Predstavljen projekt rekonstrukcije i dogradnje luke Cres vrijedan 40 milijuna kuna

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

U Primorsko-goranskoj županiji se provode EU projekti u lukama u Crikvenici i u Cresu, a očekuje se i potpisivanje ugovora za bespovratnih oko 30 milijuna kuna za luku u Baški, rekao je Butković, dodavši da postoji zabrinutost samo oko toga hoće li imati tko izvoditi te radove.



CRES – Projekt rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres, u koji će do kraja 2021. biti uloženo gotovo 40 milijuna kuna, pri čemu veći dio iz EU sredstava, predstavljen je u petak u Cresu.


Nositelj projekta je Županijska lučka uprava Cres, a financira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija s bespovratnih 29,2 milijuna kuna. Iz državnog proračuna, odnosno iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture osigurano je 5,1 milijun kuna, dok je ostatak novca osigurala Županijska lučka uprava i dr.


Po riječima ravnatelja Županijske lučke uprave Cres Antona Opatića, bit će izgrađen vanjski lukobran dugačak oko 185 metara, širine oko 6 metara, koji će se koristiti za prihvat linijskih putničkih brodova te će biti uređen kopneni dio luke u dužini od oko 280 metara, odnosno uski obalni pojas uz creski obalni put.




Projektom će se osigurati bolja prometna povezanost Cresa s drugim kvarnerskim otocima i priobaljem, smanjit će se gužve u luci te ostvariti pretpostavke za kvalitetniji razvoj obalnog linijskog pomorskog prometa.


Uz to, osigurat će se i zaštita akvatorija u lučkom području luke Cres od udara valova i vjetra, odgovarajući privez plovila, bolje će se povezati mali otoci i otočići creskog arhipelaga, a povećat će se i prihvatni kapacitet Cresa te doprinijeti povećanju broja cjelogodišnjih linija.


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da se duž hrvatske obale osiguravaju bespovratna sredstva i provode radovi za mnoge takve ili slične projekte, ustvrdivši da je riječ o renesansi hrvatske obale.


“Danas se u hrvatsku prometnu infrastrukturu ulaže ukupno oko 20 milijardi kuna, a sada smo, u vezi sa svim projektima u prometu, na oko 90 posto ugovorenih sredstava iz Operativnog programa Koherentnost i kohezija, dok je iz CEF-a ugovoreno oko 95 posto sredstava, rekao je Butković.


Naveo je da je su do sada potpisani ugovori za radove u 11 luka, vrijedni oko 300 milijuna kuna, a ukupno je 28 takvih projekata. Svi ugovori, ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna, bit će potpisani diljem hrvatske obale do kraja ove godine, najavio je.


U Primorsko-goranskoj županiji se provode EU projekti u lukama u Crikvenici i u Cresu, a očekuje se i potpisivanje ugovora za bespovratnih oko 30 milijuna kuna za luku u Baški, rekao je Butković, dodavši da postoji zabrinutost samo oko toga hoće li imati tko izvoditi te radove.


“Trebamo graditi bolju Hrvatsku treba bez obzira na političke opcije i iskoridtiti mogućnosti iz EU fondova”, zaključio je ministar Butković.


Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula rekao je su otoci sredine koje su se uspjele u nekoliko godina afirmirati kao vrlo važne i koje se uspijevaju razvijati sredstvima EU.


!Hrvatska ima 1244 otoka, otočića, školja…, a naseljeno ih je 50-ak, od kojih su, pak, njih deset korisnici europskih projekata energetske tranzicije”, rekao je Picula, dodavši da se nada da će sredstava za tu svrhu biti još više.