Pjevač i kandidat

Škoro održao prvi nastup otkako je objavio kandidaturu: Pjevao u Baški, ali politiku spominjao nije

Mladen Trinajstić

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Foto Goran Kovačić / PIXSELL



Miroslav Škoro odradio je i prvi koncert otkako je prije dva dana javno obznanio kandidaturu za predsjednika RH – nastupio je u Baški, povodom Dana tamošnje općine.


Škoro tijekom nastupa ni u jednom trenutku nije spominjao politiku, no u publici je bilo onih kkoji su nosili bijeli majice s natpisom “Škoro predsjednik”. 


Bašćani i svi oni kojima je to otočno mjesto u srcu, proslavili su jučer Ivanju – Dan Općine Baška. Slavljenje tog dana brojni vjernici s bašćanskog područja, po običaju, započeli su svečanim jutarnjim misnim slavljem u crkvi posvećenoj svetom Ivanu Krstitelju, nebeskom zaštitniku otočne općine, nakon čega je u zvoniku upriličen blagoslov novog zvona. Središnje događanje, svečana sjednica Općinskog vijeća, za razliku od prethodnih godina kad je Ivanja slavljena u pomalo pretijesnoj galeriji Zvonimir, ovog je puta u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika upriličena u kongresnoj dvorani hotela Corinthia. Svečanost tijekom koje su se okupljenima prigodno obratili predsjednica Općinskog vijeća Tanja Grlj i načelnik Toni Juranić, bila je idealna prilika da se na taj Bašćanima poseban dan nagradi sve one koji su u prošloj godini, ali i tijekom proteklih desetljeća, svojim radom, trudom i postignućima zadužili svoje sumještane te pridonijeli boljitku i promociji svoga kraja.


Svestrani laureat




Najveća i najvrednija nagrada, ona za životno djelo, ove je godine pripala Draganu Joksimoviću i to, kako je istaknuto, zahvaljujući njegovom nesebičnom, predanom cjeloživotnom volonterskom djelovanju. U obrazloženju je istaknuto da je laureat još od početka pedesetih godina prošlog stoljeća bio aktivan u radu više kulturnih i sportskih udruga u Rijeci, među ostalim i unutar Društva prijatelja bašćanskog područja u kojem se isticao od njegova osnutka. Surađivao je u biltenu tog Društva, kao i u biltenu Baška, a potom i općinskom glasilu »Naša Baška«. Joksimović je k tome dulji niz godina bio i suradnik Novog lista, Krčkog zbornika i mnogih drugih tiskovina. Ostao je aktivan i nakon odlaska u mirovinu, posebice nakon što se doselio u Bašku gdje je nastavio s praćenjem, bilježenjem i fotografiranjem događaja na otoku Krku, a osobito u svojoj Baški. Član je brojnih udruga u Baški, na otoku Krku i u Primorsko-goranskoj županiji, sakuplja stare fotografije, dokumente i pisane materijale te, unatoč poodmakloj dobi, i dalje aktivno fotografira i presnimava stare fotografije, istaknuto je u ovoj prilici.


Fešta uz Škoru


Inače, obilježavanje Dana Općine Baška traje već nekoliko dana pa je, kao svojevrsni uvod u jučerašnje slavlje, ondje i u dane vikenda održan niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Ususret jučerašnjem slavlju na sportskom centru Zablaće, održan je Memorijalni nogometni turnir veterana »Ivica Juničić Junac«, niz dječjih kreativnih radionica i glazbenih priredbi, pučkih fešti koje su svoju veliku završnicu doživjele jučer kad je na Staroj rivi, uz nastup grupe PleteRi, Bašćane i njihove goste svojim nastupom razveselio i raspjevani predsjednički kandidat – Miroslav Škoro.


Slavljeničko »višednevlje« nastavit će se i danas, na praznični Dan državnosti, uz program kojeg će u večernjim satima iznijeti članice i članovi dječje folklorne skupine Kulturnog društva Šoto iz Jurandvora, a potom svojom svirkom i pjesmom zaključiti grupa Los kolegos te bašćanska skupina A5N kojoj će to biti prvi nastup.