Predstavljanje

Posljednja knjiga Milana Sijerkovića: Bogata publikacija o vremenu na Krku

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Ova stručno-popularna meteorološka knjiga na 350 stranica progovara o vremenu i podneblju grada Krka i otoka Krka u cjelini



KRK – U Velikoj vijećnici Grada Krka jučer je, pred brojnim ondje okupljenim otočanima, predstavljena posljednja knjiga znanog hrvatskog meteorologa, pokojnog Milana Sijerkovića nazvana »Krk – blagost mora, dašak gora: Crtice o vremenu i podneblju grada i otoka Krka«.


O toj dugo očekivanoj publikaciji, sadržajnom, zanimljivom i iznimno bogato opremljenom i kvalitetno uređenom radu objavljenom u nakladi Grada Krka, u toj su prilici govorili krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, direktorica Turističkog ureda TZ-a Grada Krka Nataša Jurina, ali i meteorološki stručnjaci i osobe koje su potaknule njezino pisanje – Davor Samošćanec, Ivan Novak i Jadran Jurković, kao i grafički urednik netom objavljenog djela, Igor Gržetić.


Zaokruženo štivo


Knjiga koja je, stjecajem nesretnih okolnosti, ispala posljednjim radom tog u nas dobro znanog i popularnog meteorološkog stručnjaka stručno-popularna je meteorološka knjiga koja, na čak 350 stranica, progovara o vremenu i podneblju grada Krka, ali i otoka u cjelini. Otok Krk je, istaknuli su njeni promotori (ali i suradnici na njenom dovršavanju te pripremi za tisak) s meteorološkog gledišta dosad istraživan samo djelomično i sporadično, zbog čega je ova knjiga zapravo prvo »zaokruženo« štivo koje sadrži cjelovita meteorološka znanja, poglavito s obzirom na poznavanje vremena i podneblje grada i otoka Krka.




To je ujedno i prva meteorološka knjiga o jednom sjevernojadranskom otoku, napomenuo je u uvodnom djelu predstavljanja njen grafički urednik Igor Gržetić, napomenuvši da je zbog opsežnosti i sadržajnosti materijala Sijerkovićeva knjiga ujedno i kvalitetan doprinos cjelovitim znanjima o vremenu i klimi Hrvatske.


Knjiga je napisana u obliku malih zaokruženih cjelina, svojevrsnih pripovijesti koje se mogu i samostalno čitati, istakli su okupljeni govornici, među ostalim i kolege pokojnoga Sijera – kako su ga sami prijateljski nazivali. Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić naglasio je da je suradnja sa Sijerkovićem započela prije 15-ak godina, kad je upravo njemu bilo povjereno da tada kreirane internetske stranice te lokalne samouprave »popuni« i obogati meteorološkim zanimljivostima.


Dar posjetiteljima


– Sam autor mi se prije kojih pet godina javio s prijedlogom da temljem sve sile materijala koje je u međuvremenu prikupio i obradio, krenemo u izradu ovakve publikacije koju smo svi u Gradu odmah sa zadovoljstvom prihvatili – predstavio je Vasilić, izražavajući tugu što sam autor nije dočekao oživotvorenje svog dugogodišnjeg rada na tom djelu, knjizi koju su na dar dobili svi posjetitelji njena službenog predstavljanja.


Stvaranje knjige, objavljene u nakladi od 1.000 primjeraka, pratio je urednički kolegij u čijem su sastavu djelovali Darijo Vasilić, Igor Gržetić, Marinka Margan, Tamara Žic i Davor Samošćanec. Osim iznimno sadržajnih i zanimljivih tekstova, knjigu posebnom čine i brojne atraktivne fotografije meteoroloških prilika zabilježene objektivima dvojice krčkih fotografa – Srđana Hulaka i Mira Sveteca.


Bogata baza podataka


Posebnost Krka jest i podatak da se u tom gradu neprekidno, već punih 109 godina, marom brojnih vrijednih suradnika meteoroloških instanci, mjere i pedantno bilježe svi meteorološki pokazatelji. Tako je i sam Sijerković, uz brojne višestoljetne zapise pronađene u krčkim arhivama, na raspolaganju imao i bogatu bazu podataka vremenskih prilika zabilježenih u posljednjem stoljeću.