Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Vrijedan jubilej

Slavlje 111. brigade u Omišlju: Ratni put bez ijedne mrlje

Slavlje 111. brigade u Omišlju: Ratni put bez ijedne mrlje
Slavlje 111. brigade u Omišlju: Ratni put bez ijedne mrlje
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2019. u 10:18 2019-07-03T10:18:22+02:00

Brigada je ustrojena 2. srpnja 1991., a tijekom rata poginula su 53 njena pripadnika,  a 282 su ranjena 

OMIŠALJ - U organizaciji Općine Omišalj, Udruge veterana Domovinskog rata – otok Krk i Kluba zapovjedništva 111. brigade ZNG/HV-a te uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, gradova Rijeke i Krka te općine domaćina, ali i svih ostalih krčkih jedinica lokalne samouprave, jučer je u Omišlju održana središnja proslava 28. obljetnice osnutka spomenute ratne postrojbe – 111. brigade Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske.

Obilježavanju tog vrijednog jubileja, odnosno doprinosa koji su u obrani i oslobađanju Hrvatske u ne tako davnoj prošlosti dali brojni branitelji s područja kvarnerskih otoka, Primorja, Gorskog kotara i Rijeke te Istre, prethodila su prigodna komemorativna zbivanja. Tako su na prostoru Aleje branitelja groblja Drenova u Rijeci, a potom i na širem području Otočca, Gospića i Brinja položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve koji su unutar 111. brigade dali živote za slobodu i cjelovitost naše zemlje.

Krenuli iz Omišlja

Središnjoj svečanosti, svečanoj akademiji održanoj pred omišaljskom osnovnom školom prethodilo je i polaganje vijenaca uz krčke spomenike posvećene braniteljima iz Domovinskog rata, a potom i svečana misa služena u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Na samoj akademiji, među ostalima, okupljenima se obratio ratni zapovjednik 111. brigade Svetko Šare, podsjetivši na vremena i okolnosti u kojima je slavna postrojba osnivana, na njen ratni put, ali i na žrtvu kojom su njeni pripadnici platili slobodu svoje zemlje. – 111. brigada ustrojena je 2. srpnja 1991. godine, a uz Omišalj i otok Krk, osim brojnih njenih pripadnika, vezuje je i činjenica da je upravo ovdje ta postrojba odradila svoju prvu zadaću – zauzimanje Zračne luke Rijeka radi njena osiguranja, i to zbog toga što se u to doba opravdano pretpostavljalo da joj prijeti desantno zauzimanje od strane JNA – rekao je Šare.

 

Akteri najznačajnijih osloboditeljskih akcija

Brigada je formirana u Rijeci pod vodstvom brigadnog generala Serđa Rabara, a sačinjavale su je A bojna, zatim dvije bojne s područja grada Rijeke, jedna s područja otoka Krka te bojna s braniteljima s područja Senja i Delnica. Brigada je svoje prve borbene zadaće uspješno izvršila na ličkom ratištu gdje je već u studenom i prosincu sudjelovala u oslobađanju dijelova okupiranog teritorija. Također, bila je sudionik svih najznačajnijih osloboditeljskih akcija, uključujući Medački džep, a u konačnici i Oluju.

Podsjetio je i da su se netom prije mobilizirani pripadnici te brigade, upravo pred omišaljskom školom tad okupili, organizirali i pripremili za uspješno izvršenje prve od niza zapovijedi kojima su njenim vojnicima u godinama koje su slijedile povjeravane redom izazovne i teške zadaće. Šare je podsjetio i na slavni ratni put ove brigade, činjenicu da iza njenog djelovanja nema niti jedne mrlje, a posebice i na pedeset troje njenih poginulih pripadnika.

Odlikovanje za junaštvo

– Uz one koji su svoje živote ugradili u temelje naše slobode, a među kojima je bilo i sedam ročnika, ne smijemo zaboraviti niti 282 ranjena – dodao je Šare, istaknuvši i da je s područja PGŽ-a, a dijelom i Ličko-senjske županije, kroz sastav ove postrojbe prošlo je preko 9 tisuća pričuvnih i djelatnih pripadnika uz koje je, tijekom Domovinskog rata, u njoj obučeno i više od 7 tisuća ročnika iz svih djelova naše zemlje. Brigada je po završteku Domovinskog rata preustrojena u 638. brigadu te je do njena gašenja obučila još 10 tisuća ročnih vojnika. Za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu 111. brigada odlikovana je redom Nikole Šubića Zrinskog.

PREUSTROJ U 638.

Brigada je po završteku Domovinskog rata preustrojena u 638. brigadu te je do njena gašenja obučila još 10 tisuća ročnih vojnika

U programu svečanosti održane na lokalitetu koji će zauvijek ostati povijesno važnim, na mjestu prvog okupljanja članova »krčke bojne«, u ovoj svečanoj prigodi govorili su još načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović, predsjednik UVDR-a otoka Krka Goran Frgačić, pročelnik Ureda županije Goran Petrc te predstavnik Glavnog stožera oružanih snaga te ujedno izaslanik ministra obrane, brigadni general Perica Turalija. Naposljetku, okupljene je u ime predsjednice i vrhovne zapovjednice HV-a Kolinde Grabar-Kitarović pozdravio njen izaslanik Perica Prpić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.