Traženi kadar

Škole u Omišlju i Dobrinju zaposlile logopedinju riječkog KBC-a

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Novac za plaću novozaposlene djelatnice stručnih službi OŠ Omišalj do daljnjeg osiguravaju općine Omišalj i Dobrinj, u kojima se ipak nadaju se što skorijem odgovoru Ministarstva prosvjete i preuzimanju financiranja novozaposlene logopedinje



OMIŠALJ/DOBRINJ Tri godine nakon formalnog osnutka, odnosno osamostaljenja od dotad jedinstvene, zajedničke otočne osnovne škole, Matična škola »Omišalj« dobila je svog dugopriželjkivanog i traženog logopeda. O toj važnoj te za polaznike osnovnoškolske ustanove u sklopu koje, uz omišaljsku »maticu«, djeluje i Područna škola Dobrinj, vrlo vrijednoj novini izvijestio nas je dobrinjski općinski načelnik Neven Komadina.


Velika potreba


Govoreći o toj tematici, nije propustio istaknuti da je profesionalni angažman tog na hrvstkom tržištu rada nažalost iznimno deficitarnog stručnjaka, zasad tek privremeno »riješen« financijskim angažmanom dviju krčkih lokalnih samouprava – općina Omišalj i Dobrinj, čija područja obuhvaća ta otočna škola.


– Znajući da za angažmanom te djelatnice stručnih službi naše zajedničke škole postoji izuzetna potreba, ali i da unatoč tome od nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja nije stizao pozitivan odgovor na našu, odnosno inicijativu osnivača škole (PGŽ-a) za osiguranje sredstava nužnih za pokrivanje troškova te službe, moja omišaljska kolegica Mirela Ahmetović i ja iznašli smo načina da zajedničkim zalaganjem u proračunima naših dviju lokalnih jedinica pronađemo materijalni temelj dostatan za zapošljavanje logopeda koji će raditi u dvjema školskim jedinicama, rekao nam je Komadina.




Za »operacionalizaciju« tog plana bio je zadužen ravnatelj škole prof. Žarko Žarković koji se u potpunosti posvetio organizaranju natječajnog postupka, ali i motiviranju ne prevelikog broja dostupnih stručnjaka iz te branše za dolazak na otok te je tako, nakon višemjesečne procedure, naša potraga za logopedom sretno završena – kaže Komadina.


Novozaposlena logopedinja s prvim je danima svibnja dobila priliku po prvi puta obići i »svoju« dobrinjsku područnu školu te ondje započeti raditi s mališanima kojih u obje školske jedinice, kaže Komadina, čak četrdesetak ima potrebe za stručnom asistencijom te vrste.


Iskusna stručnjakinja


Logopedinja se u otočnu osnovnoškolsku ustanovu »prebacila« iz riječkog KBC-a u kojem je dosad radila. – Ono što nas sve posebno veseli jest i to što smo ovaj za nas gorući problem riješili zapošljavanjem iskusne stručnjakinje koja je, valja reći, i kroz svoj dosadašnji rad u okrilju spomenute zdravstvene ustanove već imala priliku raditi s dobrim dijelom naših malih sumještana – zaključio je Komadina, uvjeren da zbog takvih okolnosti ni netom zaposlenoj logopedinji, kao ni njenim malim »govornim vježbačima«, neće trebati dulje vrijeme za njihovo neizbježno početno upoznavanje i uhodavanje.

– Iako naša spremnost za pokrivanjem financijskih troškova rada svih predstavnika stručnih službi nikad nije dolazila u pitanje, vjerujem da će slijedom zakonskih normi i pedagoških standarda pokrivanje troškova rada školskog logopeda u skorijoj budućnosti na sebe ipak preuzeti nadležno Ministarstvo te da ćemo novac koji sad za tu nakanu općine Omišalj i Dobrinj osiguravaju, ostati »slobodan« te time i raspoloživ za pokrivanje nekih drugih potreba školstva na našem području – zaključio je Komadina, ne propustivši naglasiti i da su dvije općine u nastojanjima rješavanja tog svog dojučerašnjeg problema imale velik poticaj i podršku svih članova školskog Vijeća roditelja.