Moralna zadovoljština

Pučka pravobraniteljica o sporu bivšeg direktora i “Črnike”: Danijelu Biljanu ipak je presudila politika

Mladen Trinajstić

Već me i ovaj rasplet veseli – Danijel Biljan

Već me i ovaj rasplet veseli – Danijel Biljan

Iz Ureda pučke pravobraniteljice Danijelu Biljanu i načelniku Općine Punat Marinku Žicu dostavljeno je službeno "upozorenje" o utemeljenosti Biljanovih pritužbi na diskriminaciju u postupku izbora direktora Črnike



PUNAT – Iako bez pravne satisfakcije odnosno formalno pravnih učinaka na gubitak svoje funkcije ali i zaposlenja, bivši direktor puntarskog Komunalnog društva »Črnika« Danijel Biljan ovih je dana dočekao makar moralnu zadovoljštinu u formi »neovisne potvrde« utemeljenosti svojih tvrdnji da je u postupku odabira i imenovanja čelnika spomenute tvrtke bio diskriminiran temeljem svog političkog uvjerenja. Tako je naime ovih dana ocijenila zamjenica pučke pravobraniteljice mr.sc. Tena Šimonović Einwalter koja je Danijelu Biljanu, ali i načelniku Općine Punat te ujedno i članu Skupštine spomenutog komunalnog društva Marinku Žicu dostavila službeno upozorenje o utemeljenosti Biljanovih pritužbi na njegove tvrdnje o diskriminaciji u postupku vođenom sredinom 2015. godine.


Nisu dokazali


Analizom okolnosti otvrđenih u ispitnom postupku pučka je pravobraniteljica utvrdila sumnju na diskriminaciju temeljem političkog uvjerenja, a do kojih je došlo prilikom postupka izbora direktora KD Črnika, stoji u spomenutom formalnom »upozorenju« upućenom iz ureda pučke pravobraniteljice načelniku Općine Punat. U njemu Tena Šimonović Einwalter skreće pozornost na činjenicu da u provedenom postupku Općina Punat nije uspjela dokazati da postupak izbora direktora KD Črnika nije bio usmjeren Biljanovoj eliminaciji iz natječajnog postupka.



Pučka prvobraniteljica u svom upozorenju adresiranom na načelnika Općine Punat ukazuje i da predstavnici puntarske općinske uprave u postupku vođenim pred tim tijelom nisu dokazali da činjenica da je upravo Danijel Biljan na prethodnim lokalnim izborima bio glavni (neovisni) protukandidat aktualnoj izvršnoj vlasti iz redova SDP/HSU-a nije utjecala na njegovo micanje s mjesta direktora društva, jednako kao i da naknadno višekratno isticane tvrdnje načelnika Žica da ovaj nije dobro i kvalitetno radio na mjestu direktora komunalnog društva nemaju temelja, obzirom na to da je Skupština KD Črnika prethodno prihvatila sva njegova izvješća o radu.




Ukazujući na upitnost vjerodostojnosti takvih tvrdnji Šimonović Einwalter je ocjenila i da je, ukoliko je Skupština imala saznanja o navodnim nedostatnim komunikacijskim i organizacijskim vještinama sad već bivšeg direktora Danijela Biljana to trebala konstatirati u natječajnim zapisnicima te ga na taj način izuzeti iz postupaka provođenja usmenog intervjua u naknadno poništenom natječajnom postupku.



Pučka je pravobraniteljica pritom ocijenila i da je naknadnim imenovanjem sadašnjeg direktora Stjepana Lukina bez natječajnog postupka bivši direktor Biljan bio stavljen u nepovoljni položaj. Podsjetimo, izbor aktualnog prvog čovjeka komunalnog društva Črnika provođen još početkom 2015. godine nije tekao glatko te mu je, prije no što je spomenuti 41-godišnji profesor tjelesne kulture iz Podstrane imenovan na Biljanovu funkciju, prethodio naknadno poništeni natječaj. Slijedom njega je, od pet prijavljenih kandidata (među kojima su bili i Biljan i Lukin op.a.) za direktora puntarskog komunalca najprije bio izabran, a potom i formalno imenovan Romeo Deša iz Omišlja.


Bez natječaja


Deša je, odmah po imenovanju, naprasno razriješen te dužnosti i to zbog naknadne spoznaje da ne zadovoljava propisane uvjete prethodnog kaznenog »negonjenja« koje je ovaj u svoj prijavi dokumentirao sudskim uvjerenjem koje se, zanimljivo je, u konačnici pokazalo nevjerodostojim odnosno neistinitim!? Nakon Dešinog razrješenja, stoji u poduljem obrazloženju netom izdanog upozorenja pučke pravobraniteljice, od predstavnika Skupštine Črnike obavljeno je i imenovanje novog direktora Stjepana Lukina, bez provedbe natječaja odnosno slijedom u međuvremenu od Skupštine Črnike promijenjenog Pravilnika o radu u kojem je dodana odredba da se, za razliku od ostalih zaposlenika te tvrtke, direktor Komunalca imenuje odlukom Skupštine, bez provođenja natječaja. Danijel Biljan u svojoj predstavci upućenoj uredu Pučke pravobraniteljice ukazao je i na činjnicu da je u prethodnom provedenom, a kasnije poništenom natječajnom postupku on u postupku ocjene ponuđenih programa plana i razvoja društva odnosno u intervjuu imao najboji rezultat nakon »poništenog« Deše, jednako kao i da aktualni direktor spomenutom postupku nije bio niti pristupio slijedom čega se, temeljem odredbi samog natječaja, to trebalo smatrati povlačenjem njegove prijave.


Spor u tijeku


Iako svjestan da ovaj »pravorijek« u formalno-pravnom smislu neće imati učinka na gubitak njegove funkcije direktora komunalnog društva, Biljan jučer ipak nije skrivao zadovoljstvo što je iz Ureda pučke pravobraniteljice nedvosmisleno potvrđeno da mu smjena nije »priređena« zbog njegove nesposobnosti ili lošeg vođenja tvrtke, već prema svemu sudeći zbog političkih razilaženja bivših konkurenata na lokalnim izborima.



Od načelnika Općine Punat Marinka Žica zatražili smo jučer komentar na »upozorenje« koje mu je upućeno iz Ureda pučke pravobraniteljice, ali ga do zaključenja broja nažalost nismo dobili.



– Ovo je prije svega za mene sad moralna satisfakcija, a hoće li uslijediti i kakava druga, konkretnija, tek treba vidjeti, istaknuo je jučer Biljan napomenuvši i da s Općinom Punat pred Županijskim sudom vodi drugi postupak odnosno spor vezan uz pravnu nedopuštenost otkaza koji mu je uručen. To je ipak drugi par rukava i tek treba vidjeti kako će završiti, ali me već i ovaj rasplet veseli utoliko što sam uspio dokazati da, suprotno tvrdnjama općinskog načelnika i ljudi iz njegova okružja, razlozi moje smjene nisu ležali u mom lošem radu već – u politici, zaključio je sad već odavno bivši direktor Črnike.