Cres

Slikovnica o Macmaliću sada i na – francuskom

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković

Udruga Ruta već čitavo desetljeće uspješno »gura« priču o creskom patuljku i vuni kao otočnom bogatstvu Slikovnica o Macmaliću sada i na francuskom



CRES Početkom 2015. udruga Ruta je započela s projektom »Majstor Macmalić« koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, čime je Ruta postala prva organizacija na otoku Cresu koja je povukla sredstva iz EU fondova.


Bila je to kruna rada članova i volontera koji su već cijelo desetljeće, na otoku i izvan njega, provodili razne aktivnosti temeljene na legendama o creskom patuljku Macmaliću. Kroz radionice filcanja skrenuli su pozornost javnosti na vunu koja je nekad bila otočno bogatstvo, ali je zbog nemara ljudi postala ekološki problem. Ujedno su kod otočnog stanovništva razvijali ekološku svijest i promicali održivi razvoj, te poticali kreativnost djece i mladih.


Kroz Rutine radionice filcanja prošlo je na stotine djece i odraslih, a u međuvremenu je izdana i dvojezična slikovnica »Majstor Macmalić«. Edukativna i didaktička slikovnica posebna je po tome što sadrži »izradi sam« paketić u kojem se nalazi vuneni materijal za izradu lutkice Macmalića, filcanog cvijeta i kuglice. Slikovnica se sastoji od tri cjeline: osvrta na dosadašnji rad na projektu o Macmaliću s pričama izvornih kazivača s otoka, radnog dijela s fotografijama i uputama za filcanje i šivanje, te ilustrirane priče o Macmaliću. Uz hrvatsko-englesku, hrvatsko-talijansku i hrvatsko-njemačku verziju, nedavno je u 300 primjeraka izdana i hrvatsko-francuska inačica slikovnice u prijevodu Emira Asanija i Constance Lordon. Priču o Macmaliću napisala je Mirjana Mauhar, a duhovite ilustracije djelo su slikarice Ivane Tomić iz Zaprešića.




Grafički dizajn potpisuje studio Babushke u suradnji s platformom Organizam iz Zagreba, a autori fotografija su Sana Vitas, Petar Kürschner, Oscar Piljek i Ivan Jurić. Izdavanje slikovnice podupro je i TZG Cres.


Uz pratnju Mate Matešića na gitari i Jakova Matešića na klarinetu te uz francuska jela, najnoviju slikovnicu je predstavila Vesna Jakić, čelnica Rute i voditeljica projekta Majstor Macmalić, a ulomke na francuskom pročitala je Pauline Flipo, francuska studentica koja već drugu godinu boravi u Cresu u sklopu programa Erasmus +. (W. S.)