Spoj Cresa i Lošinja

Sanacija pri kraju, most Osor u prometu opet od 22. ožujka

Darko Pajić

Foto:  Ana Braškić

Foto: Ana Braškić

Riječ je o investiciji Hrvatskih cesta vrijednoj 5,8 milijuna kuna



OSOR Sanacija pokretnog mosta Osor, koji spaja Cres i Lošinj, započela je sredinom listopada prošle godine, a prije nekoliko dana most je ponovo postavljen na predviđenu lokaciju te je time pri kraju realizacija projekta sanacije mosta u koju je investirano 5,8 milijuna kuna. Riječ je o investiciji Hrvatskih cesta, a posao su obavile tvrtke »Sitolor« iz Slavonskog Broda i »Bimont« iz Kukuljanova uz nadzor IGH i Konzervatorskog odjela u Rijeci te bi most Osor ponovo trebao biti u funkciji od 22. ožujka.


To znači da će se uskoro ukinuti privremeni režim prometa, koji se u razdoblju sanacije odvijao preko pomoćnog mosta uz regulaciju semaforima i naizmjenično propuštanje vozila, a također će se normalizirati i pomorski promet, jer u razdoblju sanacije nije bilo moguće dva puta dnevno pomicati most kako bi se kroz kanal mogla propustiti plovila.


Kako bi se most mogao sanirati, prethodno je obavljena i njegova demontaža te je čelična konstrukcija otpremljena na lokaciju privremene radionice, gdje je obavljeno pjeskarenje i detaljni pregledi stanja mosta te prema potrebi izrađeni novi dijelovi za zamjenu istrošenih, dotrajalih ili oštećenih dijelova konstrukcije mosta. Izrađene su i nove tračnice, kotači i osovine putem kojih se obavlja rotacija pokretnog mosta, također je zamijenjen i sistem električnog pogona za manipulaciju i upravljanje mostom.




Provedena je i antikorozivna zaštita svih metalnih dijelova mosta, kao i sanacija armirano-betonskih dijelova, prije svega u temeljima i upornjacima mosta. Paralelno sa stavljanjem mosta u funkciju predviđeno je i vraćanje obale i okoliša u prvobitno stanje što znači da će jedan od najvažnijih cestovnih objekata na Cresu i Lošinju biti otvoren za sav promet i prije početka turističke sezone.