Nova neugodna situacija

Što im smetaju kovanice? ‘Htio sam platiti mostarinu u lipama, dočekala me šaka naplatničara’

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dok sam pripremao mobitel za snimanje, sijevnula je šaka naplatničara u moj auto, ali srećom me je promašio. Izbio mi je i mobitel iz ruke, kaže Gašparović. U HAC-u tvrde da je korisnik vrijeđao i nazivao pogrdnim imenima sve zaposlenike na mostu



RIJEKA – Neugodne situacije kojima su izloženi građani koji svoje neslaganje s naplatom Krčkog mosta izražavaju plaćanjem mostarine u lipama sve su, kako se čini, češće. Nakon što je prije nekoliko dana u medije dospio slučaj žene koja tvrdi da joj je naplatničar na mostu kovanice kojima je htjela platiti na grub način bacio u krilo kroz prozor automobila, našoj se redakciji javio Davor Gašparović iz Triblja kraj Crikvenice, tvrdeći da ga je prilikom pokušaja da mostarinu plati lipama, jedan od naplatničara fizički napao.


Nemili događaj odigrao se, kaže, 10. kolovoza, na naplatnim kućicama Krčkog mosta. U bizini je bio i policijski službenik koji je sve vidio, no koji mu je na kraju prijetio privođenjem u policijsku postaju.


Pripremio točan iznos


Lipama je, ističe, htio platiti namjerno, prosvjedujući na taj način protiv naplate Krčkog mosta, pripremivši prethodno točan iznos mostarine.




– Kovanice sam prethodno prebrojio nekoliko puta, kako bih bio siguran da imam točan iznos. Kada sam došao pred naplatnu kućicu i kad je naplatničar vidio da imam lipe u vrećici, zatvorio je prozor te mi okrenuo leđa. Čekao sam tako dok je kolona vozila iza mene bila sve veća pa sam odlučio snimiti mobitelom kolonu automobila i naplatne kućice, što čine i mnogi stranci koji snimaju dok prelaze Krčki most.


Dok sam pripremao mobitel za snimanje, sijevnula je šaka naplatničara u moj auto, ali srećom me je promašio. Htio me je udariti u glavu, vičući da neću snimati. Izbio mi je i mobitel iz ruku.


Strahujući da me ponovo ne pokuša udariti, povukao sam ga za majicu i pitao u čemu je problem, a nakon što sam ga pustio, počeo je urlati da izađem iz auta »pa da vidimo«, kaže Gašparović, dodajući kako su naplatničara smirivali njegovi kolege, a čuo je i kako se raspravljaju o tome tko će mu od njih naplatiti mostarinu u lipama.


– Na mostu postoje i nadzorne kamere pa vjerujem da je sve snimljeno. Srećom sam ostao pribran i nisam izlazio iz vozila jer bi se u tom slučaju sukob vjerojatno nastavio.


Užasno iskustvo


– Čekao sam nekoliko minuta, slušajući svađu o tome tko će mi naplatiti mostarinu u lipama, legalnom hrvatskom novcu koji naplatničari na mostu očito ne priznaju. Tada je došao do mene policijski službenik te zatražio da prođem kroz rampu iako nisam platio most, na što sam ga upozorio, nekoliko puta, da je to protupravno jer se most naplaćuje. On je povišenim tonom rekao da mogu proći te da je on platio za mene, što je lijepa gesta od njega, no kad sam zatražio račun, nisam ga mogao dobiti.


Policajac je bio sve nervozniji i urlao je na mene, najprije da se maknem desno, a kasnije da prođem most, kaže Gašparović, koji je taj dio događaja uspio snimiti mobitelom, a na snimci se jasno čuje kako mu policajac naređuje da se makne desno, pod prijetnjom privođenja ako se ogluši na zapovijed, a potom i zbog snimanja, objašnjavajući kako je snimanje službene osobe kazneno djelo.



– Nije mi bila namjera snimati policajca, nego je on sam uletio u kadar dok sam snimao most i naplatne kućice. Nisam znao za takav zakon, a sve u svemu, bilo je to užasno iskustvo prelaska mosta na kojemu se naplatničari ne libe ni fizičkog napada, kako bi spriječili plaćanje u lipama koje su legalan hrvatski novac, kaže ogorčeni vozač i pritom dodaje da ima i svjedoke cijelog događaja iz automobila koji se nalazio iza njegovog u trenutku incidenta.


Dodatni je apsurd, ističe, činjenica da je naplatničar njega prijavio za napad, nakon čega je Gašparoviću izrečena mjera zabrane približavanja naplatničaru, ali i naplatnim kućicama na Krčkom mostu na deset dana.


