Povijesni sporazum

Potpisan ugovor za početak krčkog projekta – desetljeća

Bojana Mrvoš Pavić

Potpisali ugovor o sufinanciranju – Frane Mrakovčić, Zoran Đuroković, Tomislav Ćorić i Darijo Vasilić / snimio  N. REBERŠAK

Potpisali ugovor o sufinanciranju – Frane Mrakovčić, Zoran Đuroković, Tomislav Ćorić i Darijo Vasilić / snimio N. REBERŠAK

Krčki most je jedan od osam hrvatskih projekata za koje je Ministarstvo zaštite okoliša osiguralo ukupno 1,669 milijardi kuna EU sredstava za sufinanciranje vodnokomunalne infrastrukture. Njegovom realizacijom otok Krk dobit će 40 km kanalizacije i 45 km vodovoda na koje će priključiti nove korisnike



Hrvatskim vodama jučer je potpisan ugovor zahvaljujući kojem će Krk dobiti novih 85 kilometara kanalizacije i vodoopskrbne mreže, na koje će biti priključeni novi korisnici. Riječ je o jednom od osam projekata za koje je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osiguralo ukupno 1,669 milijardi kuna EU sredstava za sufinanciranje vodnokomunalne infrastrukture – u Poreču, Osijeku (dva projekta), Vukovaru, Županji, Novoj Gradiški, Vodicama i na Krku, ukupne vrijednosti od oko tri milijarde kuna. Za krčki projekt dodijeljeno je 369 milijuna kuna iz EU fondova, a njegova je ukupna vrijednost 638 milijuna kuna.


– Jedan od najvećih izazova u Hrvatskoj je povlačenje sredstava iz EU fondova. Svaki EU projekt poboljšanja vodoopskrbne i odvodne infrastrukture sam po sebi nosi čitav niz pozitivnih učinaka, kako za lokalnu zajednicu, tako i za čitav sustav. Realizacija tih projekata doprinijet će zaštiti okoliša i povećanju kvaliteta života građana – kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.



Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a Spomenka Đurić rekla je da Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2022. kojim upravlja Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU definira ulagačke prioritete u resoru voda i naglašava važnost unaprjeđenja javnog vodoopskrbnog i odvodnog sustava.




– Glavni cilj je poboljšanje općeg stanja voda u Hrvatskoj, što je važno jer smo po bogatstvu pitkom vodom na petom mjestu u Europi. Naša je odgovornost i dužnost da to bogatstvo očuvamo te naporno radimo na projektima koji će tome doprinijeti – poručila je Đurić.



Novi priključci


Direktor komunalne tvrtke Ponikve Krk Frane Mrakovčić kazao je kako je jučer ugovoreni projekt od iznimne važnosti za otok.


– Usudio bih se reći da je on gotovo u rangu izgradnje Krčkog mosta, koja je omogućila razvoj otoka. Realizacijom ćemo dobiti 85 kilometara nove i rekonstruirane mreže – 40 kilometara kanalizacije i 45 kilometara vodoopskrbne mreže – na koju ćemo priključiti nove korisnike. Ovime se ispunjava naš slogan »Eko otok Krk – najčišći dio Hrvatske«, koji smo upotrebljavali kad smo prije nekoliko godina krenuli s razvojem sustava gospodarenja otpadom – istaknuo je Mrakovčić.


Za realizaciju osam navedenih projekata iz EU fondova osigurano je gotovo 55 posto sredstava, dok su ostatak osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode te jedinice lokalne samouprave.


EU sredstva iskorištena


Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ustvrdio je da se, nakon što su u cijelosti iskorištena raspoloživa EU sredstva iz prethodnog financijskog razdoblja, krenulo s korištenjem oko 7,4 milijarde kuna koje su za projekte iz resora voda Hrvatskoj dostupne u financijskom razdoblju 2014. – 2020.


– Dosad smo potpisali nekoliko vrijednih ugovora za EU sufinanciranje projekata, a danas je na red došao projekt Krk. No, tu nećemo stati jer pripremamo nove projekte te očekujem kako ćemo do kraja rujna ove godine imati potpisane ugovore za dodjelu pet milijardi kuna iz EU fondova te ćemo gotovo u cijelosti iskoristiti raspoloživa sredstva za projekte iz resora voda – najavio je Đuroković.


Važnom događaju prisustvovali krčki lokalni čelnici, predstavnici Vlade i Hrvatskih voda