Boduli za maškare spremni

Slijedi karnevalsko zagrijavanje uz Stavrosa i Barabe

Mladen Trinajstić

Foto:Mladen Trinajstić

Foto:Mladen Trinajstić

Ove godine organizatori su iskoordinirali subotnje zabave pod šatorima u Krku i Malinskoj te će naizmjenično ugošćavati estradne zvijezde. Nakon Stavrosa i Baraba u Krku, iduće subote u Malinskoj su Lidija Bačić i trio Cukar i kafe itd. Puntarski adut je Maja Šuput, a Omišljani nude Bljak fest, Fritulijadu i njivičku utrku kareta



KRK Polako ali sigurno, diljem otoka Krka zahuktavaju se pripreme za još jednu seriju karnevalskih zabava i brojnih popratnih maškaranih događanja kojima otočani ne propuštaju začiniti svoje »peto godišnje doba«.


Za razliku od prethodnih godina kad su, silom prilika, jedni drugima znali »uzimati publiku«, ove su se godine organizatori karnevalskih zbivanja pod šatorima koji će biti podignuti u Krku i Malinskoj iskoordinirali i uskladili te je tako, po prvi put, slijed nadolazećih subotnjih zabava u dvama susjednim otočnim središtima postavljen na način naizmjeničnog ugošćavanja estradnih zvijezda i njima naklonjenih maškaranih feštara.


Maškarani program tako već ove subote kreće u karnevalskom šatoru na krčkom autobusnom kolodvoru gdje će organizatori iz Karnevalske udruge »Povero Keko« ugostiti Jasmina Stavrosa i Barabe. Subotu potom (28. siječnja) središte bodulskog karnevala seli u Malinsku pod čijim će šatorom u toj prilici nastupiti Lidija Bačić te trio Cukar i kafe. Feštanje se potom, u subotu 4. veljače, vraća u Krk, za kada je najavljen nastup L’amoura, a potom se sve iznova vraća u Malinsku gdje će 11. veljače otočane i njihove maškarane goste zabavljati Koktelsi.




Izmjenično ugošćavanje maškaranih fešti Krčani potom nastavljaju 18. veljače uz nastup Joleta nakon čijeg će nastupa, tijekom posljednje subotnje fešte, 25. veljače u Malinsku navratiti i na Boduliji posljednjih godina popularni i prisutni članovi Night Express Banda. U zagrijanom krčkom šatoru bit će upriličene i tri nedjeljne dječje maškarane redute, od kojih prva već ove nedjelje, 22. siječnja, od 16 sati. Dječje redute ugostit će i Malinska, a prva će biti 5. veljače.


Njivice Grand prix


Živ, veseo i šaren program osmislili su i pripremili i karnevalisti s područja Općine Omišalj. Maškarana zbivanja i ondje kreću već ove subote (21. siječnja) i to u Njivicama, gdje bi od 11 sati trebalo biti upriličeno još jedno izdanje »Njivice Grand prixa« – tradicionalne utrke kareta za kojom će, poručuju organizatori, na njivičkoj placi s početkom u 14 sati uslijediti i »Fritulijada« ili, kako su je hrabro još nazvali njivički karnevalisti – prvo svjetsko prvenstvo u spravljanju te za ovo doba godine tipične tradicionalne slastice.


A da je gastronomija bila i ostala važan dio karnevalskih zbivanja na sjeveru otoka Krka, potvrđuje i najava još jednog izdanja »Bljak festa« – zabavno glazbene priredbe koja će 4. veljače na omišaljsku placu privući ljubitelje neobičnih i inventivnih bljak-specijaliteta baziranih na iznutricama i svim ostalim nekonvencionalnijim i egzotičnijim »sirovinama«.


Puntarske subote


Gužve će zasigurno i ovoga puta biti i u Puntu, gdje karnevalski program kreće tek posljednje siječanjske subote, 28. siječnja, nastupom tamburaškog sastava Boduli te Matea Resmana i Team Banda. Boduli će Puntare rasplesavati i prve subote u veljači kad će, zajedno s njima, na puntarsku karnevalsku pozornicu izići i Maja Šuput i njena grupa Enjoy. Sve ostale subotnje maškarane fešte Puntari su prepustili članovima provjerene otočne skupine »Insula« koja će sasvim sigurno odlično odraditi i svirački dio fešte koja će, u samo jednom izdanju, sredinom veljače, biti upriličena i u Domu u Bajčićima, mjestu na području Grada Krka.