Godina jubileja

Punat slavi 110. obljetnicu turizmu: Do kraja godine dvije velike regate

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Međunarodni 34. Croatia cup održat će se 25. i 26. svibnja, a od 27. do 31. svibnja odvijat će se Alpe Adria Sailing Week, regata koju četvrtu godinu zaredom organizira Yacht club Austria



PUNAT Udruženi u svojevrsnu »reprezentaciju Punta« čelni ljudi Općine i TZO Punat, Marine i Jaht kluba Punat predstavili su jučer svu silu događanja kojima će se ove godine u tom mjestu obilježavati 110. obljetnica turizma. Najavljujući prvu u nizu zbivanja kojima će biti obilježeno ovo ljeto kao i njegova pred i posezona predsjednik Jaht kluba Punat Petar Kopanica i direktorica najstarijeg domaćeg nautičarskog centra Renata Marević predstavili su tako programe dvaju velikih i tradicijom već dobrano obojanih jedriličarskih zbivanja – 34. »Croatia cupa« koji će se u Puntu odvijati od 25. i 26. svibnja te regatnog natjecanja »Alpe Adria Sailing Week« koje će biti od 27. do 31. svibnja, a već četvrtu godinu zaredom upravo u Puntu organizira ga Yacht club Austria.


Kupališno društvo


– Iznimno smo ponosni na oba spomenuta međunarodna natjecateljska okupljanja jedriličara, onog koji će u većini okupiti domaće jedriličare odnosno posade krstaša koje će se u sklopu Croatia Cupa ogledavati i unutar 11. Kupa Hrvatskog primorja, tako i ovog drugog, regatnog okupljanja austrijskih jedriličara, napomenuli su Kopanica i Marević.Govoreći o obljetnici kojoj će u 2018. biti posvećena baš sva događanja u Puntu, načelnik Općine Marinko Žic podsjetio je da začeci organiziranog turizma u Puntu sežu u 1908. godinu kada je ustrojeno Kupališno društvo, institucija kojoj je osnovna zadaća bila sve ono što danas čini glavninu rada i ciljeve djelovanja puntarskog TZ-a i općinske uprave.


Obje jedriličarske regate logistička će središta imati u Marini Punat odnosno u velikom šatoru koji će za te prigode biti podignut, najavila je Marević ocijenivši da nije slučajno da domaći ali i europski zaljubljenici u more i bijela jedra upravo to višekratno nagrađivano domaće nautičarsko središte odabiru za bazu svojih regatnih manifestcija.



Ulaganja




– Iako smo centralnu proslavu tog jubileja zacrtali za posljednji dan kolovoza kad će biti održana svečana sjednica Turističkog vijeća, vrijedan jubilej slavit ćemo i obilježavati mnoštvom sportsko-rekreacijskih, kulturnih, zabavnih, glazbenih i gastro zbivanja, ustvrdio je Žic naglasivši da će predstojeće jubilarno ljeto u Puntu biti obilježeno i dovršetkom niza velikih projekata.


To je dovršetak izgradne osnovne škole i njene sportske dvorane, kompleksa POS-ovih stanova te projekta uređenja dijela parka u središtu Punta. Zadovoljstvo mi je najaviti i skorašnji začetak ulaganja u uređenje naše operativne obale odnosno gradnju gata koji će na Punćalama ojačati našu lučku infrastrukturu, a s tim projektom i ulaganja u uređenje Centralnog trga jednako kao i investiciju potpomognutu EU sredstvima iz Interreg programa a kojom će se obnoviti i interaktivnim sadržajima obogatiti kompleks Starog toša, istaknuo je načelnik Žic. Dodao je da će taj kompleks lociran u povijesnoj jezgri Punta zaživjeti i kao svojevrsni muzej maslinarstva.



U dijelu jučerašnje tiskovne konferencije održane u restoranu Marine Punat svoje aktivnosti predstavili su i čelnici puntarskog »jedriličarskog pogona«. Rekavši da Marina Punat i lokalna uprava nemalim ulaganjima podupiru razvoj jedrenja trenerica jedriličarskog podmlatka Dominik Kopanica obzanila je da JK Punat danas krasi brojan i jak sastav mladih i perspektivnih jedriličarki i jedriličara o kojem će se, ocijenila je, zasigurno još čuti.



Pripreme sportaša


Direktor TU TZO Punat Branko Karabaić podsjetio je i na dio već održanih manifestacija, uključujući i prošlotjedno veliko međunarodno natjecanje zaljubljenika u podvodnu fotografiju. Iskoristio je prigodu i za iznošenje saznanja dobivenih od puntarskih hotelijera, posebice onih vezanih uz planove ulaganja.


Sve što se u mjestima poput Punta čini, radi ili gradi posredno je ili neposredno vezano s turizmom pa tako i školska sportska dvorana, koju ćemo uskoro dobiti, po najavama hotelijera iz Falkensteiner grupe, nije nebitna u najavama njihovih postignuća na planu jačanja vansezonske ponude u domeni sportskog turizma. Po saznanjima koja imam, upravo je taj kompleks u zajedništvu s nogometnim terenom krčkog SRC-a Josip Uravić Pepi bio ključan u uspješnom ugovaranju skorašnjih dolazaka na pripreme ekipa nekih jakih njemačkih nogometnih klubova, istaknuo je Karabaić.


Proslava 110. godišnjice turizma u Puntu nije jedini vrijedan jubilej koji se obilježava ove godine. Općinski načelnik podsjetio je da se upravo ove godine ondje slavi i 20. obljetnica eko akcije Puntarska draga svima nam draga, 10. godišnjica starobašćanskih Krajanskih noći, 45. godišnjica djelovanja KUD-a Punat te 60. obljetnica održavanja Ribarskih dana.