Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Događaj godine

foto/video Srednjovjekovni spektakl bez konkurencije: Viteške igre na Rabskoj fjeri zasad prekinula nevera

Fotografije i video Sergej Drechsler
Fotografije i video Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2019. u 22:01 2019-07-27T22:01:25+02:00

Osamnaesta Rabska fjera, nošena ponajviše duhom domaćinskog entuzijazma, uz više od 700 kostimiranih sudionika razmještenih u stotinjak maštovitih radionica diljem staroga grada, još jednom je pokazala zašto nosi prestižnu titulu

U srpanjskim blagdanskim noćima troje svetaca, Jakova, Ane i rapskog zaštitnika Kristofora, Rabljani su po osamnaesti puta zaredom učinili svoj grad jednom od najblistavijih svjetskih pozornica srednjovjekovlja.

Felix Arba zasjala je jedinstvenim sjajem, a 18. Rabska fjera, koja je zvanično otpočela u četvrtak, 25. srpnja, topovskim pucnjem s kule Smjelih (Gagliarde), primila je u svoj zagrljaj više od 700 kostimiranih sudionika razmještenih u stotinjak maštovitih radionica diljem Gornje ulice, Kaldanca i šetnice pod gradom, i tako još jednom pokazala zašto ponosno nosi titulu Turističkog događaja godine u Hrvatskoj.

Rijetko viđena zajednička predanost Rabljana, nošena ponajviše duhom domaćinskog entuzijazma, ponovno je bila primjerom drugim sredinama kako se bez zadrške živi za svoj grad. Uz domaće ribare, ovčare, konopare, kožare, spužvare, vlasuljarke, svima znane "Rapske gubavce", cvjećarice, kalafate, klesare, slikare, grnčare, vinare, kovače, članove legendarne Udruge rapskih samostreličara, rapskih klapa i folklora, vrtićku dječicu i umirovljenike, koji svi skupa čine toplo i veliko srce Fjere, među gostujućim skupinama tradicionalno su najbrojniji bili prijatelji iz Republike San Marino, Gruppo Arti e Mestieri iz Castella di Montegiardino i članovi Federazione balestrieri Sammarinesi sa svojim samostreličarima, fanfaristima, bubnjarima i vještim zastavničarima koji su oduševljavali posjetitelje atraktivnim promenadnim nastupima po ulicama i trgovima.

Pažnju su plijenile i duhovite dvorske lude i žongleri bakljama iz Zagreba, kao i izvrsni izvođači srednjovjekovne glazbe - češka skupina Remdih i dugogodišnji sudionici Fjere Il Convito Musicale iz Venecije.

Zadovoljstvo i ponos nije krio ni gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

3745000

- S obzirom da ovogodišnja Rabska fjera slavi svoju punoljetnost, time slavimo njenu zrelost i dominaciju u ponudi manifestacija ovakvog tipa. S ponosom možemo reći da smo svi mi, od onih koji su ju "postavili na noge", preko uključenih u njen rast i razvoj, doprinijeli stvaranju brenda prepoznatljivog diljem svijeta.

3744993

Manifestacija koja objedinjuje povijest i tradiciju jednog mjesta, koja povijesnu jezgru tijekom večernjih sati pretvara u srednjovjekovnu kulisu u kojoj Rabljani i njihovi prijatelji tijekom tri dana žive životom kakav je bio nekoć, uključujući ujedno u svoju priču i brojne posjetitelje, postala je simbolom našeg Grada i identiteta. Ako ćemo u jednoj rečenici pretočiti veličinu i značaj Rabske fjere, s ponosom možemo istaknuti da je riječ o prvom i najvećem srednjovjekovnom ljetnom festivalu te najboljem turističkom događaju u Hrvatskoj - istaknuo je Grgurić.

3744994

I tako, malo po malo, koračajući kroz dane, stigli smo i do zadnjeg u trodnevlju Fjere, blagdana sv. Kristofora, zaštitnika grada Raba.

Već tradicionalno, u jutarnjim je satima održana procesija sa svečevim moćima, a i večernja je misa okupila veliko mnoštvo Rabljana i njihovih gostiju u župnoj crkvi Uznesenja Marijina. Nastavak programa i rapske viteške igre zasad je prekinula nevera koja se nadvila nad čitav Kvarner.

3744995

Po završetku misnog slavlja, nakon što su primili blagoslov, rapski su samostreličari krenuli put Trga sv. Kristofora, ali nastavak programa i rapske viteške igre zasad je prekinula nevera koja se nadvila nad čitav Kvarner.

3744996

3744997

3744998

3744999

3745039

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.