– Kako sam ga mogao napasti kad sam sjedio u autu. Prijavio sam i ja njega za napad te također zatražio zabranu prilaska, ali su mi se policajci na to samo nasmijali. Na kraju sam ja kažnjen praktički zabranom odlaska na Krk na deset dana. Što ako moram poslovno na Krk ili Cres ili Lošinj? No, najvažnije je i dalje pitanje zašto se Krčki most ne može platiti službenim hrvatskim novcem, kaže Gašparović.


Neovlašteno snimanje


To smo pitanje i mi uputili upravi Hrvatskih autocesta, čiji službenici obavljaju poslove naplate na Krčkom mostu. Prvo smo iz službe za odnose s javnošću HAC-a dobili telefonski odgovor kako je plaćanje u lipama apsolutno moguće, a nešto kasnije je stigla i poruka elektronske pošte u kojoj se incident opisuje dijametralno suprotno od Gašparovićevih navoda.


– Podsjećamo da je organizirano plaćanje lipama mostarine na objektu D102 most Krk, počelo ove godine u mjesecu lipnju. Plaćanje cestarine u lipama HAC-u ne predstavlja problem, s obzirom na to da su lipe službena valuta i sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj.


Istina je da obrada same transakcije može potrajati dulje, s obzirom na dulju potrebu prebrojavanja zaprimljenog novca, što ostalim korisnicima može stvoriti problem ili eventualno nervozu. Prebrojavanje zaprimljenog novca je nužno jer blagajnik ne može biti siguran radi li se o točnom iznosu te je li potrebno uzvratiti ostatak ili eventualno dodati koju lipu, navode iz HAC-a.


Što se incidenta tiče, navode kako je u subotu, 10.8.2019. u 10.35 sati korisnik osobnog vozila došao na naplatnu stazu, s motociklističkom kacigom na glavi, iako je bio u automobilu te cestarinu platio lipama u vrećici.



– Blagajnik je zaprimio lipe i sukladno pravilima obavljanja svog posla, morao je prebrojiti zaprimljeni novac. U tom trenutku korisnik je izvadio mobitel i krenuo neovlašteno snimati blagajnika. Blagajnik je korisnika zamolio da prekine snimanje, na što se korisnik oglušio. Blagajnik je svojom rukom prekrio kameru na mobitelu i ponovio da ga neovlašteno snima na što ga je korisnik počeo verbalno vrijeđati i nazivati ga pogrdnim imenima kao i sve zaposlenike na mostu.


Zatim je korisnik rukama primio blagajnika i privukao ga vozilu. Blagajnik je o navedenom problemu izvijestio voditelja smjene te su sukladno Pravilniku o obavljanju poslova naplate cestarine obavijestili ovlaštene osobe MUP-a. Ovlašteno osoblje MUP-a je opetovano korisnika upozoravalo da ne snima blagajnika te da napusti naplatnu stazu. Korisnik je napustio stazu nakon višekratnog upozorenja djelatnika MUP-a.


Diskriminacija na djelu


O navedenom događaju ovlašteni radnici MUP-a su sačinili službenu zabilješku i obavili razgovor s blagajnikom i voditeljem smjene u objektu naplatne postaje. Obzirom da je vrhunac turističke sezone, a ujedno i veliki priljev vozila na našim autocestama, apeliramo na sve korisnike kako bi do svojih odredišta stigli što sigurnije i brže da cestarinu plaćaju raspoloživim sredstvima plaćanja koja omogućuju brži protok vozila, ENC uređajima, kartičnim plaćanjem, a korisnike koji cestarinu plaćaju u sitnim kovanicama da poštuju rad blagajnika kao i pravo drugih korisnika, stoji u odgovoru Hrvatskih autocesta.


Cijeli slučaj mogao bi dobiti i sudski epilog, no neosporno je da su pokušaji mirnog prosvjeda građana protiv naplate mostarine, plaćanjem u lipama, dosad rezultirali policijskim kaznama u iznosima od po nekoliko tisuća kuna, izrečenih motociklistima koji su organizirano došli prosvjedovati na taj način, kao i situacijama na rubu fizičkog sukoba ili, u ovom konkretnom slučaju, i konkretnim sukobima.


Pri tome svakako treba još jednom naglasiti da su lipe službeno sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj, a trgovci ili pružatelji usluga su ih kao takve dužni i prihvatiti, sviđalo im se to ili ne. Jednako tako, građani imaju pravo na miran prosvjed, a treba podsjetiti i da svih navedenih neugodnih situacija ne bi ni bilo kad bi vozači koji prelaze Krčki most bili izjednačeni sa svim ostalim vozačima koji prelaze mostove bilo gdje drugdje u Hrvatskoj i za prelazak ne plaćaju mostarinu.