Javni poziv

Stanogradnja na otocima: I Baška u programu POS-a

Mladen Trinajstić

Prvi put u programu POS-a – Općina Baška pridružila se većini krčkih jedinica lokalne samouprave  / snimio M. TRINAJSTIĆ

Prvi put u programu POS-a – Općina Baška pridružila se većini krčkih jedinica lokalne samouprave / snimio M. TRINAJSTIĆ

Općina Baška osigurala je prikladnu lokaciju u Jurandvoru, na zemljištu ukupne površine 1.213 kvadrata. Prezentacija programa bit će sutra, u petak, u Galeriji Zvonimir u 13 sati



 I Općina Baška, baš kao i dobar dio ostalih krčkih jedinica lokalne samouprave koje posljednjih godina u djelo provode Program društveno poticane stanogradnje, a posredstvom njega i nastojanja stambenog zbrinjavanja svojih žitelja, objavila je ovih dana javni poziv za podnošenje zahtjeva za kupnju POS-ovih stanova. Poziv je objavljen na službenim internetskim stranicama i otvoren je do 4. svibnja 2018. godine. Svi koje zanima ovakav način rješavanja stambenog pitanja njihovih obitelji, o programu društveno poticane stanogradnje kao i planovima koje Općina Baška po tom pitanju ima, sve detaljnije informacije moći dobiti u sklopu ovotjedne prezentacije.



Zahtjev za kupnju stana podnosi se na posebnom obrascu koji se, kao i pripadajuće izjave, preuzima neposredno u prostorijama Općine Baška (na adresi Palada 88), radnim danom od 8.00 do 12.30 sati. Sve obrasce moguće je »skinuti« i s internetskih stranica Općine Baška (www.baska.hr), za vrijeme trajanja javnog poziva. Podnositelji zahtjeva za kupnju stana iz Programa društveno poticane stanogradnje svoje su zahtjeve s priloženom dokumentacijom obvezni predati do 4. svibnja, osobno u pisarnici Općine Baška ili poštom, na adresu Općina Baška, Palada 88, 51523 Baška s naznakom »Javni poziv – program društveno poticane stanogradnje – ne otvaraj«.



Prezentacija




– Naši će mještani prezentaciji programa društveno poticane stanogradnje moći nazočiti već ovog petka, 6. travnja i to u prostoru galerije »Zvonimir«, kaže načelnik Općine Baška Toni Juranić. O tom za sve nas važnom i vrijednom programu, s početkom od 13 sati, okupljenima će govoriti predstavnici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama – ističe Juranić.


Općina Baška za tu nakanu u svojoj prostornoplanskoj dokumentaciji već je osigurala prikladnu lokaciju na kojoj će, bude li interesa i potrebe za ovakvom vrstom izgradnje, u skorijoj budućnosti biti moguće realizirati prvu POS-ovu izgradnju na području te krčke općine.


Kako stoji u javnom pozivu koji je koncem ožujka i službeno objavljen od Općine Baška, zainteresirani potencijalni kupci stanova pozvani su na podnošenje zahtjeva za kupnju stana, a sve sukladno Odluci o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje Liste reda prvenstva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje na području Općine Baška, i to u građevini koja bi se trebala graditi u naselju Jurandvor, na zemljištu ukupne površine 1.213 četvornih metara.


Lista prvenstva


Lista prvenstva koja će se formirati nakon provedbe pokrenutog postupka, doznajemo, utvrđivat će se na osnovi brojnih, za provedbu POS-a uobičajenih mjerila i kriterija u red kojih, među ostalima, spadaju i uvjeti stanovanja podnositelja zahtjeva, odnosno njihov stambeni status, ali i oni vezani uz broj članova njihovih obiteljskih domaćinstava, vrijeme prebivanja na području Općine Baška, životnu dob i stručnu spremu, kao i broj djece predškolske dobi i djece na školovanju. Na pozicioniranje na Listi utjecat će i pitanja invaliditeta podnositelja zahtjeva, njihovo sudjelovanje u Domovinskom ratu i status hrvatskog ratnog vojnog invalida odnosno hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.