Luka Lopar

Prometni iskorak: Siguran i moderan ulaz na otok Rab

Ante Matijević

Produljeni loparski gat omogućit će sigurno pristajanje i najvećih trajekata   / snimio A. MATIJEVIĆ

Produljeni loparski gat omogućit će sigurno pristajanje i najvećih trajekata / snimio A. MATIJEVIĆ

Jučerašnjim obilaskom predstavnika PGŽ-a, Općine Lopar, ŽLU-a Rab i Jadrolinije obilježen je završetak radova na produljenju gata, kojim je dobivena operativna obala u dužini od gotovo 100 metara za privez najvećih trajekata. Posljednja faza produljena gata stajala je 10 milijuna kuna



Završetak radova na produljenju gata u trajektnoj luci Lopar službeno je obilježen obilaskom župana Zlatka Komadine koji je jučer posjetio Općinu Lopar. Na samom početku kazao je kako je ovim projektom dobivena operativna obala u dužini od gotovo 100 metara za privez najvećih trajekata s jedne i drugih brodova s druge strane gata.


– Danas smo u prilici da obiđemo prvi službeni dan ovoga pristaništa u Loparu, jer jučer je dana uporabna dozvola našega Ureda. U tri faze izgrađen je u deset godina 30 milijuna kuna vrijedan gat – kazao je župan Komadina.


Posljednja faza izgradnje, odnosno produljena gata stajala je, kaže župan, 10 milijuna kuna, od čega je resorno Ministarstvo sudjelovalo sa 7,5 milijuna, dok je Županija sudjelovala sa 2,5 milijuna kuna. Načelnik Općine Lopar Josip Borić kazao je kako su se u ovom dugom desetogodišnjem razdoblju stvarali uvjeti da mjesto Lopar, ali i otok Rab, dobije svoj suvremeni ulaz.





Uoči obilaska gata, župan Komadina održao je radni sastanak s čelnicima Općine Lopar. Prema županovim riječima, razgovarali su o koncesioniranju, novim projektima Županijske lučke uprave Rab vezano uz novu luku s komunalnim vezovima, o pomoći prilikom izgradnje i završetka sportske dvorane, širokopojasnom pristupu internetu te o komunalnim temama, dotičući se problema gospodarenja otpadom, odnosno pretovarne stanice i reciklažnog dvorišta na Sorinju gdje se, kaže Komadina, očekuje i pomoć drugih.


Načelnik Borić zahvalio je županu što je izabrao Općinu Lopar za jedan od svojih službenih posjeta te je naglasio da je sastanak njega i župana sa stručnim službama Općine i Županije završio vrlo dobro, pri čemu su dogovorene pojedine aktivnosti vezane za projekte od zajedničkog interesa. Prije svega, to je završetak sportske dvorane koja je, po riječima načelnika, vrlo važan društveni infrastrukturni projekt, izgradnja komunalne lučice, zbrinjavanje otpada, uvođenje širokopojasnog interneta i završetak, odnosno proširenje loparske pristanišne površine u kljunu gata.



Dodatne mogućnosti


– Uložena su velika sredstva te smo stvorili uvjete da nesmetano mogu prometovati svi oni koji dolaze ovamo povremeno, ali i najvažnije, naši otočani i mještani koji ovdje žive – kazao je načelnik Borić, dodavši da je zadovoljan što su u suradnji s državom i županijom ostvarili izgradnju te danas gat može pružiti sve uvjete normalnog prometovanja.


Župan Komadina i načelnik Borić sa suradnicima dočekali su na trajektnom gatu predsjednika Uprave Jadrolinije Alana Klanca koji je naknadno pristigao na otok trajektom »Brač«. Klanac je tom prigodom posebno naglasio kako u zadnje dvije i pol godine Jadrolinija održava liniju iz Valbiske prema Loparu.


– Valbiska je najznačajnija luka hrvatskog dijela sjevernog Jadrana i povezivanjem s otokom Rabom otvaramo dodatne mogućnosti za povezivanje otoka, otvaramo drugačiji način putovanja, a ova riva znači sigurnost pristajanja i sigurnost boravka naše posade i broda u noćnim satima po bilo kojim vremenskim uvjetima. Gotovo 100 metara dugačka riva omogućuje trajektu »Brač« ili »Krk«, koji održavaju ovu liniju, da sigurno noće i sigurno pristaju pri bilo kakvim vremenskim uvjetima – naglasio je Klanac.


Nastavak na jesen


Posljednja faza investicije vrijedna gotovo 10 milijuna kuna financirana je sredstvima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije i Županijske lučke uprave Rab kojom je gat u trajektnoj luci Lopar produžen u dužini od 44 metra. Ravnatelj Vanja Debelić napomenuo je kako je ŽLU Rab sudjelovao s 500.000 kuna te dodao da je gat opremljen hidrantima za vodu i strujom koji su u potpunosti prilagođeni ovako velikim brodovima, te da je gat sagrađen na betonskim stupovima. Slijedi, kaže Debelić, i daljnja investicija tijekom jeseni, a to je proširenje pristanišne površine kojom će se osigurati jednostavniji i sigurniji ulaz i izlaz s terminala.