Udruga "Kreativni Krk"

Posudi, pa vrati: Krk dobiva knjižnicu na plaži

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Montažni objekt postat će mjesto slobodne razmjene knjiga nakon što ga kreativci popune doniranim knjigama koje će kupačima biti besplatno ponuđene na čitanje



Uvijek aktivni i idejama usmjereni obogaćenju krčkih kulturnih sadržaja »nabijeni« članovi udruge »Kreativni Krk« realizirali su još jednu vrijednu inicijativu. U šumici pored plaže »Koralj« mladi su Krčani, uz dozvolu gradske uprave i financijsku pomoć svojih podupiratelja, podigli montažni objekt koji bi, već za koji dan, trebao poprimiti funkciju »otvorene knjižnice«. Otvorena knjižnica, prenose nam inicijatori i realizatori tog hvalevrijednog projekta, mjesto je slobodne razmjene knjiga, mišljenja i doživljaja, a spomenuta bi obilježja trebala poprimiti nakon što je kreativci popune doniranim knjigama koje će tamošnjim domaćim ali i gostujućim kupačima biti besplatno ponuđene na čitanje.


Knjižni fond


Doznajemo i da se budući knjižni fond nesvakidašnjeg plažnog čitalačkog punkta ovih dana nastoji popuniti prikupljanjem donacija u književnoj građi, kako onoj na hrvatskom jeziku tako i knjiga na stranim jezicima. Organizatori se nadaju prikupiti i čim više prijevoda djela najpoznatijih domaćih književnih imena. – Jedna od intencija ove akcije jest i nastojanje da naše brojne ljetne posjetitelje kroz na posudbu im ponuđene knjige upoznamo s hrvatskom književnošću ali i da jednako tako baš svima na tom plažnom potezu ponudimo kvalitetan način »popune« slobodnog vremena, objasnili su nam članovi vodstva krčkog udruženja – Luka Adžić Kapitanović i David Mrakovčić.

Vrijedna pomoć


Doznali smo i da su pothvatu gradnje transparentnim pleksiglasnim pločama zaštićene knjižnice krčkim kreativcima pripomogli i neki od članova lokalnog udruženja umirovljenika, pa čak i slučajni prolaznici, turisti koji su u projektu prepoznali vrijednost i značaj. Spomenimo i da su glavni sponzori ovog finacijski ne preskupog, ali ipak vrlo vrijednog projekta bili Grad Krk te tvrtke GP Krk, Noliot te Elektron.


Jednako tako, vrijedan spomena je i podatak da će se u četvrtak pod koprivićem, u samom središtu grada Krka, odvijati akcija prikupljanja doniranih knjiga koje će uskoro na plaži Koralj biti svima ponuđene na slobodno korištenje. Donacije će se primati na postavljenom štandu kojeg će članovi Kreativnog Krka »tenditi« od 10 do 12 te od 18 do 20 sati.