Veliki finale Rabske fjere

Pucnji iz starog oružja i viteške igre za kraj: Pobjedu odnio Martin Kordić

Alenka Juričić Bukarica

Događanja su započela već u ranim jutarnjim satima uz procesiju i svetu misu, a svečanost su uveličali Rapski samostreličari i Dubrovački trombunjeri pucajući iz starinskog oružja 



RAB RAB  Svečano i uz puno izvrsnih dojmova završila je danas trodnevna povijesno-turistička manifestacija Rabska fjera, ove godine 12. po redu.


Blagdan sv. Kristofora, zaštitnika Grada Raba, bio je u znaku Rapskih viteških igara, ali i brojnih drugih događanja koja su započela već u ranim jutarnjim satima kada je u crkvi sv. Andrije održana sveta misa.


U jutarnjim je satima po tradiciji održana i sveta misa u Katedrali Uznesenja Marijina. Svečanoj svetoj misi prethodila je procesija s moćima sv. Kristofora te su se pred Rapskom katedralom već u 9 sati okupili brojni Rabljani, pa su tu uz ostale bili i Rapski samostreličari, kao i gosti koji sudjeluju u manifestaciji.




Svečanost procesije i svete mise dodatno su uveličali i gosti, Dubrovački trombunjeri, pucajući iz svojeg starinskog oružja. Slavljenje Blagdana sv. Kristofora je nastavljeno i večernjom misom u Rapskoj katedrali, nakon čega je moglo početi i središnje događanje velike završnice Fjere – Rapske viteške igre. 



Martin Kordić ovogodišnji je pobjednik Rapskih viteških igara koji je u vrlo izjednačenoj borbi uspio biti najprecizniji u gađanju mete.


Drugo mjesto osvojio je Tomislav Miličević, a treće Josip Barčić. Najboljima je na uspjehu čestitala rapska kneginja istaknuvši kako su najbolji od najboljih.


Ponosni su vitezovi imali po jedan pokušaj da iz samostrela pogode metu. Svaki je pucanj brojna publika pratila s uzbuđenjem i nagradila velikim pljeskom.


Dok je metu pregledavao Časni sud, okupljene su pucanjem iz prilično glasnih starinskih puški, odnosno mušketa zabavili Dubrovački trombunjeri, nakon kojih je nastupila plesna sekcija udruge Rapski samostreličari.


Igre u čast sv. Kristofora, zaštitnika grada i otoka Raba, zaključene su gromoglasnim pucnjem iz topa.



  Rapski vitezovi samostreličari prije samog su odmjeravanja mirne ruke i oštrog oka, bili na blagoslovu u katedrali. Trebalo je još samo pričekati da pukne top i igre su mogle početi. 


  Rapske viteške igre bile su ponovno atraktivno natjecanje u vještini pucanja samostrelom, ili kako ga zovu, srednjevjekovnim snajperom.


Rapski vitezovi samostreličari brojnim su okupljenima pokazali svu vještinu rukovanja ovim srednjovjekovnim oružjem kojim se osim Rabljana koriste još samo balestrieri iz San Marina, a koje teži u prosjeku od 18 do 22 kilograma. Samostreličari su na Trgu sv. Kristofora pucali u metu udaljenu 36,5 metara. 


  Završetak natjecanja vitezova samostreličara također je zaključeno nezaobilaznim pucnjem topa. Samo službeno zatvaranje Fjere po tradiciji je održano na Trgu Municipium Arba, odnosno ispred Kneževa dvora. S njegova balkona su Rosanda Krstinić-Gušćić u ulozi rapske kneginje, te Željko Peran u ulozi Heralda, izdali zapovijed da se spusti zastava Fjere. 


  Nebo nad Rabom osvijetlio je atraktivan vatromet, a na scenu, odnosno na brid je stupio zagrebački rock and roll bend The Cadillac.


Domaćini i brojni gosti tako su nastavili feštu do ranih jutarnjih sati. Rabljani su kroz tri dana manifestacije još jednom ujedno pokazali kako s velikim entuzijazmom iz godine u godinu stvaraju ono po čemu je Fjera posebna, autohtona i drugačija od drugih.