»Popi' i pojedi«

Šesto izdanje manifestacije: U petak počinje Festival žlahtine

Mladen Trinajstić

U nedjelju Razgon – tradicionalna pastirska fešta i izložba krčke ovce / Snimio M. TRINAJSTIĆ

U nedjelju Razgon – tradicionalna pastirska fešta i izložba krčke ovce / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Priča počinje u petak danom otvorenih vrata u »prekomorskoj« Vinariji Pavlomir, a u Vrbniku će u subotu i nedjelju vrata svojih podruma otvoriti svi lokalni vinari



Ovog vikenda u Vrbniku kreće manifestacija »Popi’ i pojedi« – događanje za koje se bez dvojbe može reći da je s vremenom izraslo u vrlo prepoznatljivo ali i »traženo« eno-gastronomsko zbivanje. Prvo u planiranom ovoljetnom nizu događanja uklopljenih pod »Popi’ i pojedi« nazivnik i ove će godine biti sad već tradicionalan Festival žlahtine.



Dobrom ugođaju na fešti Razgona koja će se odvijati na slikovitom trhu Škujica, osim izlagača koji će sudjelovati i na malom sajmu autohtonih proizvoda u večernjim će satima doprinos dati i lokalni folkloraši, članovi VKD »Frankopan«. Noćni je pak dio programa povjeren članovima dua »Party«, zaključila je Polonijo napomenuvši da, uz TZO Vrbnik, organizaciju nadolazećih vinarsko-pastrirskih zbivanja supotpisuju i Općina Vrbnik, Udruga Žlahtina, Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza ali i brojni vrbnički ugostitelji. Pokroviteljstva manifestcije prihvatilo se pak Ministarstvo poljoprivrede.



Start u Pavlomiru




Od sutra pa do 3. srpnja to će zbivanje u Vrbnik privući širok krug ljubitelja dobrog vina, kvalitetne i autohtone gastronomije ali i prateće zabave koje, barem kad je vino u pitanju, nikad ne manjka, rekla je najavljujući sad već šesto izdanje tog cjeloljetnog projekta Sanja Polonijo, direktorica TU TZO Vrbnik.


Sve kreće već ovog petka, ali ne u Vrbniku već nama susjednom »prekomorskom« Novom Vinodolskom gdje će Festival žlahtine otvoriti tamošnji vinari, i to danom otvorenih vrata vinarije »Pavlomir« kaže čelnica vrbničkog TZ-a napominjući da se već idućeg dana festivalski program seli u Vrbnik gdje će vrata svojih podruma, kao i prethodnih ljeta, otvoriti svi lokalni vinari. Mogućnost kušanja i guštanja u čarima vrbničkih vina, nastavlja Polonijo, posjetitelji bodulskog vinskog centra imat će od 17 pa do 21 sat – u periodu u kojem će vina na kušanje biti ponuđena u konobi PZ Vrbnik, Kući vina Ivana Katunara, a potom još i u podrumima Poljoprivredne zadruge »Gospoja – Toljanić« te vinarijama »Šipun«, »Nada« i »Vinar Petar Čubranić i sinovi«.


Posebno zanimljiv i sadržajan dio predstojećeg programa odvijat će se u njegovu završnom dijelu, u nedjelju.


– Tog će dana u Vrbniku biti upriličen Razgon – tradicionalna pastirska fešta u sklopu koje će, po prvi puta, u samom središtu mjesta biti održana i »Izložba krčke ovce«. Taj novi program, nastavlja direktorica TU TZO Vrbnik, obuhvaća izložbu i ocjenjivanje izloženih ovaca koje će na središnjem mjesnom trgu predstaviti lokalni ovčari.


Striža ovaca


Polonijo nam je otkrila i da će, s početkom od 19 sati, posebnu atrakciju vrbničke pastirske fešte činiti natjecanje u striži ovaca. Nakon formalnog dijela programa (koji je zacrtan za 20 sati) uslijedit će i prigodna dodjela priznanja najuspješnijim uzgajivačima krčke ovce. Sve će, u onom pratećem dijelu te bitno obogaćene manifestacije, uljepšati i prigodne radionice filcanja vune za koju su zaduženi članovi creske udruge »Ruta«.