Kulturni turizam

Promidžbena ofenziva: Četiri rapska zvonika u srcu Firence

Biljana Savić

Bogata rapska kulturno-povijesna baština predstavljena u Firenci

Bogata rapska kulturno-povijesna baština predstavljena u Firenci

Na usko specijaliziranom sajmu, koji na bazi predavanja o arheologiji i kulturno-povijesnoj baštini promovira kulturni turizam, ulogu ambasadora rapske kulture imao je renomirani prof. Miljenko Domijan, koji je pred brojnom publikom održao zapaženo predavanje o gradu mitskih zvonika



RAB – S ciljem što bolje promocije Raba kao turističke destinacije, u ovogodišnjem je planu TZG-a Rab sudjelovanje na čak sedam sajmova te dvije posebne prezentacije, u Riminiju i Frankfurtu, dok je u potpunosti drukčiji pristup promociji od dosadašnje prakse ostvaren prošlog vikenda u Firenci.


Riječ je o usko specijaliziranom sajmu TourismA čiji su osnivači i urednici specijaliziranog časopisa Arheologia viva. Ovaj se sajam bazira na svakodnevnim predavanjima o kulturno-povijesnoj baštini i arheologiji i na taj način promovira kulturni turizam.


Korist za destinaciju


Za ovu su priliku Rabljani pripremili štand koji je idejno osmislio rapski umjetnik Mladen Šćerbe – Mišo, dok je uloga ambasadora rapske kulture i povijesne baštine pripala renomiranom prof. Miljenku Domijanu, predsjedniku Hrvatskog vijeća za kulturna dobra i dugogodišnjem glavnom konzervatoru pri Ministarstvu kulture. Pred brojnim auditorijem održao je zapaženo predavanje na temu »Rab (Arbe) citta di campanili mitici« (Rab – grad mitskih zvonika).




Predstavnici Raba pred štandom u Firenci


Predstavnici Raba pred štandom u Firenci



Ovo je prvi nastup Raba na ovakvom tipu turističkog sajma te ujedno prvi partnerski poduhvat Grada i TZG-a Raba u promoviranju kulture i turizma grada. Prepoznavši njegov potencijal, Grad Rab je, uz TZG Raba, financijski omogućio sudjelovanje i prezentaciju bogate rapske povijesti i kulture. Činjenica je da će najviše koristi od ovakvog sajamskog nastupa imati upravo destinacija, stoga je izuzetno važno da i jedinica lokalne samouprave promišlja turizam i, u skladu s mogućnostima, pripomogne promociju istog.


– Otok Rab obiluje prepoznatljivom kulturnom baštinom, a povijesna jezgra grada prava je riznica duge i bogate povijesti. Smatram da smo u tom segmentu mogli i možemo napraviti puno kvalitetniji iskorak. S obzirom na neprocjenjiv doprinos rapskoj i hrvatskoj kulturi i baštini, ostvarili smo suradnju s prof. Domijanom, inače Rabljaninom, koji je kroz predavanje, na sebi svojstven i izuzetno dojmljiv način, u najboljem svjetlu prezentirao rapsku kulturnu baštinu. Sajam u Firenci potvrdio je i opravdao naša očekivanja te ćemo nošeni pozitivnim iskustvom u idućem razdoblju ulagati i u prezentaciju Raba ovakvog tipa pa osmisliti i ponuditi dodatni motiv dolaska na naš otok. Smatram da je Grad Rab istinski centar kulture te ga kao takvog moramo čuvati, ali i kvalitetnije valorizirati i predstaviti, kaže gradonačelnik Grada Raba, ujedno i predsjednik TZG-a, Nikola Grgurić.


Odmak od klasičnog


Osim što ovu turističku sezonu destinacija dočekuje s novim trajektom lokalnog brodara Rapske plovidbe d.d., dvama kompletno renoviranim hotelima (Imperial Valamar i Arbiana), investicijom u kamp Padova 3, rekonstruiranom Donjom ulicom, čitavim nizom punktova kulturno-povijesne baštine u gradskoj jezgri, stvaraju se preduvjeti za jačanje selektivnih tipova turizma kao što je kulturni turizam, ali i privlači drukčiji tip turista, koji pored klasične ljetne sheme žele upoznati i doživjeti povijest destinacije.


Direktorica Ureda TZG-a Rab Ivana Matušan ističe da je Grad Rab destinacija koja može mnogo ponuditi svakom turistu.


– Na sajmu u Firenci promovirali smo našu kulturno-povijesnu baštinu i opet smo uspjeli očarati posjetitelje. Naravno, tu je izuzetetan doprinos gospodina Domijana koji je na svoj jedinstven način prikazao naš trademark, naša četiri zvonika. Svakako sam ponosna na suradnju s Gradom Rabom, koji je prepoznao ovaj sajamski nastup kao odličnu priliku da se u promociji destinacije odmaknemo od ustaljenog načina prezentiranja, i na činjenici da upravo u njemu imamo podršku i pravog partnera, ističe Matušan.


Sajmu su prisustvovali i dragi prijatelji te vjerni sudionici Rabske fjere – glazbena skupina koja muzicira srednjovjekovnu glazbu »Il convito musicale«. Oni su se, kao poznavatelji srednjovjekovne povijesti te prije svega kao zaljubljenici u kulturu i povijest, pokazali odličnim ambasadorima Raba.