Zbog građana

Što muči mještane Barbata: Luka Stinica ružna ulazna vrata Raba

Ante Matijević

Luka Stinica - nereprezentativan pristup na otok koji ostvaruje dva milijuna noćenja / NL arhiv

Luka Stinica - nereprezentativan pristup na otok koji ostvaruje dva milijuna noćenja / NL arhiv

Grad traži od nadležnih da se pristanište i okoliš urede, a TZG banerima pokušava prikriti ruševine i smeće. Problem je što su okolne ruševine u privatnom vlasništvu, a Gradu Rabu veći je interes da se popratni sadržaji naprave na samom otoku



BARBAT – Zbor građana Mjesnog odbora Barbat bio je idealna prilika da mještani iznesu sve što ih muči te daju svoje prijedloge i sugestije za rješavanje nekih problema, na što ih je u uvodnom govoru i pozvao gradonačelnik Raba Nikola Grgurić. Na samom početku mještani su se dotakli problema luke Stinica, odnosno prizora koji dočekuje goste prilikom čekanja i ukrcaja na trajekt za otok Rab. Gradonačelnik je rekao da se nada da će ministarstva turizma i prometa shvatiti da je Rab destinacija s više od 2 milijuna noćenja godišnje i da to nije primjeren ulaz na jedan takav otok. Ulažu se napori i upućuju prijedlozi nadležnima da se pristanište i okoliš urede, rekao je Grgurić, dodavši da Turistička zajednica Grada banerima pokušava prikriti ruševine i smeće koje tamo mete jedino bura. Okolne zgrade, odnosno ruševine, u privatnom su vlasništvu, a Grad Rab ima veći interes da se popratni sadržaji naprave na samom otoku. Grgurić kaže da je u kontaktu s ministrom turizma dobio informaciju da su odobrena sredstva za treću rivu u Stinici, tj. za rivu na koju će se pristajati za lošega vremena.


Jedan od sudionika Zbora tvrdi da brod koji vadi pijesak na predjelu Pohlib stvara veliku rupu u koju odlazi pijesak s plaža, kojima je onda potrebna dohrana. Gradonačelnik je rekao da se, ukoliko se slažu ostali mještani, može uputiti dopis da se više ne daje koncesija za vađenje pijeska na toj lokaciji, a koju izdaje Županija. Ističe da će Grad i dalje financirati dohranu plaža kao što je to i prije radio.


Školsko parkiralište


Pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša, Matko Krstačić, na pitanje o zaštitnoj ogradi oko školskog igrališta, odgovorio je da je zid izgrađen, a na njega još mora doći ograda. Raspisat će se javna nabava, a do Uskrsa bi sve trebalo biti gotovo. Ukazao je na neprimjereno parkiranje na školskom igralištu te zaključio da bi iza škole trebalo napraviti parking za njene djelatnike. Mještane zabrinjava i voda na cesti od restorana »Aco« do Kaštela. Pročelnik Krstačić rekao je da će se kroz proračunska sredstava sanirati dio po dio toga poteza jer cjelokupna sanacija iznosi visokih 200.000 kuna. Jedan od mještana potužio se da je dobio pisanu opomenu jer je zaustavio radove prilikom izgradnje te dionice ceste, odnosno šetnice. Kaže da je tražio od nadležnih da se radovi zaustave jer se nisu kvalitetno izvodili, budući da nije bio stavljen »finišer« (ravnalo) prije asfalta, kojim se jedino može dobiti pad prema šahtu i odvodnim kanalima.





Direktorica TZG-a Raba, Ivana Matušan, kazala je da su posjetili mnogo sajmova, a najave za nadolazeću sezonu su izuzetno dobre. Mještane je zanimala informacija o plaćanju RTV pristojbe, jer imaju saznanja da je krčki iznajmljivači ne plaćaju. Direktorica se obvezala provjeriti tu informaciju.


Gradonačelnik Grgurić posebno je tijekom skupa naglašavao važnost osnivanja udruge privatnih iznajmljivača koja će kroz Vijeće i Skupštinu Turističke zajednice participirati u radu TZG-a Raba.



Zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin odgovorio je na pitanje o rekonstrukciji državne ceste D105 od Snuge do Mišnjaka. Kazao je da su kontaktirali Službu za nabavu Hrvatskih cesta te dobili odgovor da je postupak nabave obavljen još 2016. godine, no nisu donijeli odluku o odabiru izvođača, niti potpisali ugovor o projektnoj dokumentaciji.


Opasni kablovi


Bilo je prigovora na slabo čišćenje plaža i šetnice, posebice nakon jakih juga. Direktor Dundova odgovorio je da se plaže i šetnica čiste najmanje jednom u dva tjedna, po potrebi i više puta, a u funkciji je i čistilica s četkama.


Mještani su također upozorili na električne kablove koji se nakon nekog vremena odvoje jedni od drugih te da su vezani za drvene kolce i opasni po život. Smatraju da bi trebalo to bolje sanirati i zaštititi kako bi se postiglo ljepše i trajnije rješenje. Upozorili su i na neuredne i nepokošene parcele koje bi privatni vlasnici, shodno Odluci o komunalnom redu, trebali održavati. Pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Matko Krstačić kazao je da će se kablovi sanirati na primjereniji način, te je istaknuo kako Odluku o komunalnom redu treba razraditi kako bi ona imala efekta na terenu.


Na pitanje o neugodnim mirisima koji dolaze iz novoizgrađenog kanalizacijskog sustava, odgovorio je direktor komunalnog poduzeća »Vrelo« Ivan Lušić, kazavši da su u 2016. godini promijenili čitav sustav filtriranja, ugradivši filtere koji mijenjaju boju tijekom trošenja, što znači da se mogu zamijeniti na vrijeme, dok još imaju funkciju. Naglasio je da sve više ljudi podnosi zahtjeve za priključenje na kanalizacijski sustav te je istaknuo da će se s većim brojem korisnika koji se istodobno žele priključiti smanjiti troškovi priključenja.