Slavlje u Kosićima

Stota obljetnica osnutka Župe sv. Mihovila arkanđela u Vrhu: Svečano otvoren novouređeni trg pred crkvom

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



KOSIĆI U Kosićima, malom mjestu sraslom s naseljem Vrh ove je subote proslavljena stota obljetnice osnutka Župe svetog Mihovila arkanđela u Vrhu. Velika i za vjernike tog djela Grada Krka važna obljetnica, osim svečanim misnim slavljem koju je u župnoj crkvi u Kosićima predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak, proslavljena je i obilježena prigodnim otvorenjem novouređenog trga pred crkvom.


Uređenje prostora pred župnom crkvom, prenijeli su nam u ovoj prigodi krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i vršanski župnik, vlč. Ivan Milovčić, zajedničkim su snagama finanacirali Grad Krk i Župa. – Želeći dati svoj obol proslavi ovog vrijednog jubileja, Grad je ovom za žitelje Kosića, Vrha i okolice iznimno bitnog jubileja pridonio izdvajanjem 300 tisuća proračunskih kuna dok je ostatak novca potrebnog za uređenje i opremanje 700 četvornih metara prostranog platoa pred crkvenim zdanjem, i to u vrijednosti nešto većoj od stotinu tisuća kuna, osigurala sama Župa, istaknuo je krčki gradonačelnik koji je s okupljenim mještanima i predstavnicima Župe ali i Krčke biskupije po završetku mise imao priliku uživati u prigodnom kulturnom programu.


Župnik vršanske Župe svetog Mihovila arkanđela, vlč. Ivan Milovčić rekao nam je pak da je Vrh svoju župu dobio 1918. godine nakon što se, slijedom odrednica crkvenog Kodeksa donesenog godinu ranije, na otoku pristupilo transformaciji dotadašnjih »dušobrižničkih postaja« iliti kuracija u župe. – Vrh je danas iznimno živa i aktivna župa u kojoj vjernici žive vjeru ali i pokazuju zavidnu razinu zajedništva i sloge što, uz ostalo, pokazuje i dokazuje i realizacija ovog vrijednog projekta, ustvrdio je vlč. Milovčić. Naglasio je da će novouređeni prostor pred župnom crkvom, osim doprinosa ljepoti i skladu Kosića, dati velik doprinos razvijanju i unapređivanju kulturne svakodnevice žitelja tog ali i više okolnih mjesta koji su ondje sad dobili prostor na kojem će se moći odvijati različita društvena i kulturna zbivanja, čak i ona koja nemaju isključivo vjerski odnosno crkveni predznak.