Konstituirano Gradsko vijeće Krka

“Rotirajući” čelnici: HSLS-ovac Stanišić i SDP-ovac Pavlić podijelit će mandat

Mladen Trinajstić

Predsjednik je Josip Staničić, koji je tu funkciju obavljao i u prošlom mandatu, no sukladno predizbornom sporazumu PGS-a, SDP-a i HSLS-a, on će dužnost obnašati dvije godine, nakon čega će je preuzeti najstariji vijećnik ovog saziva, Marinko Pavlić



KRK » Krk je dobio svoje novo Gradsko vijeće. Nakon što je na prvoj konstituirajućoj sjednici uzde na kojih tridesetak minuta preuzela Vera Pajalić, predstojnica Ureda državne uprave Primorsko-goranske županije, koja je formalno i sazvala sjednicu, u svoje je vijećničke stolce konačno zasjelo 15 članova novog saziva predstavničkog tijela koji će iduće četiri godine obnašati odgovorne i nerijetko zahtjevne zadaće članova »gradskog parlamenta«.



Na koncu sjednice novim se vijećnicima obratio gradonačelnik Darijo Vasilić čestitavši svima na ostvarenim izbornim rezultatima. Primjećujući da je novi saziv Gradskog vijeća u značajnoj mjeri »osvježen« s čak devetero novih, uglavnom mladih vijećnika, Vasilić je naglasio i kako je uvjeren u buduću uspješnu suradnju izvršne i predstavničke vlasti Grada Krka.





Nakon izvješća predsjednice Mandatne komisije Barbare Toljanić, verecifirani su mandati vijećnika Gradskog vijeća, i to onih iz redova pobjedničke koalicije PGS-SDP-HSLS – Marinka Pavlića, Josipa Staničića, Serđa Samblića, Josipa Mrakovčića, Darinke Brusić, Mirande Šebelje, Barbare Toljanić i Milana Žužića, PGS-ovca koji je na mjesto gradskog vijećnika zasjeo umjesto Darija Vasilića kojemu mandat po sili zakona miruje zbog obavljanja gradonačelničke dužnosti.


Vijećničkih su se dužnosti na istoj sjednici prihvatili i oporbenjaci Franjo Volarić, Daniel Milohnić i Iva Radošević (HNS-ZS-HSU), potom i Dragan Buterin, odnosno Ante Čabraja, dva predstavnika koalicije HDZ-HSP te David Mrakovčić i Darko Purić, vijećnici s nezavisne liste grupe birača čiji je nositelj bio upravo prvospomenuti David Mrakovčić. Nakon verifikacije mandata i svečanosti prisege, vijećnici su odabrali članove Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja – to su Serđo Samblić (predsjednik) te Darinka Brusić i Ante Čabraja.


 Predsjednikom Gradskog vijeća Krka potom je, u suglasju svih okupljenih, postao HSLS-ovac Josip Staničić (koji je istu funkciju obavljao i u prošlom mandatu), dok su potpredsjedničke dužnosti povjerene SDP-ovcu Marinku Pavliću te Franji Volariću, vijećniku iz redova HNS-a. Kako smo nakon sjednice Gradskog vijeća doznali, sukladno predizbornom koalicijskom sporazumu, predstavnici stranaka koje u predstavničkom tijelu Grada imaju većinu (PGS, SDP i HSLS) dogovorili su i kako će Staničić dužnost predsjednika Gradskog vijeća obnašati pola mandata, odnosno dvije godine, nakon čega će tu funkciju od njega preuzeti najstariji vijećnik u ovom sazivu, SDP-ovac Marinko Pavlić.