Krk Bike Story

Šest biciklijada ispunit će krčku predsezonu

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Od vođenih tura za obitelji i rekreativce pa do onih »ozbiljnih« ruta – u travnju i svibnju na Krku će biti za svakog ponešto – kaže direktorica otočnog TZ-a Majda Šale, ističući da će akcija povezati biciklističke trase i okuse krčke gastronomije



KRK Da su protekle zimske mjesece otočni turistički djelatnici proveli radno, osmišljavajući i pripremajući događanja kojima kane ispuniti predstojeću predsezonu, potvrđuju najave niza novih manifestija, među ostalim i onih okrenutih aktivom odmoru, ali i promociji lokalne gastronomije. »Od okusa, do okusa – Bicikliranje otokom Krkom« naziv je jedne takve s kojom nas je ovih dana, pokrećući postupak njihova prezentiranja domaćoj i međunarodnoj javnosti, upoznala direktorica TZ otoka Krka, mr. Majda Šale.


– »Krk bike story« krovno je ime promotivne kampanje svih turističkih zajednica na otoku Krku koja kreće ovih dana, a kojom promoviramo doživljaj aktivnog odmora na otoku. Od vođenih tura za obitelji i rekreativce pa do onih »ozbiljnih« ruta za sve one koji intenzivnije treniraju – u travnju i svibnju na Krku će biti za svakog ponešto, zbog čega smo uvjereni da će na našem otoku u predsezonskom razdoblju biti živo, ali i da će baš svatko moći pronaći biciklističku priču za sebe – kaže Šale, ističući da je ovogodišnja akcija obilježena nastojanjima povezivanja biciklističkih trasa s jedinstvenim okusima krčke gastronomije.


Proljetne delicije


– Uz specijalitete iz krčkog mora i tradicionalne šurlice, u travnju i svibnju u ponudi mnogih ugostiteljskih objekata, odnosno restorana i konoba, na jelovnicima će biti i tipične proljetne delicije poput šparoga, mlade janjetine i krčkog sira, a sve u kombinaciji s pićima od lokalnog bilja i nezaobilazne žlahtine pa će ljubiteljima bicikliranja otok pružati jedinstvenu kulisu za spajanje bicikliranje s hedonizmnom nabijenim uživanjem, nastavlja čelnica otočnog TZ-a.




Predstavljajući programe koji će se u tom predsezonskom projektu izmjenjivati kao na putujućoj vrpci, Šale najavljuje i da je predviđenim manifestacijama obuhvaćeno šest biciklijada, raspoređenih u dva »udarna« vikenda, tijekom travnja i svibnja.



Mreža krčkih šetnica i biciklističkih staza sustavno se uređuje i obilježava te danas obuhvaća impresivnih 300-tinjak kilometara, napominje Šale. Pridodaju li se mreži biciklističkih trasa i one cestovne, broj kilometara koji je na raspolaganju biciklistima se udvostručuje. Uz pomoć nove otočne biciklističke karte koja objedinjuje sve dijelove Krka, odličan provod je osiguran, ističu u TZ otoka Krka, podsjetivši da je otok Krk uvršten u red »top« biciklističkih destinacija naše zemlje.



– U travnju će se tako najprije voziti po sjevernom dijelu otoka, dok će se u svibnju fokus biciklista i gurmana prebaciti na južni dio Krka – ističe Šale. Prvi biciklističko-gastronomski dani zbivat će se od 12. do 14. travnja biciklijadom čiji će prvi start biti iz Njivica, a čija 15 kilometara duga trasa prolazi i Rajskom cestom, Malinskom, Kijcem te potom iznova Njivicama, gdje završava kružna vožnja.


Za gastronomsko praćenje tog događanja, odnosno »Bike pijat«, ondje će biti zaduženi kulinarski znalci restorana Rivica, objašnjava nam direktorica TZ otoka Krka, predstavivši da će se u idućim danima, u gastronomsko praćenje i čašćenje sudionika, u biciklijada uključiti i konoba Mala sten iz Čižića, kao i vinarija Frajona te restoran Noštromo iz Malinske.


Treba reći i da će se druga proljetna biciklijada voziti na relaciji Čižići – Rudine – Njivice – Malinska – Rasopasno – Sužan – Čižići, a treća na potezu koji obuhvaća Malinsku, Porat, Fumak, Hrastove, Poljica,Turčiće, Sv. Petar Gabonjin, Rasopasno, Sršiće i ponovo Malinsku.


Tura uz Crnu ovcu


Onaj južni, svibanjski dio projekta »Krk bike story«, nastavlja naša sugovornica, predviđen je između 17. i 19 svibnja.


Prva biciklističko-gastronomska tura tih će dana otočane i njihove posjetitelje iz Baške odvesti do Jurandvora pa kroz Dragu Bašćansku iznova do Baške, i taj će dio zbivanja biti povezan s manifestacijom Crna ovca koja će se upravo u to vrijeme ondje odvijati, naglašava Šale i napominje da će već idućeg dana ljubitelji aktivnog provođenja slobodnog vremena (na dva kotača) moći uživati i u ljepotama Punta, Kornića i Garice, naselja kroz koje će teći staza uz koju će se za gastro ponudu pobrinuti kulinari puntarskog bistroa Riva.


Završna, šesta tura biciklističkog proljeća, kaže naša sugovornica, krenut će iz grada Krka te će se kretati njegovom okolicom (Linardići, Bajčići, Kosići), uz gastro pratnju za koju će se pobrinuti u restoranu Volsonis.