Novo krilo "Lastavice"

Problem neupisanih vrtićara postao puntarska prošlost

Mladen Trinajstić

U dosad neuređeni dio kompleksa uloženo je oko 400 tisuća kuna da bi se dobio nov, funkcionalan prostor za treću odgojnu skupinu. Time je Općina napokon riješila gorući problem nedostatnog kapaciteta, zbog kojeg je lani 17-ero mališana ostalo neupisano



PUNAT  Iako je dobar dio jučerašnjeg dana na otoku Krku, pa tako i u Puntu obilježilo kišno vrijeme, malim je Puntarima jučer ipak sjalo sunce. Posebno se to odnosi na predškolce, polaznike Dječjeg vrtića »Lastavica« koji su dobili svoje dugo čekane dodatne prostorije.


Naime, u dosad neuređenom i nekorištenom dijelu prostora uklopljenih u, pred četiri godine ustrojeni, puntarski vrtićki kompleks, jučer je otvoren netom zgotovljeni prostor u kojemu je s radom započela treća odgojna skupina polaznika.


Ulaganjem »teškim« gotovo 400 tisuća kuna, Općina Punat, kao osnivač vrtića, tako je napokon riješila gorući problem nedostatnog kapaciteta »Lastavice« zbog kojega je lani čak 17-ero malih Punatra ostalo neupisano.




  


Dugoročno rješenje


Rješavanje problematike nedovoljnog kapaciteta vrtića bio je jedan od, još u predizbornom vremenu proklamiranih, prioriteta aktualne općinske uprave na čelu s načelnikom Marinkom Žicom pa stoga i ne čudi da je tijekom jučerašnje svečanosti otvorenja novih prostorija iz njegovih riječi izbijalo veliko zadovoljstvo i sreća.



Ravnateljica Klepac nije se propustila zahvaliti ni donatorima čija su financijska izdvajanja uvelike olakšala realizaciju hvalevrijednog projekta. Primjerice, Marina Punat je s čak 80 tisuća doniranih kuna osigurala opremanje novouređenih prostorija, dok je tvrtka »Sea Help« izdvojila 20 tisuća kuna za didaktičko obogaćenje vrtićkog inventara.



– Imati sedamnaestero mališana »ispod crte« za relativno malu sredinu kao što je Punat velik je uteg i to je bio jedan od onih problema pred kojima općinska uprava nije mogla zatvoriti oči i reći – nemamo ili ne možemo, ustvrdio je Žic.


   – Sasvim mi je bilo razumljivo nezadovoljstvo roditelja neupisane djece kojima se, objektivno gledano, proteklih mjeseci i nije baš bilo lako snaći niti nositi s iznalaženjem zadovoljavajućeg načina skrbi o njihovoj djeci, zaključio je načelnik, istaknuvši da je stavljanjem u pogon novouređenog vrtićkog krila taj problem sad konačno u potpunosti riješen.


   – Da ulaganje koje smo ovih dana uspješno priveli kraju nije tek neko kratkoročno niti privremeno rješenje, već potez koji će svima donijeti dugoročni mir, najbolje potvrđuju podaci o broju u »Lastavicu« nadolazećih mališana, naglasio je načelnik, istaknuvši podatak kako je tijekom 2010. godine na području općine Punat rođeno 29-ero djece, 2011. njih 15, a 2012. čak 20-ero mališana. Lani smo pak dobili 18 malih sumještana, a u dosadašnjem dijelu ove godine već ih je 16-ero. Sve to ukazuje nam da su ulaganja u širenje kapaciteta vrtića bila smislena, potrebna i zapravo neizbježna te da će nove, prostrane te lijepo i suvremeno uređene prostorije vrtića odzvanjati smijehom i pjesmom naših mališana i u godinama koje dolaze, što nas, naravno, izuzetno veseli, zaključio je Žic.   

Dvoje novozaposlenih


Obraćajući se okupljenim uzvanicima, među kojima je bila i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, ravnateljica DV-a »Lastavica« Renata Klepac istakla je pak kako će novouređeno vrtićko krilo biti lijep i ugodan dom novooformljenoj skupini malih Puntara i Starobašćana.


– U ovom trenutku našu ustanovu pohađa 58-ero mališana, i to ne samo iz Punta, već i susjednih lokalnih jedinica, zbog čega ovaj današnji čin držim vrijednim i u »vanopćinskim« okvirima, naglasila je Klepac, dodajući da je zbog nove vrtićke skupine u DV-u »Lastavica« zaposleno dvoje novih odgajatelja.


Također je istaknula i suradnju s tamošnjim sestrama karmelićankama, čiji se rad oduvijek s(p)retno nadopunjavao s djelovanjem »Lastavice«, budući da u prostorijama svog samostana već dulji niz godina uspješno vode jaslice.