu i Hrvatskom gospodarskom komorom. Ovom prilikom predstavljeni su destinacija otoka Lošinja i Muzej Apoksiomena, a ujedno promovirani i selektivni oblici turizma, kao i podvodna arheologija. Prezentacija je održana u samom centru Trsta, u Gospodarskoj komori Venezia Giulia.


Pozdravnu riječ uputila je generalna konzulica RH u Trstu Nevenka Grdinić, koja je govorila o Jadranskom moru koje ujedinjuje i uspostavlja mostove suradnje između Hrvatske i Italije. U ime Gospodarske komore Venezia Giulia obratio se Antonio Paoletti, koji je ukazao na važnost ulaganja u turizam i promoviranja Lošinja kao turističke destinacije u cilju ekonomskog razvoja.


Promocija Lošinja


Obratio se i Gianni Torrenti iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia, koji je uz turističku, naglasio i promociju na planu kulture te istaknuo da je potrebno još više produbljivati suradnju i raditi na povezivanju dviju jadranskih obala.




Maurizio Bucci ispred Comune di Trieste kazao je da je ovo izuzetna prilika da se Lošinj prezentira u Trstu, istaknuvši da je riječ o turističkoj destinaciji koja je na izvrsnoj poziciji za razvoj turizma. Destinaciju su putem vizualnih prezentacija predstavili gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić, direktor Turističke zajednice Malog Lošinja Dalibor Cvitković, predstavnici Jadranka grupe i Hrvatske gospodarske komore. Svi oni obratili su se na tečnom talijanskom jeziku, što je oduševilo tršćanske domaćine. Gradonačelnica Ana Kučić kazala je da Lošinj nije samo sunce i more, nego ga odlikuju i bogata povijest i kulturna baština. Ukazala je i na dugu tradiciju turizma, osvrnuvši se i na brojna priznanja lošinjskom turizmu.


Dalibor Cvitković predstavio je Lošinj kao otok zdravlja, vitalnosti i kulture, osvrnuvši se na njegovu povijest, biološku raznolikost, prirodne ljepote te razne aktivnosti koje pruža posjetiteljima. Ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić osvrnula se na podvodna arheološka istraživanja, s posebnim naglaskom na otkriće brončanog antičkog kipa Apoksiomena koji je pronađen u podmorju pokraj Lošinja. Na prezentaciji je bilo riječi i o podvodnoj arheologiji i ronilačkom turizmu u Hrvatskoj, a prezentirana je i hotelska i turistička ponuda Lošinja. Prezentaciji je prisustvovala i Viviana Vukelić, direktorica HTZ-ova ureda u Milanu.



Nakon prezentacijskog dijela, sudionici i posjetitelji mogli su se upoznati s dijelom lošinjske gastroponude na prigodnom domjenku »Apoksiomenova gastronomska priča«, koji je priređen u hotelu Savoia Excelsior Palace. Tom prilikom posjetitelji su isprobali specijalitete pripremljene isključivo od namirnica koje su se koristile u doba antike, a sam način pripreme predstavio je autor kuharice »Apoksiomenova gastronomska priča«, Lošinjan Adriano Nikolić.Knjiga je rezultat višegodišnjeg proučavanja života i prehrane starih Grka, izučavanja namirnica i načina pripreme hrane. Žito, masline i vino srž su antičke kuhinje. Uz obilje sunca te ribu i druge darove mora, činili su bit grčke prehrane, koju danas nazivamo mediteranskom prehranom.U Apoksiomenovoj kuharici vodilo se računa o tome da namirnice i začini u receptima budu upravo oni za koje je potvrđeno da su bili u uporabi u antičkoj Grčkoj. Sudionici prezentacije mogli su probati brojne gastro delicije inspirirane antikom, a predstavljene su i tipične mediteranske biljke.


U moru intimnosti


U sklopu prezentacije u Trstu organiziran je posjet aktualnoj izložbi »U moru intimnosti. Podvodna arheologija priča priču Jadrana«, koja je postavljena u prostoru Salone degli Incanti, bivšoj ribarnici. Izložbeni prostor pretvoren je u morski krajolik, koji prikazuje kulturne razmjene, trgovinu i priče o ljudima koji su plovili ovim »intimnim morem«. Izložba je posvećena piscu Predragu Matvejeviću, koji je ispisao neke od najljepših stranica o Mediteranu. Podvodna arheologija Jadrana predstavljena je u Trstu zahvaljujući zajedničkom doprinosu talijanskih, hrvatskih, slovenskih i crnogorskih muzeja. Republika Hrvatska u postavu izložbe zastupljena je s 304 posuđena djela iz 16 ustanova, među kojima su i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Lošinjski muzej i Muzej Apoksiomena.


Više od 60 ustanova, 50 znanstvenika i 2.000 četvornih metara izložbenog prostora posjetiteljima priča nepoznate priče iz povijesti Jadranskog mora. Ovime javnost po prvi put dobiva pregled umjetničkih djela i predmeta svakodnevne uporabe, roba i opreme nađenih na brodovima u Jadranu. Predstavljeno je gotovo tisuću nalaza s podvodnih lokacija, a među njima je i brončana replika skulpture hrvatskog Apoksiomena.