Vatrogasci i dalje bdiju

Situacija u Rabu polako se smiruje, opasne koncentracije plina odmah se razbijaju

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Zabilježene eksplozivne koncentracije u »opasnoj zoni« odmah se razbijaju povremenim mjerama čime se uklanja opasnost za građane i imovinu. Gostima Hotela Arbiana privremeni smještaj pružen je u Valamar Imperial Hotelu, pa se čini da je i ta po hotelijera prilično nezgodna situacija prevladana na najbolji mogući način



Premda situacija oko rapske »plinske krize« nije bila nimalo bezazlena, što potvrđuje i velik interes medija za ovu temu, čini se da curenje propan-butana iz dovodne cijevi plinskog spremnika Hotela Arbiana u podzemne kanale gradske komunalne infrastrukture, nije previše omelo svakodnevicu Rabljana i njihovih gostiju. Javnost je o svemu pravovremeno informirana pa Rabljani i turisti na otoku nisu ostavljali dojam zabrinutosti »izvanrednim stanjem«. Naravno, u problemu su se našli oni koji su bili najbliži dijelu Kaldanca koji je stavljen pod nadzor i gdje je ovih dana na snazi zabrana kretanja – stanari, gosti hotela, vlasnici nekolicine prodavaonica, kafića i restorana.


Gostima Hotela Arbiana privremeni smještaj pružen je u Valamar Imperial Hotelu, pa se čini da je i ta po hotelijera prilično nezgodna situacija prevladana na najbolji mogući način.


Stalna mjerenja


Unatoč složenosti situacije Stožer civilne zaštite Grad Raba uvjerava javnost da je sve pod nadzorom, da razina prisutnosti plina u komunalnoj infrastrukturi opada iz dana u dan, i da ništa nije prepušteno slučaju.




Posebno su se opet iskazali vatrogasci DVD-a Rab predvođeni zapovjednikom Milivojem Ličinom. Oni, kao nositelji intervencije, izuzetno profesionalno provode stalne i povremene mjere sanacije nakupljenog plina ispod partera u dijelu povijesne jezgre grada Raba.


Tijekom proteklog razdoblja uspjeli su, bdijući danonoćno nad situacijom, izraditi priključak na oštećenom plinovodu putem kojeg se vodom natapa zemlja obogaćena propan-butan plinom, a uslijed čega se smanjuje koncentracija ispod partera istiskivanjem plina. Stalnim i učestalim mjerenjima utvrđuju prisutnost plina unutar komunalne infrastrukture kako na dijelu zona opasnosti tako, predostrožnosti radi, i na dijelovima na kojima do sada nisu zabilježene koncentracije plina.


Razbijanje koncentracija


Zabilježene eksplozivne koncentracije u proglašenoj »opasnoj zoni« odmah se i bez odgode razbijaju povremenim mjerama čime se uklanja opasnost za građane i njihovu imovinu. Na zoni u kojoj postoji opasnost, djeluju isključivo vatrogasne snage i pristup drugim osobama je strogo zabranjen o čemu skrbe djelatnici policije, a ovisno o utvrđenim koncentracijama plina policija na zahtjev vatrogasaca pomiče granice zabrane kretanja.


Iako je, s obzirom na količinu plina koja je iscurila i poroznost tla, teško predvidjeti trajanje intervencije, pripadnici DVD-a Rab i dalje će, slobodno možemo reći, nadljudskim naporima, 24 sata na dan, provoditi mjere u cilju zaštite života i imovine svojih sugrađana i gostiju Raba.


Deželjin: Građane molimo za strpljenje


– Današnja mjerenja i dalje potvrđuju prisutnost plina u oknima i dijelu kanala komunalne infrastrukture pa su i dalje na snazi mjere ograničenja kretanja ugroženom zonom, a radi se o Ulici biskupa Draga, na potezu od Trga Municipium Arba do terase i parkirališta hotela Arbiana. Operativne zadatke na terenu provode članovi DVD-a Rab, raspoređeni u grupe tako da je osigurano 24-satno provođenje mjera sanacije i nadzora, dok kontaktna područja, u smislu ograničavanja prolaza, osiguravaju djelatnici Policijske postaje Rab. Unatoč tome što radnje koje provode vatrogasci, a to su prisilna ventilacija okana i kanala, istiskivanje plina iz okana pomoću inertnih plinova i ciljano ubacivanje vode ili pjene u kanalizacijski sustav donose rezultate, i dalje se bilježi prisutnost plina u pojedinim dijelovima komunalne infrastrukture. Građane molimo za strpljenje u vezi nemogućnosti brže normalizacije stanja, a svima uključenima u rješavanje ovog problema, a posebno našim vatrogascima, zahvaljujem na dosadašnjem radu na intervenciji – poručio je načelnik Stožera civilne zaštite i dogradonačelnik Raba Denis Deželjin.