Salvia Aurea 2017

Senjanin Berislav Šimunić najbolji proizvođač meda od kadulje

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Sudjelovalo je ukupno 26  pčelara, s Krka i iz šire regije, a uz Senjanina Berislava Šimunića zlatom su se još okitili Antonio Komadina iz Novog Vinodolskog te Krčanin Mato Vrankić



NJIVICE U organizaciji Udruge proizvođača meda od kadulje i Udruge pčelara otoka Krka »Kadulja«, u prostoru njivičkog Duštvenog centra »Kijac« upriličeno je drugo izdanje Hrvatskog ocjenjivanja kvalitete meda od kadulje– »Salvia Aurea 2017.«.


Završna svečanost proglašenja rezultata i dodjele diploma okupila je brojne pčelare s cijelog otoka Krka, ali i šire regije, što i ne čudi obzirom da je u tom natjecateljskom presjeku ovogodišnjih pčelarskih dostiguća sudjelovalo 26 pčelara iz svih djelova Primorsko-goranske županije, nekolicina i iz Ličko-senjske županije, pa čak i iz susjedne Crne Gore zbog čega je jedino hrvatsko natjecanje na kojem se ocjenjuje i vrednuje isključivo med od kadulje ovog puta imalo i međunarodni karakter.


Najbolji od najboljih


Naposljetku, u onom najsvečanijem djelu okupljanja proglašeni su i »najbolji među najboljima«. Tako se naslovom šampiona 2. Salvie Auree okitio Berislav Šimunić iz Senja čiji je med proizveden na lokaciji Bošket (u okolici Senja) stručna ocjenjivačka komisija sastavljena od vrsnih senzorskih analitičara ocijenila uvjerljivo najkvalitetnijim. Uz spomenutog senjskog pčelara, razloga za zadovoljstvo imali su i još dva dobitnika zlatnih odličja – ukupno drugoplasirani Antonio Komadina iz Novog Vinodolskog te Krčanin Mato Vrankić.




Srebrnim su odličjima, slijedom senzorski ali i kemijski analiziranih mednih uzoraka, nagrađeni još i pčelari Mladen Brusić, Drago Rončević, Andrija Krišković, Dušan Matahlija, Davor Tomičić, Nikola Orlić, Ivan Matijević, Marko Knežević, Barbara Kefelja i Marijan Orlić, dok su brončana odličja pripala medovima proizvedenim kod Jure Kurilića, Nedjeljka Mrakovčića, Nikice Depikolzvanea, Branka Smolčića, Karla Kovača, Želimira Depolia i Antuna Arha.


Iznimne vrućine


– Cilj ovog događanja odnosno natjecanja promocija je meda od kadulje, predstavljanje dostignuća naših pčelara ali i različitosti samih medova koje do izražaja dolaze ovisno o području pčelarenja, rekao je predsjednik Udruge proizvođača meda od kadulje Omišljanin Mirko Almaši.



U programu završnom djelu pčelarske manifestacije organizirano je bilo i predavanje na temu apiterapije odnosno pčelinjih proizvoda i njihova utjecaja na zdravlje. Održao ga je Denis Delogu, pionir paleo-prehrane u Hrvatskoj i autor uspješnice »U šumi – kako sam nadvladao autoimunu bolest uz pomoć paleo prehrane i funkcionalne medicine«.



Govoreći o pčelarskoj sezoni čiji su rezultati, uz ostalo i degustacijski predstavljeni na stolovima »Društvenog centra Kijac«, Almaši je ustvrdio da je za otočnim ali i hrvatskim pčelarima šesta uzastopno loša pčelarska godina obilježena iznimnim vrućinama. Zbog njih na dobrom dijelu pčelarskih lokaliteta nije bilo medenja, a pčele su bile primorane trošiti zimske zalihe hrane (meda).


Jedan od zaključaka organizatora ali i članova ocjenjivačkog panela koji je, u usporedbi i vrednovanju pristiglih uzoraka i ovog puta imao podosta posla, jest i da je 2017. godina bila karakterizirana povišenim udjelom medne rose, i to na cijelom području Hrvatske. Stoga, zaključili su i organizatori, i ocjenjivači i sudionici 2. Salvie Auree, pristigli, degustrirani i ocjenjeni uzorci predstavljaju reprezentativni odnosno realni doseg ovogodišnje hrvatske proizvodnje meda od kadulje.