Tradicionalno na Rabu

SJEĆANJE NA 15 TISUĆA ZATVORENIH Položeni vijenci na Spomen groblju žrtvama fašizma u Kamporu

Hrvoje Hodak

foto: Hrvoje Hodak

foto: Hrvoje Hodak

Kroz ovaj je logor prošlo nešto više od 15 tisuća interniraca – logoraša, najviše slovenske nacionalnosti, od kojih više od 4 tisuće nije preživjelo njegove strahote.



Tradicionalno, kako se to čini svakog 30. Listopada, i danas je na Spomen groblju žrtvama talijanskog koncentracijskog logora iz 2. svjetskog rata u Kamporu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježen blagdan Svih svetih.


Kroz ovaj je logor prošlo nešto više od 15 tisuća interniraca – logoraša, najviše slovenske nacionalnosti, od kojih više od 4 tisuće nije preživjelo njegove strahote.


Žrtvama u počast danas su na spomen groblju, uz središnji obelisk vijence položile delegacije; Grada Raba, predvođene gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, Udruge antifašista otoka Raba,, predvođene predsjednikom Ivicom Lupićem, te delegacije Državnog zbora (parlamenta) i Vlade Republike Slovenije, koju su činili zastupnici u Zboru Mateja Udovč i Boris Dobnikar, te Suzana Tajnik i Tina Ančik, savjetnice u Direkciji za invalide, žrtve vojnog nasilja u Ministarstvu za rad, obitelj, socijalna pitanja i jednake mogućnosti.




Vijenac je položila i delegacija Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj predvođena mag. Markom Matjažem, ministarom savjetnikom u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu i delegacija Logorskog odbora Rab – Gonars, koju su činili predsjednik i potpredsjednik Odbora Herman Janež (ml) i Dušan Zamida.


Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća minutu šutnje u počast žrtvama zatražio je rapski gradonačelnik Nikola Grgurić.



Okupljene na spomen groblju najprije je pozdravio i obratio im se s nekoliko rečenica Herman Janež (ml), predsjednik Logorskog odbora Rab – Gonars a nakon njega o nekadašnjem konc. Logoru u Kamporu i njegovim žrtvama govorila je zastupnica Slovenskog parlamenta Mateja Udovč.


Pred kraj komemoracije na Spomen groblju u Kamporu okupljenima se ukratko u ulozi domaćina obratio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, koji je kazao da ga raduje činjenica što su ova komemorativna okupljanja na kamporskom Spomen groblju iz godine bivaju sve svečanija i sudionicima sve brojnija, čime se samo potvrđuje obećanje da nevine žrtve ovog logora nikada neće biti zaboravljene.