Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Paška sirana u svjetskoj trgovinskoj misiji

Snimljen film o paškom siru na prijedlog EK-a

Paška sirana imala je čast biti čak tri puta dio Hoganove poslovne delegacije zajedno s još 40-ak proizvođača
Paška sirana imala je čast biti čak tri puta dio Hoganove poslovne delegacije zajedno s još 40-ak proizvođača
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2019. u 17:20 2019-07-06T17:20:00+02:00

PAG  U posljednjih nekoliko godina organizirano je više trgovinskih misija povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, Phila Hogana, s ciljem pronalaska novih tržišta za poljoprivredne proizvode iz EU-a.

Paška sirana imala je čast biti čak tri puta dio Hoganove poslovne delegacije zajedno s još 40-ak proizvođača.

– Bili smo na misiji u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima te u Japanu. Sve trgovinske misije bile su predivno iskustvo gdje smo naučili jako puno o tim tržištima, upoznali se s poljoprivrednicima iz EU-a i s njima razmijenili iskustva, posjetili najveće sajmove hrane SIAL u Šangaju i GULFOOD u Dubaiju, obišli najveću mljekaru u Kini kao i farmu deva u UAE-u, gdje se proizvodi devino mlijeko, sudjelovali na poslovnim forumima, obišli brojne uvoznike i trgovačke lance. I naravno, promovirali Paški sir tako da je na misiji u UAE-u čak i uručen kao dio dara u ime cijele delegacije – navodi Martina Pernar iz Paške sirane, dodajući da je misija trajala četiri dana i u sklopu nje bilo je raznih aktivnosti, posjeta potencijalnim uvoznicima, trgovačkim lancima.

– Za vrijeme boravka u Tokiju posjetili smo i naše Veleposlanstvo koje nam se javilo i čestitalo na ulasku u misiju te pozvalo da ih posjetimo. Veleposlanik Dražen Hrastić obećao nam je i pomoć kod ulaska na japansko tržište. Nakon misije u Dubaiju dobili smo i prijedlog Europske komisije da se snimi film o Paškom siru, a taj film će predstavljati sve sireve iz Europske unije na tržištima UAE-a i KSA, u sklopu promocije europskih poljoprivrednih proizvoda pod sloganom »More than Food«. Film je snimljen i ovih dana očekujemo njegovo objavljivanje, što nas jako veseli – ističe Pernar, dodajući da je Paški sir u fazi dobivanja oznake izvornosti na razini EU-a.

– Imali smo priliku na zadnjoj misiji razgovarati s povjerenikom i njegovim suradnicima iz Europske komisije i o tome. Povtrdili su nam da je proces pri kraju. Ova oznaka izvornosti na nacionalnoj razini je dokaz i daje sigurnost našim potrošačima da je sir proizveden na otoku Pagu i isključivo od mlijeka paške ovce – kaže Pernar, dodajući da je Paška sirana vlasnik i najvećeg stada na otoku Pagu, od kojeg dobiva samo 15 posto potrebnog mlijeka.

Ostalo mlijeko otkupljuje od svoja čak 134 kooperanta.– Mi imamo i 20 ljudi koji rade u sektoru stočarstva i to na četiri lokacije na otoku Pagu, gdje držimo naše ovce. Naš najstariji kooperant, barba Mate Valentić Trevo prodaje mlijeko Paškoj sirani još od 1974. godine! I čini to i danas, sa svoje 82 godine. To je zaista nešto čime se ne može pohvaliti nijedna sirana na otoku Pagu i to nas zapravo čini najponosnijima. Ova oznaka izvornosti je i priznanje našim kooperantima bez kojih ne bi ni bilo Paškog sira – zaključuje Pernar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.