Otok sreće

Rabska fjera od 25. do 27. srpnja: Počinje prvi i najveći srednjovjekovni festival u Hrvatskoj

P. N.

Idilični prizori koji se krajem srpnja mogu vidjeti na Rabu vode svakog posjetitelja na izlet kroz prošlost. Vitezovi šeću ulicama iščekujući turnire, razni obrtnici i umjetnici otvaraju vrata svojih ateljea, samostreličari pokazuju svoju vještinu u natjecanju, a glazba dopire iz svakog kutka



Tko još nije posjetio Rabsku fjeru, ne zna što je propustio. No, za posjet jednoj od najpoznatijih turističkih događanja na obali još nije kasno jer nas jedinstvena Fjera i ove godine očekuje od 25. do 27. srpnja na Otoku sreće.


Rabska fjera je prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj koji se temelji na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Tijekom Fjere slavi se i sv. Kristofor, zaštitnik grada Raba, kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja.


Izlet kroz prošlost


Idilični prizori koji se krajem srpnja mogu vidjeti na Rabu vode svakog posjetitelja na izlet kroz prošlost. Vitezovi šeću ulicama iščekujući turnire, razni obrtnici i umjetnici otvaraju vrata svojih ateljea, samostreličari pokazuju svoju vještinu u natjecanju, a glazba dopire iz svakog kutka. U to čarobno doba godine ulice odzvanjaju pjesmom i glazbom dok se zrakom širi miris svježe prženih rapskih šulčića koji se spremaju po drevnim receptima.




Rabska fjera svake godine zanimljivim kulturnim programom obogaćuje život grada Raba i jedini je događaj koji Rabljani iščekuju s jednakim oduševljenjem kao i turisti. Zbog toga sve više raste broj onih koji jedva čekaju prisustvovati jedinstvenom spektaklu kakvog nema nigdje u svijetu. Svake godine Fjeru posjeti 30.000 domaćih i stranih gostiju koji dolaze pogledati, čuti i okusiti duh srednjeg vijeka i napuniti se dobrom energijom.


Fjera


Fjera



„Ovogodišnja 17. po redu Rabska fjera ponovno će otvoriti svoja vrata, ne samo Rabljanima već i desecima tisuća naših dragih gostiju. Kroz ova ćemo tri dana zakoračiti u neki drugi, pomalo bajkoviti svijet. Zajedno s dragim prijateljima iz cijeloga svijeta, a posebno prijateljskih gradova San Marina, s kojim smo obilježili 50 godina prijateljstva, Koenigsbrunna, za koji nas veže preko 20 godina prijateljstva, Kočevja i Sežane, istaknut ćemo po 17. put naš najjači adut – zajedništvo. Ova manifestacija počiva na ljubavi i volonterizmu svih sudionika“, pojasnio je gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić ključ uspjeha Rabske fjere.


Najbrojnija Fjera do sada


„Prema uključenim sudionicima i radionicama, među kojima su neke ponovno s nama nakon više godina izbivanja, očekujemo najbrojniju fjeru, s do sada najviše angažiranih srednjovjekovnih zabavljača i žonglera. Rabska fjera kao brand prerasla je lokalne i regionalne okvire i zahvaljujući njenoj prepoznatljivosti u svijet šaljemo jedinstvenu sliku Raba i Hrvatske. Šaljemo poruku zajedništva, volonterizma, prijateljstva, tradicije i ponosa koji osjećamo. Rabska fjera naša je najljepša pozivnica i motiv dolaska, ali i povratka u grad četiri mitska zvonika“, dodao je Grgurić.


Upravo zbog tih posebnosti Fjera unatoč dugom stažu ne gubi svoj sjaj. Lani je tako nagrađena od strane Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategoriji Turistički događaj godine, a dobivena nagrada još je jedna potvrda uspješnosti njenim organizatorima – Gradu Rabu, Pučkom otvorenom učilištu Rab i Turističkoj zajednici Grada Raba.


HTZ generalni pokrovitelj


„Grad Rab zalazi u posebno razdoblje godine, osim što se nalazimo u samoj visokoj sezoni, započinje Rabska fjera, manifestacija koja je okarakterizirana kao top manifestacija od strane HTZ-a, koji je ujedno i generalni pokrovitelj. Ove godine dočekujemo sedamnaestu po redu, a veselimo se i okrugloj obljetnici kroz tri godine te ćemo se i dalje truditi iznova oduševljavati posjetitelje Fjere. Ono što nam preostaje i u čemu ćemo dati sve od sebe je rad na kvaliteti ove manifestacije te promocija, kako bi dali do znanja kakvo blago krije jedan od otoka Kvarnera, a koje zaista na području Hrvatske nema nitko drugi. Uz ovakve projekte još ponosnije koračamo u narednu godinu, kada ćemo proslaviti 130 godina organiziranog turizma“, kazala je Ivana Matušan, direktorica Turističke zajednice Grada Raba.


Rabska fjera predstavlja vrhunac turističke sezone i gostima svih generacija ostavlja lijepe uspomene. Vjerujemo da će ove, ali i narednih godina, Fjera obogatiti turističku ponudu ove destinacije.


Naučite izraditi mirisne pomade i zasladite se Rabskom tortom 


Kao i do sada, svi ljudi dobre volje pozvani su uživati u bogatom programu Fjere. Oni kojima će to biti prvi posjet, ali i oni koji su joj već dugi niz godina vjerni, neće ostati razočarani.


Već prvoga dana, 25. srpnja na blagdan sv. Jakova, sprema se veličanstven spektakl. Riječ je o svečanom otvorenju na Trgu sv. Kristofora. Nakon što gradonačelnik pred tisućama posjetitelja otvori Rabsku fjeru, kreće izložba srednjovjekovnih starih zanata na kojoj se može svašta naučiti.


Fjera


Fjera



Drugoga dana, na blagdan sv. Ane koji se obilježava 26. srpnja, u gradskoj luci i ispod Pjacete moći će se više saznati i o starom zanatu ribarenja. Tik uz more, gosti će uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi kao što su friška riba s gradela, ali i najpoznatiji otočki desert, Rabska torta.


Završni dan fjere, 27. srpnja, posvećen je Svetom Kristoforu, a započinje svetom misom i procesijom. Središnji dio proslave su tradicionalne Rapske viteške igre, svečana parada i nadmetanje u pucanju samostrelom Udruge rapskih samostreličara s početkom u 21 sat. Ovogodišnja fjera završit će vatrometom točno u ponoć, nakon čega će okupljeni na Trgu Municipium Arba uživati u koncertu britanskog ženskog benda High On Heels. U živoj glazbi posjetitelji će moći uživati do jutarnjih sati.