VIJEĆNIČKO PITANJE

Raste broj oboljelih u Malom Lošinju: Sve veća pojavnost karcinoma, ali još uvijek u okviru prosjeka

Ivor Balen

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Vijećnik Branko Domac smatra da je broj oboljelih od karcinoma u dijelu grada u kojem i on stanuje jako velik te da možda nije riječ o slučajnosti. Struka pak kaže da je sve u uobičajenim okvirima



MALI LOŠINJ Statistički podaci Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pokazuju da je u Malom Lošinju broj oboljelih od karcinoma u laganom porastu, no ništa zabrinjavajuće s obzirom da je isti slučaj u cijeloj županiji. Kada je u pitanju broj oboljelih od karcinoma gušterače, statistički se ne primjećuje nikakav porast. Pitanje karcinoma je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća pokrenuo vijećnik PGS-a Branko Domac, izrazivši sumnju da je broj oboljelih od te bolesti u dijelu grada u kojem i on stanuje jako velik te da postoji mogućnost da to nije slučajno. U kasnijem razgovoru za Novi list, Domac je dodao da su posebno česti slučajevi oboljelih od karcinoma gušterače.


Brojni primjeri


– Mi se u Malom Lošinju svi međusobno poznajemo i povezani smo bilo obiteljski, kumski ili prijateljski. Kad ovdje netko umre, svi znaju od čega je umro. Na inicijativu prijatelja Otta Kersulića postavio sam na vijeću pitanje karcinoma, odnosno jesmo li po broju oboljelih i umrlih u prosjeku i ako nismo, da se istraži zašto nismo, kaže Domac, dodavši da je sasvim moguće da je riječ samo o dojmu pojedinaca, koji je potaknut činjenicom da se svi u gradu međusobno poznaju i znaju tko je od čega umro i obolio.


Ali kako dodaje, primjeri su brojni, pogotovo u Ulici Bože Milanovića, gdje, kaže Domac, u svakoj drugoj kući netko obolio ili umro od karcinoma.




– Ima slučajeva da su u tri kuće četiri oboljela. To nas je nagnalo da razmislimo što je zajedničko svim tim kućama. Jesu li tamo nekakve podzemne vode, antene, ugrađeni štetni materijali, ili vjetar nešto nanosi. U Ulici Bože Milanovića sve zgrade su napravljene u isto vrijeme. Možda je nešto ugrađeno. Ne sjećam se kad je netko tamo umro od starosti, kaže Domac, istaknuvši da ne upire prstom ni u koga, ali bi volio znati o čemu se radi.


– Pogotovo se to odnosi na tumor gušterače, koji je navodno rijedak, ali kod nas ih ima jako puno. Ja na primjer znam najmanje četiri slučaja, rekao je Domac.



Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić ističe da nema razloga za paljenje alarma jer je situacija u Malom Lošinju, kada su u pitanju karcinomi, jednaka kao i u ostatku države.


– Kao jedinica lokalne samouprave ulažemo veliku brigu u kvalitetu života svih naših sugrađana i u kvalitetu boravka naših gostiju. Redovito se provode ispitivanja kvalitete vode, izvorišta i zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u vodoopskrbnim objektima i razvodnoj mreži. Uz to, na inicijativu Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice, obavljena su mjerenja kakvoće zraka u Velom Lošinju i istraživanje je pokazalo da su lokalne i globalne mjere u sprečavanju i smanjenju stope zagađenja posljednjih desetljeća bile učinkovite, jer imamo zrak prve kvalitete, rekla je Kučić.



Karcinom gušterače


Voditeljica Odjela Socijalne medicine Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Helena Glibotić Kresina kaže da se na osnovi analize pobola i pomora od karcinoma gušterače za stanovnike Malog Lošinja od 2012. do 2016. može zaključiti da se ne uočava porast.


– Bolnički pobol od karcinoma gušterače ne pokazuje povećanje u broju oboljelih osoba od te vrste karcinoma. Najveći broj oboljelih od karcinoma gušterače bio je 2013. godine kada je oboljelo devet osoba, dok je u 2016. od ovog karcinoma oboljelo ukupno šest osoba. U promatranom vremenu primjećuje se lagani porast pobola stanovništva od ukupnog broja karcinoma. Godine 2012. od svih karcinoma oboljelo je 126 stanovnika Malog Lošinja, a 2016. godine taj broj iznosi 159, ali se to povećanje ne odnosi na porast obolijevanja od karcinoma gušterače, kaže Glibotić Kresina.Tendenciju porasta ne pokazuje ni analiza umrlih od karcinoma gušterače.

– Najveći broj umrlih od karcinoma gušterače bilježi se u 2013. godini kada su umrle četiri osobe. U 2016. godini od karcinoma gušterače umrlo je dvoje ljudi. Mortalitet od karcinoma gušterače za stanovnike Malog Lošinja u 2016. godini iznosio je 0,25 posto na tisuću stanovnika, identično kao i 2012. godine, rekla je Glibotić Kresina.