Podvodna fotografija

Škljocalo se u podmorju otoka Krka, Plavnika i Cresa

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



PUNAT Predstavnici TZ Općine Punat ovog su vikenda domaćini sudionicima trećeg izdanja Mares Underwater Photo Marathon Kupa, međunarodnog natjecanja u podvodnoj fotografiji kojeg organizira Ronilački klub »Roniti se mora« iz Zagreba. Spomenuto, sad već tradicionalno događanje s ljepotama podmorja otoka Krka ali i susjednih otoka Plavnika i Cresa, oko kojih se tijekom cijelog ovog vikenda roni i »škljoca«, upoznaje sedamdesetak okupljenih natjecatelja, podvodnih fotografa iz više europskih zemalja među kojima i brojne državne reprezentativce Italije, Švicarske, Slovenije, Mađarske, Srbije, Portugala, Nizozemske te naravno – Hrvatske.


Svi oni imali priliku odraditi dva urona, svaki u maksimalnom trajanju od po 90 minuta te u podmorju, na dubini ne većoj od 30 metara, pokazati što znaju i umiju u stvaranju podmorskih fotografija za kreiranje kojih ovdje uistinu ima i »metarijala« i scenografija, prenio nam je nakon jutarnje svečanosti otvorenja tog nesvakidašnjeg zbivanja direktor TU TZO Punat, Branko Karabaić.



Ronilački klub »Roniti se mora« osnovan je u ožujku 2011. godine s ciljem promicanja i popularizacije ronilačkih aktivnosti i ronilačkog sporta. Osnovne zadaće članova kluba, saznali smo od predstavnika njegova vodstva, okrenute su organizaciji ronilačkih izleta, školovanju ronilaca svih kategorija, ekologiji te podvodnoj fotografiji. Iako relativno mlad, klub je već zabilježio značajne rezultate, posebice u svojim ekološkim nastojanjima u kojima je prepoznat po svom projektu »Think green« te brojnim natjecanjima u podvodnoj fotografiji.





Čelnik ronilačkog kluba »Roniti se mora« te ujedno i organizator 3. Mares Underwater Photo Marathon Kup, iskusni domaći podvodni fotograf i svjetski prvak u toj vještini Damir Zurub, prenio nam je pak da je već i stalni rast broja sudionika tog sad već uhodanog, natjecanja dokaz da je spomenuti projekt »pogodio metu« te da se, na radost organizatora ali i brojnih zaljubljenika u podvodnu fotografiju, izvrsno razvija. Organizaotor natjecanja podvodnih fotografa ustvrdio je i da je, po jačini i iskustvu sudionika, 3. Mares Underwater Photo Marathon Kup ujedno i »najjače« ovogodišnje natjecanje te vrste u svijetu, naravno uz izuzetak Svjetskog i Europskog prvenstva.


Doznali smo i da su propozicije ovog natjecanja gotovo istovjetne onima kakve se provode na svjetskim i europskim natjecanjima ali i da se vrednuje odnosno boduje u sklopu 6. Photo Marathona – on line natjecanja u kojem ove godine diljem svijeta sudjeluje preko 350 natjecatelja iz 41 države.