Povratak

Posjet kćeri osnivača poznatog lošinjskog hotela: Odrastanje u Alhambri bilo je predivno iskustvo

Anja Tomović

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Rođena Mađarica, danas Amerikanka, Barbara Bandler Steinmetz nakon više od 75 godina posjetila je svoj stari dom u uvali Čikat, prisjetivši se djetinjstva, igara i tadašnjih gostiju Alhambre čiji je vlasnik od 1927. do 1939. bio njen otac Alexander Samuel Bandler



MALI LOŠINJ – Kći osnivača i prvog vlasnika hotela Alhambra, Barbara Bandler Steinmetz nakon više od 75 godina ponovno je posjetila svoj stari dom – Alhambru – smještenu u lošinjskoj uvali Čikat.


Inače, rođena u Mađarskoj 26. studenoga 1936. godine, gospođa Bandler Steinmetz svoje djetinjstvo provela je upravo u Malom Lošinju, koji je tada bio pod talijanskom vlašću. U razdoblju od 1927. do 1939. godine, njezin otac Alexander Samuel Bandler bio je jedan od prvih vlasnika hotela Alhambra na Malom Lošinju. Obzirom da tada na otoku nisu postojale zadovoljavajuće medicinske ustanove, njegove dvije kćeri rođene su u Mađarskoj, međutim nakon njihovog rođenja cijela obitelj vratila se na otok i živjela u hotelu.


Igranje s gostima


Barbara Bandler Steinmetz prisjetila se svog djetinjstva i vremena kada se kao dijete igrala s brojnim gostima i poslugom iz hotela, a odrastanje u Alhambri smatra predivnim iskustvom. U hotelu su živjeli sve do njezine treće godine, kada je cijela obitelj morala napustiti Lošinj, odnosno Europu zbog svog židovskog podrijetla. Njezini roditelji smatrali su otok pravim rajem, okružen prekrasnim morem, nevjerojatnim okolišem, predivnim ljudima, iz kojeg nikada ne bi otišli da na to nisu bili prisiljeni.




Otac Alexander bio je smatran istinskim hotelskim poduzetnikom, koji je svojim radom i ponašanjem uvelike pridonosio razvoju lošinjske zajednice. Roditelji gospođe Bandler Steinmetz imali su odličan ukus, kako za vino, tako i za hranu, što su uspješno prenijeli i na svoj hotel, a osim toga njena je majka, inače kemičarka, bila izrazito zaintrigirana parfemima.


Gošća do 1. listopada


U tadašnji hotel Alhambra dolazili su ponajviše gosti iz Njemačke, Engleske i Francuske koji su se zbog bogate ponude i prijateljskog pristupa tadašnjih vlasnika, redovito vraćali svake godine na Lošinj. Jednako tako su svake godine u posjet Lošinju i hotelu Alhambra, dolazili i rođaci obitelji Bandler, koji su živjeli u Mađarskoj. Gosti su hotel najčešće opisivali šarmantnim, zbog njegova uređenja, ali i iznimno povoljnog geografskog položaja.


Kći poznatog osnivača danas luksuznog Boutique Hotela Alhambra boravit će na Lošinju do 1. listopada, zajedno sa svojim kćerima, i to upravo u – svom nekadašnjem domu – Alhambri. Trenutno živi u Denveru, u saveznoj državi Colorado zajedno sa suprugom Howardom Steinmetzom s kojim broji već 60 godina braka te se veseli ponovnom upoznavanju novog modernog izdanja otoka Lošinja i njegovom cjelokupnom ponudom.